Kadınlar alanlarda: Direnişi büyüteceğiz

25 Kasım haftasında alanlara çıkan kadınlar, direnişi büyütme mesajı verdi.

Erkek-devlet şiddetine karşı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınlar, alanlara çıktı ve direniş mesajı verdi.


DERSİM
Dersim’de, 25 Kasım dolayısıyla Sanat Sokağı’nda açıklama yapıldı. “Mirabal kardeşlerden Jina Emini'ye mücadele sürüyor” pankartının açıldığı eylemde Dersim Kadın Platformu adına SES Şube Eşbaşkanı Serap Kahraman konuştu.
Dersim’de şiddet haberlerinin arka arkaya geldiğini sözlerine ekleyen Kahraman, şunları söyledi: “Dersimli kadınlar makbul aile ve makbul kadın kalıplarına sıkıştırılmak isteniyor. Üniversite öğrencileri hem yerelden erkekler tarafından hem de kamuda çalışan erkekler tarafından tacize uğruyor. Bu kimi zaman öğrencinin ev aramasından faydalanmaya çalışarak, kimi zaman çalıştığı iş yerinde, kimi zaman da yurt yolunda oluyor. Bu kentte bir taraftan 18 yaşındaki üniversiteli kadınlar tacize maruz kalırken diğer taraftan 80 yaşında bir kadın ‘bastonun ses çıkardı’ bahanesiyle şiddete uğruyor.  Tüm memlekette kadınların kalbinde adeta bir yara açan Gülistan Doku’nun akıbetinden hala haber yok. Şehrin ortasında kadınların üzerine silah doğrultan kolluk personellerinin cezalandırılıp cezalandırılmadığıyla ilgili yetkili makamların halkla paylaştığı bir bilgi yok. Fakat 25 Kasım yaklaştığında çeşitli bahanelerle verilen eylem ve etkinliklerin yasaklanması kararı jet hızıyla verilebiliyor. Kadınlara karşı bu kadar hızlı karar verilebiliyorsa kadınlar için de aynı hızla kararlar verilmesini istiyoruz.”

Umutsuz, çaresiz, yalnız ve pes etmiş olmadıklarını vurgulayan Kahraman, “Tıpkı 62 sene önce Dominik’te olduğu gibi 2022 yılında da Jina Emini’nin düzgün örtünmediği bahanesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle İran’da kıvılcımı çakılan isyan ateşi, rejime karşı  bir başkaldırıya dönüştü. Dünyanın pek çok yerinde yükselen sağcı-otoriter rejimler sebebiyle medeni haklar başta olmak üzere kadınların pek çok hakkına yönelik saldırılar var. Bu sebeple İran’da çakılan kıvılcımın ateşi tüm dünya kadınlarının yüreğini ısıtıyor. Kadınların bedenine, üreme haklarına, yaşam tarzına, siyasal ve sosyal tüm haklarına yönelik saldırılara karşı dünyanın her yerinde kadınların hem İranlı kadınlarla dayanışmak için hem de haklarını ve hayatlarını korumak için sokakları doldurduğu 2022 yılında, biz de haklarımız ve hayatlarımız için sokaklardayız. Talep ediyoruz; İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe girsin.  Şiddeti önleyici acil eylem planı uygulansın. İLO 190 sayılı sözleşme kamu özel ayrımı yapılmadan onaylansın. Sığınma evlerinin sayıları artırılsın, koşulları iyileştirilsin. Her mahalle ve işyerine ücretsiz kreşler açılsın. Eşit işe eşit ücret verilsin. Okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilsin.”


SEMSÛR
Semsûr İl Kadın Platformu, Demokrasi Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamada kadınlar adına konuşan  Eylem Yıldırım, özgür ve eşit bir dünyayı hep beraber kuracaklarını söyledi. Ülkenin dört bir yanından, Arjantin'den Şili'ye, Polonya’dan Afganistan’a, yükselen kadın direnişlerinin olduğunu belirten Yıldırım, Jina Emini’nin katledilmesinin ardından diktatörlüğe, otoriter rejimlere, ataerkilliğe karşı bir başkaldırının olduğunu belirtti.
Yıldırım, "Kadınlar olarak 25 Kasım’da; şiddete, cinsiyetçiliğe, savaşa, yoksulluğa karşı; eşitlik, adalet, barış ve özgürlük için isyanı büyüterek alanlardayız!" dedi. "Kadın cinayetleri münferit değil, politiktir" diyen Yıldırım, şunları söyledi: "İran'da sokakları isyan alanlarına çeviren, DAİŞ karanlığına direnen, Arjantin’de 'Bir kişi daha eksilmeyeceğiz' diyerek adliye binasını ateşe verenleriz. Kürtaj yasaklarına karşı Polonya’da, ABD’de ‘benim bedenim benim kararım’ diyen milyonlarız. 62 yıl önce diktatörlüğe karşı direnişte simgeleşen Mirabal kardeşlerden bugüne dünyanın dört bir yanında kadınlar olarak 'Jin, jiyan, azadî' sloganıyla iş yerlerimizde, evlerimizde, sokaklarda ve yaşamın her alanında birlikteliğimizden ve dayanışmamızdan aldığımız gücün kararlılığıyla 'Saçımızın teline, haklarımıza, özgürlüğümüze sahip çıkıyor, direnişi büyütüyoruz' demek için alanlardayız" dedi.

 
MELETÎ
Meletî Kadın Platformu üyeleri de Soykan Parkı'nda bir araya geldi. "Özgür ve eşit dünyayı birlikte kuracağız" pankartı ve "Jin jiyan azadî" dövizlerinin bulunduğu açıklamada kadınlar adına Eğitim-Sen Şube Yöneticisi Nuriye Yıldız, baskıcı, faşizan yönetimlere karşı direniş geleneğine sahip çıktıklarını söyledi.

 
DÎLOK
Dîlok Demokratik Kadın Platformu'nun Dîlok'ta dışarıda yapmak istediği açıklama, Valiliğin kentte ilan ettiği "eylem ve etkinlik yasağı" nedeniyle içeride yapıldı. Kadınlar, açıklamayı Eğitim-Sen Dîlok Şube binasında yaptı. Toplantıda konuşan Dîlok Demokratik Kadın Platformu Sözcüsü Elif Söyleyici, diğer kentlerde okunan ortak metni okuyarak, kadın mücadelesi ve direnişini büyüteceklerini söyledi.