Fransa’da kadınlar her türden şiddete karşı Jin Jiyan Azadî diyecek

Fransa’daki kadın hareketleri, 25 Kasım eylemlerine çağrı için başkent Paris’te basın toplantısında buluştu. Kadınlar hep bir ağızdan, “Kadına yönelik her türlü şiddete karşı alanlardayız. Jin jiyan azadî” dedi.

Fransa’daki kadın hareketleri, aylardan beri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Cumartesi günü ülkenin dört bir yanında gerçekleşecek eylemlere hazırlanıyor.

Fransız kadın örgütleri, Kürt Kadın Hareketi-TJK-F, Demokratik İran Kadın Federasyonu ve 98 kadın örgütlenmesinin içinde yer aldığı eylem hazırlık komitesi, okullarda, işyerlerinde, üniversite önlerinde, sokakta yaptıkları çağrılarla birlikte bugün başkent Paris’te Kadın Vakfı binasında bir araya gelerek basın toplantısı gerçekleştirdi. Çok sayıda kadın örgütünün katılım sağladığı basın toplantısında, hükümete bir kez daha seslenilerek şiddeti meşrulaştıran tüm yasaların iptali istenirken, yasal bir dizi değişiklik talep edildi.

HER TÜRLÜ ŞİDDETE KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELE

Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu, Fransa Genel İş Sendika Konfederasyonu CGT, Solidaires, UNSA, FSU, Eşitlikçi Kadınlar, Mağdur Aileleri Derneği, Fransa Kürt Kadın Hareketi, Demokratik İran Kadın Federasyonu, Kadın Vakfı, Sağlık Çalışanları Sendikası, Çocuk İstismarına Karşı Dernek, Eğitimciler Sendikası vb birçok kadın oluşumu ve sendika temsilcisi basın toplantısında söz alarak kendi alanlarında yaşanan şiddetin resmini çizdikten sonra kadınlara eylemlere en güçlü şekilde katılma çağrısını yineledi.

Başta Kürt, İran, Afgan, Kolombiya, Filistin ve İsrailli kadınların yer alacağı eylemlerin enternasyonal oluşumu adına da basın toplantısında çağrı yapıldı.

JÎNA İLHAM VERİYOR

Cinsel sömürü, işkence, sürgün, hapis, devlet suikastları, kimyasal silah saldırıları, zorla evlendirmeler, tecavüzler ve namus adı altında işlenen cinayetler, kökten dinci ve faşist rejimler tarafından sistematik olarak bastırılan milyonlarca kadının günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunları dile getiren kadın hareketleri, bir yıl önce Jîna Emînî’nin İran ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından tüm dünyada yaşanan direnişlere de dikkat çekti.

“Diktatörlüklerin, savaşların, soykırımların ve en ağır zulümlerin ortasında kadınların mücadelesi, tüm insanlığın özgürlük arayışını ve umudunu temsil ediyor. Dolayısıyla İran'da olduğu gibi her yerde, Kürt kadınlar ve Ortadoğu'daki müttefikleri tarafından yıllardır dile getirilen ve kadına yönelik her türlü şiddete karşı bizi uluslararası alanda birleştiren "Jin Jiyan Azadî", "Kadının Yaşam Özgürlüğü" sloganını sahiplendik” denilen açıklamada; İran'da, Kurdistan'da, Afganistan'da, Filistin'de, Chiapas'ta, Abya Yala'da, hatta Hindistan'da ve tüm dünyada siyaset, eğitim, sağlık, adalet ve meşru müdafaa alanlarında örgütlenen kadınların geliştirdiği cesaret ve deneyim ile alanlara inileceği ifade edildi.  

ARMITA VE EVÎN’İN ANISINA ALANLARA!

Yaşanan şiddete karşı “yolculuğumuzun uzun olduğunu biliyoruz” diyen Fransa’daki kadın hareketleri; “25 Kasım'da (geçen ay İran'da Jîna'ya benzer koşullarda suikasta uğrayan) Armita Geravand'ın anısına, 23 Aralık 2022’de Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketi Temsilcisi Evîn Goyî'nin anısına, tüm Filistinli kadınların ve İsrailli savaş mağdurlarının anısına alanlarda olacağız. Ukrayna'da, Suriye'de, Dağlık Karabağ'da, Chiapas'ta ve cinsiyetçi devlet politikalarının, orduların ve paramiliter grupların kadınları öldürdüğü, yağmaladığı ve taciz ettiği her yerde savaş mağduru kadınları anmak için yürüyoruz. Ve son olarak dünyada hayatları elinden alınan tüm kadın ve kızların anısına yürüyeceğiz. Onlar adına, uluslararası aktivistlere karşı işlenen siyasi suçların cezasız kalmasına son vermek amacıyla hükümetlerin somut önlemler alması için mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen Fransa’daki kadın örgütleri, Cumartesi günü alanlara çağırdı.