HDK: Kadının beyanı esas alınmadığında ölüm geliyor

HDK'li kadınlar, "Kadının beyanı dikkate alınsaydı ne Garibe Gezer ne Fatma Demirel’i ne de daha önce kaybettiğimiz kız kardeşlerimizi kaybederdik" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Kadın Meclisi, “Kadının Beyanı Esastır. Erkek Aksini İspatlamakla Yükümlüdür” şiarıyla kampanya başlattı. HDP İzmir İl Örgütü binasında yapılan basın toplantısıyla duyusu yapılan kampanyanın açıklamasını HDK İzmir Kadın Meclisi Sözcüsü Nevroz Çelik okudu.

Çelik, kadınların hakikati dile getirdiği için erkek-devlet hedefinde olduğunu belirterek, “Me-Too hareketi bize bir kez daha gösterdi ki kadınlar için güvenli, tek bir alan, kefil olunacak tek bir erkek yok. Kadın özgürlük mücadelesinin en önemli kazanımlarından biri olan ‘Kadının beyanı esastır’ ilkesi, biz kadınların erkek egemen sistemin tahakküm kurduğu tüm yaşam alanlarımızda, evde, okulda, işyerinde, siyasette, hukukta yaşam bulması için mücadele ve bu ilkeye göre hareket eder. Erkek-devlet şiddetine karşı yürütülen soruşturmalarda ilave delil aranmaksızın, başlangıç için hareket noktasının kadının beyanı olmasını ilke edinilir” dedi.

Bu ilkenin şiddetin önüne geçmeyi ve adalete erişim mekanizmalarının önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediğini belirten Çelik, “Bu nedenle mücadele de her alanda olmalı. Kadınların sesinin kısılmaya değil, kapatılmaya çalışıldığı bugünlerde daha güçlü haykırma cesaretini mücadelemizden ve dayanışmamızdan alacağımız bilinç ile ‘Kadın beyanı esastır’ ilkemizi tartışmaya açıyoruz. Kadının beyanı dikkate alınsaydı ne Garibe Gezer ne Fatma Demirel’i ne de daha önce kaybettiğimiz kız kardeşlerimizi kaybederdik" diye belirtti.

Çelik, kampanya ile birlikte "kadın beyanı esastır" ilkesini daha güçlü sahipleceklerini, beyan eden kadınlarla dayanışmayı büyüteceklerini söyledi.

Açıklama “Jin jiyan azadi” ve “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganlarıyla sonlandırıldı.