Kadınlar erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda

Kurdistanlı ve Türkiyeli kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla erkek-devlet şiddetine ve savaşa karşı alanlara çıktı.

Kuzey Kurdistan ve Türkiye'nin birçok kentinde kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında alanlara çıktı, erkek-devlet şiddetini ve savaş politikalarını protesto etti.

RIHA
Riha Barosu Kadın Hakları Merkezi, baro binasında açıklama yaptı. Riha İl Kadın Platformu üyesi kadınlar da etkinliğe katıldı. Kadın Hakları Merkezi Başkanı Zeliha Özay, "Kadına dönük şiddet ve ayrımcılığın her türlüsüne karşı mücadele vermeye devam edeceğiz" dedi.

Riha İl Kadın Platformu ise HDP binasında Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne kadar "jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla yürüdü. HEDEP Milletvekili Dilan Kunt Ayan'ın da katıldığı yürüyüşte, “Savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz” pankartı taşındı.
Platform üyesi Ayşe Şehriban Demirel, kadın cinayetleri ve iktidarın politikalarına dikkat çekti.
Açıklama sonrası geçtiğimiz yıl kardeşi Yekta Hezer tarafından katledilen İnşaat Mühendisleri Odası Riha İl Temsilciliği yöneticisi Bahar Hezer, kabri başında anıldı.

Baro tarafından Tahir Elçi Konferans salonunda seminer düzenlendi.

MÊRDÎN
Mêrdîn’de kadınlar Karayolları Parkı’nda bir araya geldi. Çok sayıda kadının yanı sıra HEDEP Milletvekili Beritan Güneş Altın da eyleme katıldı.

TJA'dan Ayşe Bozan, her 10 kadından 4’ünün erkek şiddeti ile karşı karşıya kaldığını, devletin de erkekleri savunduğunu söyledi.

Kadınların ısrarı üzerine polisler kadınların önünden çekildi. Kadınlar, HDP İl Örgütü binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

İHD Mêrdîn Şubesi Kadın Komisyonu, dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamayı Avukat Gülistan Duran okudu.

ADANA
İHD Adana Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, dernek binasında açıklama yaptı. Komisyon Sözcüsü Baran Öner, 2023 yılının ilk 10 ayında ülke genelinde 253 kadının katledildiğini, 188 kadının ölümü şüpheli olarak kayıtlara geçtiğini aktardı.

COLEMÊRG
Colemêrg'te de kadınlar, 25 Kasım’a dair açıklama yaptı. Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Colemêrg Barış Anneleri Meclisi üyeleri tarafından yapılan eyleme HEDEP Milletvekili Öznur Bartın da katıldı.

HEDEP İl Örgütü binası önünde yapılan eylemde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, erkek-devlet şiddetine karşı kadınların alanlarda, sokaklarda, meydanlarda mücadeleye devam ettiğini ifade etti.

SEMSÛR
KESK Semsûr Kadın Meclisi üyeleri de 25 Kasım kapsamında Demokrasi Parkı’nda bir araya geldi. Kadınlar, "ILO’nun 190 Sayılı Sözleşmesi Onaylansın" dedi.

SES Semsûr Kadın Sekreteri Rengin Hüsniye Kılınç'ın açıklamasının ardından etkinlik slogan ve alkışlarla sona erdi.

AMED
Amed'de sağlık çalışanları, Bajarê Nû (Yenişehir) ilçesinde açıklama yaptı. Tabip Odası üyesi Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, 25 Kasım’ı 8 yıl önce eşi tarafından şiddete uğrayan sekreterini korumaya çalışırken katledilen Dr. Aynur Dağdemir’e adadıklarını kaydetti.

Münevver Kaynak Türkmen, birçok kadın sağlıkçının görev başında katledildiğine dikkat çekti.

ÊLIH

Êlih’te kadınlar Yılmaz Güney Parkı’nda basın açıklaması yaptı. TJA aktivisti Ruken Zeryam Işık, “Kadınlara yönelik saldırılar kaynağını iktidarlardan alır. AKP-MHP-Hür dava Partisi iktidarı kadın düşmanıdır" dedi.

Kadınlar açıklama sonrası buradan 4 Yol Kavşağı’nda bulunan HEDEP binası önüne kadar yürüdü.

Yürüyüş HEDEP İl Örgütü binası önünde son bulurken, Êlih Milletvekilli Zeynep Oduncu, kadın kazanımlarını koruyan, kazanımlarını yükselten bir mücadele ile direneceklerini söyledi.

SÊRT

Sêrt’te HEDEP İl Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar kent merkezinde bulunan Saat Kulesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. HDP Sêrt İl Örgütü Eşbaşkanı Hatice Tay, mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

HEDEP Sêrt Milletvekilli Sabahat Erdoğan Sarıtaş, “Bize mücadeleyi miras bırakanların mirasının farkında olarak direneceğiz" dedi.

ÇEWLÎG

Kadınlar HEDEP İl Örgütü binasında bir araya geldi. Etkinliğe HEDEP Mêrdin Milletvekili Saliha Aydeniz de katıldı.

Kurdistan’da devletin bütün kamu kurumlarının özel savaş aparatına dönüştürüldüğünü söyleyen Saliha Aydeniz, kadın mücadelesi yürütülen kurumların kapatıldığını hatırlattı. 

DÎLOK
Dîlok'ta kadınlar, basın açıklaması yaparak, yürüyüş düzenledi.  Yürüyüşe HEDEP Amed Milletvekili Ceylan Akça, EMEP Dîlok Milletvekili Sevda Karaca da katıldı. Şahinbey'de bulunan Kırkayak Parkı'nda bir araya gelen kadınlar Yeşilsu Parkı'na kadar yürüdü.

 Kadınlar açıklamanın yapıldığı Yeşilsu Parkı'na zılgıt ve alkışlar ile girdi. Kadınlar, yürüyüşün ardından parkta basın açıklaması yaptı. HEDEP Amed Milletvekili Ceylan Akça, kadınlara dönük özel savaş politikalarına dikkat çekti.

EMEP Dîlok Milletvekili Sevda Karaca, katledilen kadınların hesabını sormak için bir arada olduklarını belirterek, "Hayatı mücadele ile yeniden kuracağız. Kayyum, savaş politikaları kaybedecek" diye konuştu.

Demokratik Kadın Platformu adına Gülfidan Özpolat ise savaşlarda kadınların hedef alındığını belirterek, "Filistin'den Rojava'ya kadar kadınlar savaşta hedef" dedi.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, Aydın Kanza Parkı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Sağanak yağışa rağmen yapılan yürüyüşe HEDEP İstanbul Milletvekili Çicek Otlu ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamanın Kürtçesini Derya Polat, Türkçesini ise Emine Nar Kaya okudu.

MELETÎ
Malatya Demokratik Kadın Platformu öncülüğünde Emeksiz kavşağında bir araya gelen kadınlar, açıklama yaptı. Sol Parti Malatya yöneticilerinden Seda Uçar, "Sağ ve muhafazakâr iktidarlar, savaş ve şiddet politikalarıyla kadın kimliğine ve emeğine dönük saldırılarını sürdürüyor" dedi.

ANKARA

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kolej'den Sakarya Caddesi'ne kadar yürüyüş düzenledi.

Savaşlara karşı barış vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Mirabel Kardeşlerden Jîna Emînî’ye, Rojava’dan Filistin’e bugün katledilen kadınların, çocukların katillerinin kimler olduğunu çok iyi biliyoruz. Savaşa karşı bir araya geleceğiz; barışın sesini büyüteceğiz. Kadın mücadelesi verdikleri için kadınlar yargılanıyor, siyaset yaptıkları için Kürt kadınları yargılanıyor. Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyeti savundukları için yargılanan kadınların yanındayız. Kayyımların gasp ettiği belediyelerdeki kadın merkezleri kapatan iktidarı yargılayan kadınların yanındayız” denildi.

MÛŞ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında HEDEP Muş İl Örgütü binasında açıklama yapıldı. Kentte bulunan birçok kadın örgütünün yanı sıra Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisleri ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mûş Milletvekili Sümeyye Boz’un katıldığı etkinlikte kadınların mücadelesini konu alan sinevizyon gösterisi izletildi.

TJA Aktivisti Çiçek Tutuş, kadınların her alanda mücadele ettiğini ve 25 Kasım gününün mücadele eden kadınlar için önemli olduğuna dikkat çeken bir konuşma yaptı. 25 Kasım’ın toplumsal cinsiyetsizliğe, ayrımcılığa, ataerkil sisteme, ırkçılığa ve savaşa karşı kadınların mücadele günü olduğunu belirten Çiçek Tutuş, “Ülkemizde de her gün savaş ve katliamlara uğruyoruz. Bunun örneği 2015 yılında Varto’da Ekim Wan arkadaşımızın bedeni teşhis edilerek her tarafa yayıldı. Biz hiçbir şekilde kendi mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bizler Amed Zindanında göğsü kesilen Saraların devamıyız” diye konuştu.

Ardından söz alan HEDEP Muş Milletvekili Sümeyye Boz şöyle konuştu: “Biz burada erkelerin kadınlar üzerinde uyguladığı şiddetti konu alan ve bu şiddeti din yoluyla uygulayan bir film izledik. Bu konu Ortadoğu’nun bir konusu. Biz Kürt kadınlar ve Ortadoğu’da yaşayan kadınlar olarak, kendimiz bu konunun içerisinde görüyoruz. Mesele kadın üzerindeki şiddet olunca, Ortadoğu’daki kadınlar olunca o zaman bu şiddet ve saldırılar daha fazla kendini gösteriyor. Bu faşist AKP ve MHP iktidarı ise kendini Türk-İslam sentezi üzerinde kendini var ediyor. Onlara göre din sadece erkelere hizmet etmek için var. Bu yüzden kendini anlayan, kendisini bilen kadınların önünü kesiyorlar. Şu anda yürüttükleri politikalarla kadınlar üzerine baskı kurmaya çalışıyorlar. Kadınlar için hiç bir şey yapmıyorlar, kadınlar sadece evde ve dört duvar arasında kalsın istiyorlar. Kadınların görevi sadece anneliktir anlayışını savunuyorlar. Annelik kutsaldır ama onlar bunu politika için kullanıyor. Onlara göre kadın erkeğin kölesi ve emrindedir. Dini erkek zihniyeti göre dizayn etmek istiyor ve kadınları bu sisteme koymaya çalışıyorlar. Sosyal alanlar vasıtasıyla yaptıkları küçük yardımlarla kadınları kendilerine bağlamaya çalışıyorlar. Kadınlarda bilsin ki bu onların hakkıdır onların lütfu değildir. Şiddet olaylarında cezasız kalanlara baktığımızda AKP’ye bağlıdır. Bu durum sıradan bir şey değildir, bundan dolayı kadınlara şiddet giderek artıyor.”