Farklılıkların en güzel buluşması

Dünyanın farklı coğrafyalarından konferansa katılan kadınlar, böyle bir buluşmanın kendilerine güç kattığını belirterek, evrensel birlik kararlaşmasıyla büyük bir mücadele başlatılabileceğini söyledi.

Kürt Kadın Hareketinden feyiz aldıklarını ifade eden kadınlar, “Kürt hareketinden öğreneceğimiz çok şey var. Bu hareket aklımızı, kalbimizi açıyor. Onlar sayesinde kendimizi daha güçlü hissediyoruz” dedi.

 Women Weaving the Future Ağı (Kadınlar Geleceği Örüyor), hafta sonu Almanya’nın Frankfurt kentinde “Yapım Aşamasındaki devrim” başlıklı konferansla dünya kadınlarını buluşturdu. Dünyanın farklı coğrafyalarından 500 kadının katılımıyla gerçekleştirilen konferansta bütün renkler buluştu. Katılımcılar, Kürt kadınlarının mücadelesi, konferans ve ortak mücadele hattına ilişkin görüşlerini gazetemizle paylaştı.

Nerea Eizagirre (İspanya-Bask): Arkadaşlarımla birlikte Bask ülkesinden geldim. Yerli bir grubuz. İçimizde feminist bir hareket olan World Wide March’tan (Dünya Yürüyüşü) kadınlar da var. Daha önce Köln’de Jineoloji Konferansı’na da katılmıştım.

Bu konferansta Kolonyalizm ve Kadın Üzerindeki Etkiler atölyesine katıldım. Çok etkileyiciydi, önce Afgan, sonra Sudan’dan gelen kadın konuştu. Ardından bir Şengalli, bir de Efrînli kadın konuştu. Şengalli anne bir ağıt yaktı. Doğrusu dilinden bir şey anlamıyorduk ama hepimiz ağladık. İnsanlık dilden ötedir. Elbette Kürtçe bilmiyorduk ama duygularını, yüreğini anladık. Onu duyumsadığımda tahrif edilmekten inleyen insanların acılarını hatırladım.

İnsan annelerin ve orta yaşlı kadınların nasıl siyasi bir güç haline geldiğini görüyor. Biliyorsunuz, Avrupa’daki sol hareketlerde ve diğer oluşumlarda sadece genç kadınlara rastlıyoruz. Kürt hareketi yaşlı kadınlara da siyasi güç kazandırabiliyor, bu biz bütün kadınlar için bir örnek. Ben sekter bir solcu olmak istemiyorum ve Kürt halkını tüm kalbimle seviyorum. Kürt hareketinden çok feyiz aldığımızı söylemek istiyorum. Onlar ilham kaynağımız.

Parizina (İtalya, Milano):  Sabah oturumu çok güçlüydü. Konsantrasyon güçlüydü. Çok heyecanlandım, az kalsın ağlayacaktım. Honduras, Kürdistan, Meksika ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen kadınların performansı o kadar güzel ve etkileyiciydi ki! Şimdi de ekoloji atölyesine gidiyorum; ara verdik. İki saatlik çalışmamızda her birimiz ülkemizde neler yaşandığını anlattık. Kürdistan’da ormanların yakılması gibi… Şimdi tartışmalara başlayacağız. Çok pozitif bir etki yarattı bende. Bütün Kürt kadınlara ve halkına bu konferansı mümkün kıldıkları için ve kadınlarla buluşmamızı sağladıkları için şükranlarımı iletiyorum.

Julia (Almanya, Berlin):

Efrîn’e yönelik saldırılara karşı kurulan Efrîn Komitesi’nde yer aldığım için konferansın gerçekleşeceğinden haberim vardı. Alman solcuları ve Kürt hareketi arasında sürekli bir ilişki var. Benim Kürt hareketiyle ilişkim bu vesileyle daha da gelişti. Demokratik Konfederalizmle ve jineolojiyle çok ilgiliyim. İki hafta önce Berlin’de düzenlenen Jineoloji Kampı’na da katılmıştım.

Konferans çok güçlü geçiyor. Programı çok iyi oluşturulmuş ve güzel organize edilmiş. İlk oturumda çok iyi konuşmacılar vardı. Enternasyonal feminist mücadelelerden çok faydalandım, Almanya’da nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiğine dair epey fikir edindim.

Taira (Almanya, Berlin):  Berlin’de Kürt Kadın Meclisi’yle birlikte çalışıyorum. Kısmen konferans hazırlıklarında da yer aldım. İlk oturum ve gösteri çok olumlu etki yarattı. Özellikle sahnede farklı ülkelerden kadınların güç birliğini sembolize etmesi… Mücadelenin küresel bir şekilde her yerde olduğu görülüyordu. Yapmamız gereken bir masa etrafında bir araya gelmek ve bu gücü örmek, birleştirmek. Bu bana çok güç verdi. Dünyanın birçok parçasından halklar burada ve gerçekten amaçları birdir.

Ben ‘Teoriyi pratikleştirmek’ atölyesinde yer alıyorum. Bence sadece teorinin peşinden gidilmez ve sırf bununla donanım olmaz. Özellikle teorinin pratikleştirilmesi önemli. Şimdi tartışmalara başlayacağız. Merakla bekliyorum.

Bu tür konferans ve etkinlikler devam etmeli. Sadece Almanya’da değil, mücadelenin buradan da zor olduğu diğer yerlerde de yapılmalı. Kadınlar olarak oralara gidip örnekler oluşturmalıyız.

BrynErin Kevern (ABD, Oregon):

Arkadaşım Zîlan bugün bir konuşma yapacak, onu dinlemek için Amerika’dan geldim. Kürt hareketiyle onun aracılığıyla tanıştım.

Küresel çapta kadınların ezilmişliğini yaşıyorum çocukluğumdan beri. Kadınların, transların ezildiğini görüyorum. Mesela yaşadığımız Amerika’da Trump’ın en yüksek mahkemeye atadığı hakim, en sağcı, faşist kadın düşmanlarından biri. Kadınların kendi bedenleri üzerindeki hakkını, kürtajı kısıtlamak istiyor. Ve o adama yönelik birçok taciz ve tecavüz suçlaması var. Amerika’da şu an büyük bir baskı yaşıyoruz. Burada enternasyonal bir birlik görüyorum.

2014 yılında Hamburg’da düzenlenen Kapitalist Modernite konferansına katılmıştım. Kürt Kadın Hareketi ve Özgürlük hareketi hakkında çelişkili şeyler duydum. Türklerden çok ileri ve özgürlükçü olduğunu Almanlardan duydum ama aynı zamanda harekete karşı söylenenleri de duydum. Bu çelişkili ifadeler beni daha fazla öğrenmeye itti.

Buraya çok umutlu geldim. Dileğim enternasyonal bir kadın hareketinin oluşması. Kürt kadınların mücadelesi benim mücadelemdir, siyahların, transların mücadelesidir. Herkesin mücadelesi bitmeden benim mücadelem de bitmeyecek.

Gisel Dutzi (Almanya, Frankfurt):

Kürt hareketini 80’lerden beri biliyorum. Almanya’da siyasi nedenlerle ev hapsindeydim. O zaman Kürt hareketi hakkında elimize geçeni okuyorduk. Hapisten çıktıktan sonra da Kürt aktivistleriyle düzenli ilişkimiz oluyordu. Daha önce de söylemiştim; Kürtlerin mücadelesi özellikle kadının rolü bakımından bizim için çok önemli. Zamanında arkadaşım Andrea Wolf da gerillaya katılmıştı ve onu kaybettik.

Kürt kadınların organize olmasının ve kalkınmasının buraya da etki etmesini umut ediyorum. Küresel kadınların Kürt kadınlardan bunu öğrenmesini istiyorum. Bence Kürt Kadın Hareketi en ileri projelerden birisi. Mayıs ayında Rojava’ya gittim. Oradaki kadın projeleriyle tanıştım. Bizim 70’lerde konuştuğumuz ve umut ettiklerimizi onlar gerçekleştiriyor. En özgürlükçü ve gerçeğe en yakın olan bir hareket.

Latin Amerika’dan Hindistan’a bütün kadınlar burada. Ortaklaşmamızı umut ediyorum. Atölyelerde daha ayrıntılı bir şekilde nasıl bir birlik olacağımızı konuşacağız. Konferans bitiminde bunları daha iyi cevaplayabiliriz. Bekliyoruz heyecanlıyız.

Roxana (Fransa): 17 yıldır gazeteciyim. Kürt hareketiyle 17 yıldır ilişkim var. Mitingler, buluşmalar organize ediyorum.

Amacım özellikle Latin Amerika’lı kadınların başka coğrafyalardan, özellikle Kürt kadınlarla yakınlaşmasını sağlamak, her yerde kadınları mobilize etmek ve bakış açımızı genişletmek. Küba ve Venezuela’daki kadınlarla YPJ’deki kadınların ilişkileri birbirine çok benziyor. O yüzden onların mücadelesini birbirine yakınlaştırmak istiyorum.

Kürt kadınlarının yaptığı çok özel bir iş. Tüm kadınların özgürlüğü için savaşıyorlar. İnsanlık için bir gelecek yaratmak açısından önemli bir mücadele veriyorlar. Bolivya’da Kürt kadınlarının ekoloji mücadelesine benzer mücadeleler var. Ekolojik düşünmek barışı düşünmektir ve bunu Kürt Kadın Hareketi’nde görüyorum.

Bizim Avrupa’da yaymamız gereken şudur: Kürt kadınlar kendi kültürlerine, topraklarına, özgürlüklerine, hayatlarına, kimliklerine sahip çıkma hakkını kullanıyor. Kürt hareketinden öğreneceğimiz çok şey var. Bu hareket aklımızı, kalbimizi açıyor. Onlar sayesinde kendimizi daha güçlü hissediyoruz.

America Guerrero (İsveç):

Ben İsveç’te yaşıyorum ama Latin Amerika yerli kadınları adına buradayım. Burada ülkemi anlatmak istiyorum. Kadın haklarıyla ilgili mücadele ediyoruz. O sebeple buradayız. Konferanstan sonra buradaki insanlarla sürekli iletişim halinde olup, insanlık için mücadele yürütmek istiyoruz. Hep beraber çalışırsak, ortak bir hedef etrafında birlikte birçok şey yapabiliriz. İçimizde kapitalist, faşist eğilimler varsa onları da yenmek zorundayız. Bu bir sistem sorunudur çünkü. Bir yerlerden başlarsak hem kendimizi hem çevremizi değiştirebiliriz.

Hepimiz birer mülteci gibiyiz. Farklı dünyalardan geliyoruz ve bu farklılığın en güzel yanı burada görülüyor. Hep beraber ortak bir yol bulabiliriz.

Rua (Almanya):

15 yıldır politikayla uğraşıyorum. 5 yıl önce bir arkadaşım Kürtlerle iletişime geçmişti; kültürlerini öğrendi. Onun sayesinde benim de ilgim gelişti, daha sonra Kürt Kadın Hareketi’yle tanıştım.

Bugün farklı ülkelerden kadınlarla tanışmak için buradayım. Onlarla iletişim kurmak ve birlikte bir şeyler yapmak için buradayım.

Kürt kadınları çok güç veriyor. Sadece erkekler başarmaz, kadınlar da başarabilir diyorlar. Yıldığım zaman onları düşünüyor ve güç alıyorum.

Bu konferansta kadınlar birlikte büyük bir hedef belirleyecek. Birlikte örgütleniyor ve daha iyi şeyler başarabileceklerini düşünüyorlar. Ortak bir mücadele yolu bulunmasını bekliyorum. Bu mücadele için herkes bir şey yapsa büyük bir örgütlenme ortaya çıkar.

Ireme Rodriguez (İsviçre, Zürih)

Arjantinliyim, İsviçre’de bir radyoda çalışıyorum. Çalıştığım yerde Kürdistan’dan gelen çok kişi var, oraya dair anlattıkları oldukça ilgimi çekti. Kürt kadınlardan daha çok şey öğrenmek istediğim için buradayım. Burada kadına şiddete karşı büyük bir kampanya başlatmak istiyorum. Yine Yunanistan ve Arjantindeki kadınlara destek niteliğinde bir kampanya başlatmak istiyorum.

Burada büyük bir mücadele başlatabiliriz. Bu konferans sembol bir konuma geldi. Herkes burada. Birleşerek bir yol bulabiliriz.

Kaynak: Yeni Özgür Politika