Katledilen kadın sayısı son 20 yılın en yüksek seviyesinde

İki BM organı tarafından yayınlanan rapora göre dünya genelinde öldürülen kadın ve kız çocuklarının sayısı 2022 yılında son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Perşembe günü iki BM organı tarafından yayınlanan bir rapora göre, geçen yıl yaklaşık 89 bin kadın ve kız çocuğu kasten öldürüldü.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesine adanmış BM kuruluşu UN Women ve BM uyuşturucu ve suçla mücadele ajansı UNODC'ye göre bu cinayetlerin yarısından fazlası, yaklaşık yüzde 55'i, aile üyeleri veya partnerler tarafından işlendi. Bu da

Buna karşılık, erkeklere karşı işlenen cinayetlerin sadece yüzde 11'i özel alanda işlendi.

Kadın ve kız çocuklarına yönelik cinayetlerin çoğu, 20 bin vaka ile Afrika'da gerçekleşirken, bunu Asya takip ediyor.

KAYBEDİLEN HER HAYAT BİR EYLEM ÇAĞRISIDIR

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olduğunu hatırlatan bu rapor, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde yayınlandı.

UNODC İcra Direktörü Ghada Waly yaptığı açıklamada, "Kadın cinayetlerinin endişe verici sayısı, insanlığın kadınlara ve kız çocuklarına yönelik köklü eşitsizlik ve şiddetle hala ne ölçüde boğuştuğunu bize hatırlatıyor" dedi.

Waly, "Kaybedilen her hayat bir eylem çağrısıdır; yapısal eşitsizliklerin acilen ele alınması, ceza adaleti müdahalelerinin iyileştirilmesi ve böylece hiçbir kadın ya da kız çocuğunun cinsiyeti nedeniyle hayatından endişe etmemesi için bir çağrıdır” diye ekledi.