Kadın Konferansı başladı: Bizim yüzyılımız!

Türkiye Kadın Konferansı çok sayıda kadın örgütünün katılımıyla başladı.

Mor Dayanışma tarafından bu yıl “İnadına mücadele, inadına özgürlük” başlığıyla düzenlenen 2’nci Türkiye Kadın Konferansı İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde başladı. İki gün sürecek konferansın yapıldığı salona kadın mücadelesi öncülerinin fotoğrafları ile çeşitli pankartlar asıldı.
Konferansa Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin yanı sıra Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın örgütü katıldı.

'KADINLARIN YÜZYILI'

Konferansın açışında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, feminist mücadelenin önemine değinerek, 21’inci yüzyılın “kadınların yüzyılı” olacağını vurguladı. Kerestecioğlu, “Hepinizi kucaklıyorum, iyi ki varız. 8 Mart’larda, 25 Kasım’lardayız. Her zaman mücadele alanlarındayız, her zaman mücadeleciyiz” dedi.
Saygı duruşunun ardından kadınlar Şili’de feministlerin tüm dünyaya yayılan Las Tesis dansı yapıldı.

'KADIN MÜCADELESİ FAŞİZMİ ENGELLİYOR'

Mor Dayanışma'dan Juliana Gözen, iktidarın faşizmi kurumsallaşma çabasının önünde kadın mücadelesinin büyük ve önemli bir engel olduğunu vurguladı. Özen, “Kadınların mücadelesini  hiçbir tarihte veya iktidarın tekelinde olan medyalarda göremezsiniz. ‘Kadınlar birlikte güçlü’ sloganı gerçek ve zorunlu bir slogan. Kadınların güçlerini bombalar ülkemize düşerken cesaretinden ödün vermeyen kadınların, doğaya savunan kadınlarda görebiliriz" dedi.

'ROJAVA'DAN DÜNYAYA KADINLAR DİRENİYOR'

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise kadınların OHAL sürecinde dahi konuşmaktan ve sokağa çıkmaktan çekinmediğini vurgulayan Gülüm, Kuzey Suriye'de kadınların verdiği mücadeleyi anımsatarak, "Rojava’da kadınlar direniyor. Dünyanın dört bir yanında kadınların direnişini görüyoruz. Bence toplumsal muhalefet kadınların bu duruşundan ders almalı. Meydanlarda, evlerde, iş yerlerinde, okullarda  kadınların karşı olduğu patriarka ise, bunun için mücadeleyi büyütmeliyiz. Mücadelemiz büyük enerji ve umutla sürüyor” dedi.

'DAHA FAZLA ÇALIŞMALIYIZ'

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş da söz aldı. İktidarın kadınların haklarına dönük sistematik şiddet planları yaptığına dikkat çeken Beştaş, "Daha fazla çalışmalıyız. Çünkü bizler burada bunları tartışırken, onlar orada nafaka hakkını nasıl gasp edebiliriz, çocukları istismar eden erkekleri nasıl cezaevlerinden çıkarabiliriz diye düşünüyorlar. Bunun planlarını yapıyorlar. Meclis'te, sokakta, evde, iş yerlerinde mücadelemizi vermeyi sürdüreceğiz. Ben sizlerin kız kardeşiniz olarak bu mücadelenin bitmeyeceğini söylemek istiyorum. Şunu unutmayalım dünyanın en büyük paydası kadınlardır. Kadınlar birlikte direndikçe önlerinde hiçbir engel duramaz” ifadelerini kullandı.

'ERKEKÇİLİK ÖLDÜREN VİRÜS!'

Aynı zamanda Demokratik İslam Kongresi (DİK) Eş Sözcüsü olan HDP Milletvekili Hüda Kaya ise şunları söyledi: "Düşünen kadınlar, sorgulayan kadınlar, kendi kimliğini bilen kadınlar hiçbir şekilde bir hegemonyayı kabul etmediklerini çok iyi biliyorlar. Corona virüslerden korunmanın çareleri aranıyor. Toplumda yıllardır bir virüs var ki, asıl bu virüs öldürüyor. Bu virüsün ismi erkekçilik. Bu öyle bir virüstür ki, ne dini imanı, ne cinsiyeti, ne ideolojisi vardır. Hiç ummadığınız alanlarda da bu erkeklik virüsünü görebiliyoruz. Kadın birlikteliğinin gerekliliği işte bu nedenle çok önemli. Bir tiyatro salonunda oturan kadınların varlığı dahi bu erkekleri rahatsız edebildi. Biz onların gözlerinde tehlikeyiz. Bu saraycı, Yezit, kadın düşmanı iktidar tarihe gömülecek. Bunu göreceğiz.”
Kampüs Cadıları’ndan Arzu Sert ise AKP’nin düşmanlık politikalarını kadınlar üzerinden gerçekleştirdiğini belirtti.
İsviçre’den konferansa destek veren Evrim Özcan ise İsviçre’de yaşayan göçmen kadınların verdiği mücadeleyi anlattı.
Sanatçı Füsun Demirel de canlı bağlantıyla katıldığı konferansta, kadınlara mücadelelerinde başarı temennisinde bulundu.
Konferans sendikal mücadele veren kadınların, sanatçı ve akademisyenlerin konuşmaları eşliğinde devam etti. Son olarak İstanbul Kadın Orkestrası sahne aldı. Konferans yarın Birleşik Metal İş Konferans Salonu'nda basına kapalı şekilde devam edecek.

KONFERANS PROGRAMI

Mor Dayanışma’nın yarın Bostancı’da bulunan Birleşik Metal İş Konferans Salonu’nda sürdüreceği konferans programının ana başlıkları şöyle:
“* Kadın kurtuluş mücadelesinde yeni bir durak: Enternasyonal kadın grevleri
* Feminizmler ve sosyalist feminist mücadelede yeni bir dönem
* Neoliberalizm ve kadın emeğinin çıkmazı
* Kadın cinayetleri ve şiddetin değişen yüzleri
* 21’inci yüzyılda kadın özgürlük mücadelesinde yeni örgütlenme arayışları ve metodları
* Yerel yönetimlerde kadınların varlığı ve belediyecilik anlayışına yeni yaklaşımlar
* Özgürleşme yolunda özsavunmanın önemi
* LGBTİ+ Hareketi ve feminizmin tarihsel birliği
* Göçmen kadın gerçeği ve mücadelesi.”