Kadınların örgütlü gücünden korkuyorlar

HDP Dargeçit İlçe Eşbaşkanı Yüksel Oğuz, Türk polisinin sürekli takibi altından olduklarını belirterek, “Korku ve yılgınlık yaratmaya çalışıyorlar. Kadınların örgütlü gücünden korkuyorlar" dedi.

TJA, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinliklerine, 17 Kasım'da Mardin'in Kızıltepe ilçesinde start verdi. 8 gün boyunca Mêrdîn’in tüm ilçelerinde paneller ve kadın toplantıları yapılacak. Gün, 25 Kasım'da Mêrdîn'de tüm ilçelerin katılımıyla düzenlenecek yürüyüşle son bulacak.

ANF’ye konuşan HDP Kerboran İlçe Eşbaşkanı Yüksel Oğuz, kadına yönelik şiddetin, Kurdistan'da devlet politikalarıyla desteklenen ayrı bir özel savaş alanı haline getirilmeye çalışıldığını söyledi. Oğuz, öz yönetim süreçlerinden sonra şehir genelinde kadınların örgütlü mücadele içerisindeki yerini azaltmaya yönelik baskı politikalarının arttığını vurguladı. Kerboran'da 25 Kasım etkinliklerine evli olduğu erkek tarafından vahşice katledilen Pakistan Öner ve tutulduğu hapishane hücresinde işkenceyle katledilen Garibe Gezer'in mezarlarını ziyaret ederek başlayacaklarını ve onların anısına bağlılıkla kadına yönelik şiddetle mücadele edeceklerini kaydeden Yüksel Oğuz, şunları söyledi: “İlçe binamızın önünde sabit bir şekilde polis aracı duruyor. Gündelik çalışmalarımızdan halk toplantılarına, ev ziyaretlerinden taziyelere kadar bizleri takip ediyorlar. Toplumun geneline uygulanan bir baskı ve sindirme politikası söz konusu ancak kadınlara yönelik daha katmanlı bir politika yürütülüyor. Öz yönetim süreçlerinden sonra bu daha fazla yaşanmaya başladı. Toplumun, kadınların örgütlü gücünden korkuyorlar. Bilhassa genç kadınlara yönelik olarak bu yapılıyor. Bizler de buna karşı olarak 25 Kasım etkinlikleri kapsamında mümkün olduğunca genç kadınlara ulaşmaya ve onları örgütlü mücadele içerisine çekmeye yönelik çalışmalar yapmaya karar verdik."

UYUŞTURUCU KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILIYOR

Yüksel Oğuz, 25 Kasım kapsamında ilçede yapacakları toplantılarda belirledikleri konu başlıklarından birinin de uyuşturucu kullanımıyla mücadele olduğunu ifade etti. Oğuz, şöyle devam etti: “Dargeçit'te uyuşturucu kullanımını arttırmaya yönelik kimi uygulamaların olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle öz yönetim süreçlerinde güçlü direnişin olduğu mahallelerde bu bir özel savaş konsepti olarak ön plana çıkıyor. Oralarda bu konuda bir yoğunlaşmanın olduğu biliniyor. Gençlerin ve genç kadınların en yoğun bulunduğu alanlardan biri de tekstil atölyeleridir. TÜGVA gibi oluşumların uyuşturucuyla mücadele adı altında buralara gidip gençlerle diyalog kurmaya ve kendilerine çekmeye çalıştıklarını öğrendik. 25 Kasım programımız kapsamındaki etkinliklerimizden biri de bu atölyeleri ziyaret etmek olacak."

25 KASIM’DAN SONRA DA DEVAM

Kerboran'a 2016’da kayyum atandığında ilçe meclis üyeliği görevini yürüttüğü için uygulamalara yakından şahit olduğunu belirten Yüksel Oğuz, kayyumun belediyenin kadınlara yönelik açtığı kurumları kapatmasının dışında kurumlara ait malları da gasp ettiğini hatırlattı. 2019 yerel seçimlerinde belediyeyi AKP almasına rağmen Mayıs’taki seçimlerde AKP'den 5 bin civarı fazla oy aldıklarını ve yerel seçimlere giden süreçte halkta belediyenin yeniden alınacağına dair umut ve beklentinin olduğunu vurgulayan Yüksel Oğuz, 25 Kasım sonrasında yerel seçimlere uzanan süreçte örgütlü kadın mücadelesini yükselterek seçimleri kazanacaklarına ve yerel yönetimlerde kadınlar olarak yerlerini alacaklarına inandığını söyledi.