Kadınlar: Çilem kararı faile destektir

Çilem Doğan'ın 15 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını alanlara çıkarak protesto eden kadınlar, “Çilem'e beraat gelene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Adana'da kendisine sistematik şiddet uygulayan ve fuhuşa zorlayan Hasan Karabulut'u 2015 yılında özsavunmada bulunarak öldüren Çilem Doğan'ın 15 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını protesto etmek amacıyla pek çok ilde alanlara çıkan kadınlar, Doğan ile dayanışmada bulundu.
ADANA

Adana Kadın Platformu, "Kirpiğimiz yere düşmeyecek, ellerimiz Çilem'in ellerinde" şiarıyla İnönü Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Adana'da kendisine sistematik şiddet uygulayan ve fuhuşa zorlayan Hasan Karabulut'u 2015 yılında özsavunmada bulunarak öldüren Çilem Doğan'ın 15 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasına tepki gösterdi.
'YAŞAMI SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR'
"Yaşamı savunmak suç değildir, hapsedilemez. Çilem Doğan'a özgürlük" diyen platform üyesi Fatma Melek Dizdar, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı bugünlerde, her gün Türkiye’nin farklı bölgelerinden kadın cinayetleri haberleri aldıklarını dile getirdi. Bek, "Devlet mekanizmaları, emniyet güçleri kendisini koruyamadığı için hayatını savunarak ölümden kurtulabilmiş kadınlar ise en ağır şekillerde cezalandırılıyor. Kadınlara verilen bu cezalar ayrımcılıktır, çifte standarttır. Çilem Doğan sadece yaşam hakkını savunmuş, ölmemek için öldürmek zorunda kalmıştır. Kadınların erkek şiddetine karşı çaresiz bırakıldığı erkek egemen sistemde, meşru müdafaa kabul edilmesi gereken bu fiilin 15 yıl hapis ile cezalandırılmasını kınıyoruz. Çilem’e verilen hapis cezası haksızdır, Çilem’e özgürlük istiyoruz!  Yaşam hakkını savunmak suç değildir, cezalandırılamaz! Çilem Doğan’a özgürlük" dedi.
MERSİN
Mersin Kadın Platformu, Çilem Doğan’ın cezasının onanmasını protesto ederek, kararı tüm kadınlara verilmek istenen bir gözdağı olarak nitelendirdi. 

Özsavunmanın cezalandırılmaması gerektiğini savunan Mersin Kadın Platformu bileşenleri, Doğan’ın ceza almasını protesto etmek için Pozcu GMK Bulvarı’nda bir araya geldi. “Öz savunma haktır, cezalandırılamaz. Çilem Doğan’a özgürlük” yazılı pankartın açıldığı eylemde “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Çilem Doğan’a özgürlük, kadınlara özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", “Öz savunma haktır, cezalandırılamaz” ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları atıldı. 

Açıklamaya SYKP Genel Eşbaşkanı Canan Yüce ve çok sayıda platform üyesi kadın katıldı.
Mersin Kadın Platformu adına basın metnini okuyan Zübeyde Sadırlı Akpınar, Çilem Doğan’a verilen cezayı kabul etmediklerini belirterek, “Yargıtay dün ülkenin dört bir yanında milyonlarca kadının beklediği kararı açıkladı. Katil erkekleri, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargı yine yaşamını savunan bir kadını cezalandırmayı seçerek bir kez daha şiddet uygulayan erkeklerin sırtını sıvazladı. Cezanın onanmasını kabul etmiyoruz.” diye konuştu.
ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, Attalos Heykeli önünde "Kirpiğimiz yere düşmeyecek, ellerimiz Çilem'in ellerinde" şiarıyla açıklama yaparak, Yargıtay’ın Çilem Doğan kararına tepki gösterdi. Platform adına basın açıklamasını okuyan Fatma Kayaoğlu, "Erkek adaletten birşey beklemedik, beklemiyoruz. Yine bizi yanıltmadı. Aşk, namus, erkeklik bahaneleriyle hayatımıza kastedenlere meydan okuyoruz.  Buradan duyuruyoruz, kadınların öz savunmasına, Çilem'e beraat gelene kadar, mücadele etmeye devam edeceğiz. Umudu da direnci de yükselteceğiz" dedi.

ANKARA

Ankara Kadın Platformu da kararı protesto etmek amacıyla açıklama yaptı. Sakarya Caddesi’nde yapılan eylemde “Yaşamı savunmak suç değildir, hapsedilemez” pankartı açılırken sık sık “Kadınları değil katilleri yargıla, “ Kadınlar birlikte güçlü” sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan Ankara Kadın Platformu üyesi Sinejan Kut, verilen kararın topluma verilen bir ders, kadınlara gösterilen bir sopa, şiddet faillerine verilen bir destek demek olduğunu belirterek, dayanışma mesajı verdi.