Kadınlardan kahvehane ziyareti: Şiddete hayır, demokratik aile modeline evet

Marsilya’da kadınlar 25 Kasım vesilesiyle kahvehaneleri gezdi. Kürt toplumunun demokratik aile modeli ile topluma örnek olması gerektiğini belirten Döne Güzel, “Bundan sonra kadına şiddet uygulayan erkeklere karşı net tutum alacaklarının altını çizdi.

Fransa’nın Marsilya kentinde faaliyet yürüten Arin Mirkan Kadın Meclisi üyeleri, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle kahvehaneleri gezerek kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda toplumsal bilinç oluşturma çalışması yaptı. 

Kadınlar, son günlerde 10'un üzerinde kahvehaneyi gezdi. Bugünkü ziyaretlerde kahvehanedeki erkeklere yönelik bir konuşma yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Üyesi Döne Güzel, 25 Kasım kadına karşı şiddete hayır günü vesilesiyle bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.

KÜRT TOPLUMU DEMOKRATİK AİLE MODELİ İLE ÖRNEK OLMALI

Döne Güzel, Marsilya'da kadınlara yönelik şiddetin önüne geçebilmek için ataerkil sisteme karşı güçlü mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Marsilya'da yaşayan Kürt toplumunun kadını ve erkeği ile özgür yaşam konusunda örnek teşkil etmesi gerektiğini söyleyen Döne Güzel, “Her bir yurtseverimiz demokratik aile modeli ile toplum için örnek oluşturmalıdır. Önderliğimizin özgür kadınlar ve erkekler nasıl olmalıdır perspektifinden bakarak toplumsal değişim ve dönüşümü gerçekleştirebiliriz" dedi.

ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERE KARŞI MÜCADELEMİZ DAHA KESKİN OLACAK

Bundan sonra kadına ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddet uygulayan erkeklere karşı net tutum alacaklarını ifade eden TJK-E Üyesi Döne Güzel, “Öte yandan kadına namus adı altında her türlü şiddeti uygulayan erkeklere karşı mücadelemiz daha keskin olacak. Şunu söylüyoruz; kadınla empati yapın. Kadınların penceresinden yaşama baktığınızda şiddet gibi bir sorunumuz olmayacak. Marsilya'da Kürt erkekleri kadına yönelik şiddet ile değil demokratik aile modeli ile örnek olmalıdır" dedi. 

Kadınların konuşmalarını dikkatle dinleyen erkeklerin kimisi "biz şiddet uygulamıyoruz" derken, kimileri ise bu ziyaretlerin Marsilya'da yaşayan Kürt erkeklere çekidüzen vereceğini söyledi. Söz alan bir konuşmacının "Eşine şiddet uygulayan erkek, kahvehanelerimize gelmesin" demesi dikkat çekti.

Arin Mirkan Kadın Meclisi üyeleri, gelen sorulara da yanıt verdikten sonra “Jin jiyan azadî” sloganı ile kahvehaneden ayrıldı.