HDP'li kadın vekiller EŞİK ile buluştu

HDP kadın milletvekilleri, EŞİK ile Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Toplantıda AKP-MHP iktidarının kadın kazanımlarını hedeflediğine dikkat çekildi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Dilan Dirayet Taşdemir, Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüleri ile birlikte 6’ncı Yargı Paketinde yer alan Nafaka Hakkının gaspı ve Medeni Kanun’da yapılacak değişikliklere dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Beştaş, açılış konuşmasının ardından kürsüyü EŞİK gönüllüleri Sevinç Ünal ve Gülizar İpek’e bıraktı.

KADIN DÜŞMANLIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

EŞİK’ten Sevinç Ünal ve Gülizar İpek Bilek, yaptıkları ortak basın açıklamasında şunları söyledi:

 "Eşit yurttaşlık hakkımızı aşındırmaktan vazgeçin, kazanılmış haklarımızı tehdit eden söylem ve girişimlere son verin diyoruz. 'Kadın erkek eşit değildir, çalışan kadın iffetsizdir, kadına 3 aydan fazla nafaka haramdır' gibi eşitlik karşıtlığını besleyen söylemler yetkili ağızlardan kamuoyu önünde dile getirildikçe, erkekler kadınlara her türlü şiddeti uygulamayı kendilerine tanınmış bir hak gibi görüyor. Nafaka öderken makbuza “haram olsun” diye not düşerek hakaret edebiliyor veya ödemiyor. Bunun bir ekonomik şiddet olduğu umrunda olmuyor. Nitekim yüzde 66’sı çocuğunun nafakası da dâhil ödemiyor ya da gözünü kırpmadan öldürüyor. Kadın cinayetlerinin çoğunun boşanma sürecinde gerçekleştiğini unutmayalım.

Kadınlar için şiddetsiz bir hayat ve eşit yurttaşlık talep ediyoruz. Medeni Yasa yok edilmeye çalışılıyor.

'NAFAKA ZATEN ÖDENMİYORDU, ARTIK HİÇ ÖDENMEYECEK'

Boşanma sonucunda bağlanan yoksulluk nafakası evlilik süresine bağlı olarak 5-7 yıl olacak. 30-40 yıllık evliliklerde bile en çok 12 yıl olarak sınırlandırılacak. Üstelik, 'iş var ama kadın çalışmıyor' denilerek daha süresi bitmeden nafaka kesilecek. Nafakası kesildiği için mağdur olacak kadınlar için 'ara süre', konuyu Aile Bakanlığı’nın değerlendirmesi “gerek görürse” kadına bir ödeme yapması gibi soyut formüllerle kadınların hayatı daha da zorlaştırılacak. Yasa geriye doğru uygulanacak, kadın ve çocuklara şu anda ödenmekte olan nafakalar kesilecek. 'Boşanma davalarını hızlandırıyoruz' diyerek, erkekler hemen boşanma kararı alacak. Kadının ve çocukların nafakası, velayetin kimde olacağı, kadının tazminat, evlilik içerisinde edinilen malların paylaşımı, nafaka vb. diğer alacakları yıllar süren davaların sonucuna bırakılacak. Hemen boşanma olacağı için, kadın ve çocuklar aile konutundan hemen çıkarılacak, nafaka bile bağlanmadan sokağa atılacak. Hızlı dava görüntüsüyle, dava süresince ödenen tedbir nafakası hakkı tamamen ortadan kaldırılacak. 18 yaşını tamamlamış çocukların eğitim sürecindeki nafakası da kesilecek. Eğer yasa taslağına eklenirse, nafaka ödeninceye kadar verilen tazyik hapsi kaldırılacak. Hem kadın hem de çocuğun nafakası için ister ödeyin, ister ödemeyin dönemi başlayacak. Zaten ödenmiyordu, artık hiç ödenmeyecek!"

BEŞTAŞ: AKP'NİN HEDEFİ KADIN KAZANIMLARI

EŞİK gönüllülerinin konuşmasının ardından Grup Başkanvekili Beştaş, şunları söyledi:

"Ekonomik bağımsızlığı olmadığı için kadınlar ömür boyu şiddet görmeyi göze alır durumdalar. Şimdi nafakaya göz dikilmiş durumda. Neymiş? 'Erkekler boşandıkları eşlerine neden nafaka ödeyecekmiş' gibi asla izahı olmayan, kabul edilemez gerekçelerle  tartıştırılıyor. AKP iktidarı kadınların kazanımlarını ortadan kaldırmayı görev edinmişti ve İstanbul Sözleşmesi ile de bunu ilan etmiştir.

İstanbul Sözleşmesi hâlâ yürürlüktedir. Meclis’in onayından geçen bir sözleşme ancak Meclis’in onayı ile kaldırılabilir. EŞİK ile kendileri ile birlikte mücadele etmeye, yan yana olmaya devam edeceğiz."