Dêrsimli kadınlar erkek şiddetine ve savaşa karşı yürüdü

Dêrsim’de kadınlar, "Yoksulluğa, eşitsizliğe, şiddete ve savaşa karşı örgütlü mücadeleye" şiarıyla yürüdü.

Dersim Kadın Platformu, 25 Kasım kapsamında  “Yoksulluğa, eşitsizliğe, şiddete ve savaşa karşı örgütlü mücadeleye” şiarıyla Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü.

 Kadınlar, Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamayı Dersim Kadın Platformu üyesi Fatoş Taşkale okudu. Fatoş Taşkale, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri kadınlar yönelik sistematik saldırılarına dikkat çekti.
Erkek şiddetine dair verilerin iktidar tarafından açıklanmadığını söyleyen Fatoş Taşkale, “2023 yılının ilk 10 ayında 353 kadın katledildi. Her gün kadınlar sistematik olarak tacize, istismara ve her türlü şiddete maruz kalıyor. AKP-MHP iktidar bloğu Anayasa değişikliği, Aile Hukukunun yeniden yapılandırılması adı altında, kadınlara yönelik saldırı dalgasını sürdüreceğini ilan etti” diye belirtti.
Üniversite öğrencileri başta olmak üzere, şehirde yaşayan kadınlara yönelik şiddet, taciz, istismarın sistematik olarak devam ettiğini sözlerine ekleyen Fatoş Taşkale, “5 Ocak 2020’de Gülistan Doku’nun kaybedilmesinin bu kirli politikanın bir sonucu olduğunu çokça ifade ettik. Bugüne kadar Gülistan Doku'nun bulunmasına dair verilen sözler yerine getirilmedi. Bir an önce dosyanın etkin bir soruşturmaya tabi tutularak Gülistan'ın bulunmasını ve faillerin cezalandırılmasını buradan bir kez daha söylüyoruz. Gülistan Doku bulunana kadar bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 'ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYLE CEVAP VERECEĞİZ'

Açıklamanın ardından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu da kısa bir konuşma yaptı. Ayten Kordu, “Bizler örgütlü mücadele derken önemli bir şeye işaret ediyoruz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz diyoruz, çünkü biz AKP-MHP rejiminin 21 yıldır faşizmi kurumsallaştırdığı, kadınlarının haklarını gasp ettiği anlayışına kadının özgürlük mücadelesiyle baş edeceğiz. Bu örgütlü mücadelemizle cevap vereceğiz. Örgütlü mücadelemizle özgür kadınlar olarak toplumu inşa edeceğiz. Özgürleşmeden eşitliği sağlayamayız. Özgürleşmenin öncüsü biz kadınlar olacağız. Dersim’in kadim bir direniş tarihi var. Bizim yolumuzu aydınlatanları biliyoruz, o direniş tarihidir ki, Zarifelerden, Sakinelerden, Aysel Doğanlardan Arin Mirkanlardan geldik biz. Her yerdeyiz her yerde olacağız. ‘Jin jiyan azadî’ felsefesiyle yürüyoruz” dedi.

 Songül Bulur, kadınlar için yazdığı eserini seslendirdi. Daha sonra SES Kadın Meclisi Erbane Grubu, erbane çalarak, şarkılar söyledi.