Kadınlar İstanbul'dan haykırdı: İsyanımız bitmeyecek!

İstanbul Mecidiyeköy’de 25 Kasım Kadın Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, “Özgür bir yaşam, şiddetsiz bir dünya kurana, erkek şiddeti bitene kadar bitmeyecek bu isyan” mesajını verdi.

İstanbul’da kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Mecidiyeköy Meydanı’nda buluştu. 25 Kasım Kadın Platformu öncülüğünde gerçekleşen buluşma, "Failler evde, mecliste, iş yerinde, okullarda. Kadınlar erkek devlet şiddetine karşı sokaklarda” şiarıyla gerçekleştiriliyor.
Eyleme saatler kala meydana giden tüm yollar polis bariyerlerle kapatıldı. Birçok noktaya gözaltı aracı konumlandırıldı. Kadınlar, buna rağmen bir araya gelmekten vazgeçmedi. Kadınlar, "Rojava’daki mücadele kadınların mücadelesidir” pankartı açarak, "Bedeni 7 gün sokakta kalan anneler, Rojava'da katledilen çocuklar", "Jin, jiyan, azadî", "Sara, Rojbin, Ronahî", "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları attı. Yine şiddet karşıtı sloganların yer aldığı dövizler taşındı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tülay Hamitoğulları ile HEDEP kadın milletvekilleri de kadın buluşmasına katıldı.

Alana gelen yüzlerce kadın sık  sık “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “İtaat yok, isyan var”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Meydanları da, sokakları da boş bırakmayacağız”, “Aile değil, kadınız”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganlarını attı.

Kadınların ellerinde “Savaşa, şiddet son”, “Cezasızlığa son”, “Şüpheli ölüm değil erkek şiddeti” , “Hayatını savunan kadınlar hapiste”, “Erkek adalete son”  yazılı dövizler yer aldı.

ROJAVA VE FİLİSTİNLİ KADINLAR SELAMLANDI

Savaş politikalarına dikkat çeken kadınlar, Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılar ile İsrail-Hamas savaşına karşı barışı haykırdı. Kadınlar, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Filistin'de direnen kadınlara bin selam, “Filistin'e özgürlük, İsrail'e boykot”, “Savaşa karşı yaşasın kadın dayanışması”, “Rojava’dan Filistin’de direnen kadınlara bin selam”, “Rojava'dan Gazze’ye halklar direnişte” sloganlarını attı.

Kadınlar “Têkoşina Rojava Têkoşina Jinan e” (Rojava direnişi, kadın direnişidir) yazılı büyük bir pankart da açtı.

Alkış ve zılgıtlarını eksik etmeyen kadınlar, “Biji berxwedana zindane” sloganı da attı.
Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizim” dövizlerini de taşırken, sloganlarıyla iktidarın hedefinde olan 6284 sayılı yasaya sahip çıktı.

İMRALI TECRİDİNE TEPKİ: BİJÎ SEROK APO!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çekilen eylemde, kadınlar ellerinde, “Hûn nikarin bi tecrite vina civake bişkênin. Tecrit sûcê mirovahîye ye” yazılı pankart taşıdı.

Kadınlar aynı zamanda “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Bijî serok Apo” sloganlarını attı.

BARIŞ ANNELERİ DE YÜRÜYÜŞTE

Ellerinde, "Failler evde, Meclis'te iş yerinde, okullarda kadınlar erkek devlet şiddetine karşı sokaklarda” yazılı dev pankartı taşıyan kadınlar daha sonra yürümeye başladı. Yürüyüşün en önünde HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoulları, Wan Milletvekili Pervin Buldan, Barış Anneleri de yer aldı. 

SAVAŞA, İŞGALE, SÖMÜRÜYE, ŞİDDETE HAYIR!

Asla susmayacaklarını belirten kadınlar, sloganlarla, alkışlarla, zılgıtlarla yürümeye başladı. Kadınlar,  savaşa, şiddete, sömürüye, işgale, yoksulluğa, adaletsizliğe karşı seslerini yükseltti. Kadınlar sık sık “Bijîi tekoşîna jinan”, “Her yer direniş, kadınlar direnişte”, “Jin jiyan azadî”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Nefrete inat, yaşasın hayat”, “Erkek şiddetine karşı susmayacağız”, “İsyanımız var” ve  “Kadınlar birlikte güçlü” sloganlarını attı.

KATLEDİLEN KADINLAR ANILDI

“Tecavüzü aklama, suça ortak olma” diyen kadınlar yaptıkları kısa yürüyüşten sonra bulundukları yerde oturdu. Kadınlar, Hande Kader, Gülistan Doku, Emine Bulut, Özgecen Aslan, Esra Ateş ve daha birçok katledilen ve kaybettirilen kadınların adına karşılık “Burada” diyerek anma gerçekleştirdi. 

‘ÖZGÜR YAŞAMI KURUNCAYA KADAR BU İSYAN BİTMEYECEK’

“Yaşasın Kürt kadınların direnişi”, “İnadına isyan, inadına özgürlük” sloganlarını atan kadınlar, yürüyüşe devam etti ve ardından açıklama yapıldı.

25 Kasım Kadın Platformu adına Cemile Baklacı yaptığı açıklamada, “Yoksulluğa mahkum edilmeyeceğiz demek için buraya geldik. Savaşa, sömürüye, çocuk istismarına karşı buraya geldik. Yan yana geldiğimizde sokaklarında katledilmediğimiz, enkazlarında kalmadığımız, yurtlarında istismar edilmediğimiz özgür bir yaşamı kuracağız. Özgür bir yaşam kurana kadar mücadelemiz bitmeyecek. Geceler, sokaklar, meydanlar bizim. Şiddetsiz bir dünya kuruncaya kadar bitmeyecek bu isyan. Erkek şiddeti bitene kadar bitmeyecek bu isyan. Yaşasın kadın dayanışması. İsyanımızı sokağa taşımak için yan yana geldik. Şiddete, ayrımcılığa, savaşa karşı birbirimize güç vermeye, meydanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Baklacı, “Barikatlarla kapattıkları yollardan, yasakladıkları meydanlardan, tenha ve karanlık sokaklardan, bize reva gördükleri güvenliksiz yurtlardan, güvencesiz işlerimizden, şiddet dolu evlerden çıktık. Kimliğimiz, varoluşumuz, bedenimiz ve özgürlüğümüz için bir araya geldik” diye belirtti.

‘AKP ELİNİ HAYATLARIMIZDAN ÇEK’

Açıklamanın ardından kadınlar “Kadınların isyanı sokaklara taşıyor”, “Sokakta isyan var”, “Kadınlar isyandayız”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan inadına özgürlük”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “ Erkek adalet değil, gerçek adalet” ve “AKP elini hayatımızdan çek” sloganlarını alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde attı.

Kadınlar daha sonra sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde meşale yakarak, eylemlerini sonlandırdı.