HDP Kadın Meclisi KHK’li kadınlarla buluştu

HDP Kadın Meclisi, KHK'li kadınlar ile buluştu. Buluşmada, KHK'nin faşizmin kurumsallaşması olduğu ve yaşamları gasp ettiği vurgulandı.

HDP Kadın Meclisi, İnsan Hakları Haftası kapsamında KHK’li kadınlar ile partinin genel merkez binasında buluşma gerçekleştirdi. Buluşmaya Kadın Koordinasyonu üyeleri Latife Demirci Kahya ve Tülay Koçak, PM üyeleri Leman Kiraz ve Nuray Türkmen, vekiller Gülistan Kılıç Koçyiğit, Muazzez Orhan, Semra Güzel ile Ankara İl Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

 'YAŞAMIMIZ GASP EDİLDİ'

Buluşmada söz alan PM üyesi Nuray Türkmen, kendisinin de KHK’li olduğunu belirterek, HDP’nin KHK sürecinden uzak bir parti olmadığını belirtti. Türkmen, “Yaşamımız gasp edildi, ailelerimizle bağlarımız koptu, politik hayatımız elimizden alındı. Hepimiz bu durumları yaşadık” diyerek, KHK’liler konusunu daha fazla nasıl gündem yapabileceklerini tartışmak istediklerini söyledi.

'FAŞİZMİN KURUMSALLAŞMASI'

Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de, KHK’lerle birlikte kamudan istihdamın tek tipleştirilmeye çalışıldığını ifade ederek, bu istihdam içinde muhalif olanların tasfiye edilmesinin ve AKP’ye yakın olan kadroların yerleştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. KHK’lilere “vebalı” muamalesi yapıldığının altını çizen Koçyiğit, “KHK ile ihraç edilenler yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı. Böylece çok geniş kapsamlı bir mağduriyet zinciri oluştu. KHK’ler, faşizmin kurumsallaşmasının sac ayaklarından biri aynı zamanda. Muhaliflere gözdağı verilmeye çalışıldı. En acısı da bizi ekmeğimizle sınadılar, köleliği boyun eğmeye zorladılar” dedi.

 'BİRLİKTE MÜCADELE' MESAJI

Bu süreçten en çok kadınların etkilendiğine vurgu yapan Koçyiğit, “KHK’li kadınlara dönük özel politikalar söz konusu. Kadınlar daha fazla dışlandı, iş bulmakta daha çok zorlandılar, kendi mesleklerini yapamaz duruma geldiler. Bu nedenle, KHK meselesi toplumsal cinsiyet rollerinin pekişmesi anlamına geliyor” dedi. Buluşmayla KHK’li kadınlarla birlikte nasıl mücadele edeceklerinin yol ve yöntemlerini konuşmak istediklerini amaçladıklarını dile getiren Koçyiğit, KHK’li kadınların yaşadıkları zorlukları başta Meclis olmak üzere bulundukları her alanda dile getireceklerini belirtti.