Kadınlara karşı suçlar suç olmaktan çıkarılmaya çalışılıyor

Yeşil Sol Parti Milletvekili Beritan Güneş, Mecliste kadın ve çocuklara yönelik suçlardan ceza alanların “iyi halden” serbest bırakılmasının önünün açılmasına tepki göstererek kadınlara karşı suçlar suç olmaktan çıkarılmak istendiğini söyledi.

Meclis Genel Kurulunda kabul edilen infaz düzenlemesi ile kadınlara ve çocuklara yönelik suçlardan ceza alanların “iyi halden” serbest kalmasının önü açılmıştı. Konuya ilişkin konuşan Yeşil Sol Milletvekili Beritan Güneş, AKP iktidarı ile birlikte kadın katliamlarının ve istismarın meşrulaştırılmaya ve suç olmaktan çıkarılmaya çalışıldığını ifade etti. Güneş, Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı hem mecliste hem sokakta ve bulundukları her alanda mücadele edeceklerini de belirtti. 

Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, düzenlenen yeni infaz yasasına ilişkin ANF’ye konuştu. 

EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİRİLİYOR

AKP iktidarın toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek yerine daha da derinleştirmek istediğini belirten Güneş, “Medeniyet var olduğundan beri insanlar sosyal yaşamını düzenleyebilmek, suçların, suç teşkil edebilecek durumların önüne geçmek için bir takım sözlü ve yazılı kurallar meydana getirmiştir. Fakat günümüz Türkiye'sinde biz bu tarihsel amacından sapmış ya da bunu amaçlamayan bir hukuki düzlemle karşı karşıyayız. Yani AKP iktidarının önlemek istediği suçlar arasında maalesef kadına yönelik şiddet yok bilakis bunu engellemeyerek adeta bunu bir suç olmaktan da çıkarıyor.

Mevcut düzenlemelerde ve uygulamalarda kadına yönelik şiddet ve faillere verilen cezalar, mahkemelerdeki iyi hal indirimlerini de hesaba kattığımızda sembolik düzeylerde kalmaktadır. Bu da demek oluyor ki AKP iktidarı şiddeti engellemek yerine bunu tırmandırmak, kadına yönelik ayrımcılığı önlemek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltmak yerine daha da derinleştirmek daha da çoğaltmak, büyütmek istemekte” dedi.

KADIN NESNELEŞTİRİLMEK İSTENİYOR

Özellikle AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddetin ve katliamların arttığını ifade eden Güneş, “Tarihin en sağcı ve en kadın düşmanı meclisiyle karşı karşıyayız. Kadın düşmanlığı üzerine kurulan ittifakın mecliste çoğunlukta olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu ittifakın bileşenleri; İstanbul Sözleşmesi, nafaka hakkı, karma eğitim, 6284 sayılı kanun karşıtlığı üzerinden ve kadının kamusal alandan uzaklaştırılıp eve hapsedilmesine dönük yaklaşımlarıyla ortaklaşıyorlar. Kadını erkeğe hizmet etmesi gereken bir nesne olarak görüyorlar. Tüm bunlar ve cezasızlık politikasıyla birlikte kadın cinayetleri-kadına karşı şiddet her geçen gün büyümektedir” şeklinde konuştu.

İNFAZ YASASI ANAYASAYA AYKIRI

İnfaz yasasının anayasaya aykırı olduğunu kaydeden Güneş; şunları belirtti: “Adli suç grupları infaz düzenlemesine tabi tutulurken siyasi tutsakların bu kapsamın dışında tutulması doğrudan anayasanın eşitlik ve ayrımcılık yasağı ilkelerine aykırıdır. Bu ve benzeri düzenlemelerle AKP iktidarı yeni bir toplumsal düzen yaratmaya çalışıyor. Yaratmaya çalıştığı kadına yönelik şiddetin arttığı, kadının köleleştiği, kadının artık evinden çıkamadığı, toplumsal zeminde kadının kendini güvende hissetmediği haklarının elinden alındığı, gasp edildiği aynı zamanda tacizin, tecavüzün, kadın katliamlarının, çocuk istismarının, çocuk yaşta evliliklerin ise meşrulaştığı bir toplumsal düzendir. AKP’nin yeni yüzyıl kurgusu, felaketler Türkiye’sidir. Tahayyül ettikleri bu düzenin adeta bir korku filmini çağrıştırdığını söyleyebiliriz ama bu korku filminin vizyona girmesine müsaade asla etmeyeceğimizi de söylemeliyim.”

KADIN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTACAK

Kadınların toplum dışına itilmeye çalışıldığına dikkat çeken Güneş, şöyle devam etti: “Kadın katliamcıları, tacizci ve tecavüzcülerin salıverilmesine paralel olarak demokrasi güçleri ve kadınlar üzerindeki baskının da arttırılacağını ön görmek gayet tabii mümkün. Özellikle kadına karşı şiddetten ötürü cezaevine giren faillerin bu düzenlemeyle cezaevinden kısa sürede çıkmasının önünün açılmasıyla, mağdur kadınlara bu durumun bildirilmemesiyle kadınlar için can güvenliği tehlikesi azımsanmayacak derecede artacaktır.

Çok açıktır ki erkek-devlet aklı, yeni bir toplum, belki yeni bir hukuk düzeni yaratma çabasındadır.

Kadına karşı şiddetin suç olmaktan çıkarılmaya çalışıldığı, kadınların toplumsal yaşamdan izole edilmeye çalışıldığı/çalışılacağı bir zaman dilimiyle karşı karşıyayız diyebiliriz.”

KADINLAR MÜCADELEDEN İMTİNA ETMEYECEK

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi olarak yeni infaz düzenlemesine karşı mücadele edeceklerini ifade eden Beritan Güneş, son olarak şunları kaydetti: “Kadın düşmanlığı temelindeki bir ittifakla karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Bu ortaklığın bileşenleri parlamentoda irili ufaklı partiler olurken; toplumsal yaşamda ise çeşitli tarikatlar ve cemaatlerdir. Kadın mücadelesini yaratmak/kalıcılaştırmak istedikleri erkek egemen sistemin önündeki en önemli engel olarak görüyorlar. Haksız da değiller bu noktada. Biz ne ile karşı karşıya olduğumuzu çok iyi biliyoruz.

Kadınların varoluşunda meşruiyet olan isyanları, mevcut düzenin baskıları karşısında meşruluğuna meşruluk katmaktadır. Kadın örgütlülüğünün en temel yaşamsal ihtiyaç olduğu bugünlerde kadın örgütlenmesinin en geniş sınırlarına ulaşabileceği, en güçlü haline kavuşabileceği bir dönemdeyiz, bu tarihsel bir fırsattır aynı zamanda. Dolayısıyla kadınların, mevcut düzenin kadın kazanımlarını un ufak etmeye çalıştığı “Yeni Yüzyıl Türkiyesinde” bu kıyıma karşı kuracağı her sözünün, atacağı her adımının başarıya ulaşması çok muhtemeldir çünkü “taşıdığı hakikat gücü çok yüksektir.” Ve tüm kadınlar bu hakikatle yaşam içerisinde sürekli yüzleşmektedir. Bu hakikat, kadınların sokakta, alanlarda, evde, mecliste her yerde mücadele etmekten bir an olsun imtina etmediği ve bundan sonra da etmeyeceğidir.”