Kızını kaybettiği yerde adalet arıyor

Dersim'de üniversite öğrencisi Gülistan Doku'dan iki yıldır haber alınamıyor. Genç kadının gözü yaşlı annesi kızının kaybettirildiği yerde “Adalet istiyorum" diyerek isyan ediyor.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun Dersim’de kaybedilmesinin üzerinden iki yıl geçti. Kameralarla dolu ve polis ablukasındaki küçük bir kent olan Dersim’de, Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020’den haber alınamıyor. Kaybedilmesinin birinci sorumluları olarak görülen Zainal Abarakov ve polis babası Engin Y. ise hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ediyor.

Bir yılı aşkın bir süre ısrarla intihar ettiği öne sürülerek Uzunçayır Baraj Gölü’nde arandı. Ailenin tüm başvuruları yanıtsız kaldı, “Gülistan Doku nerede?” sorusunu yöneltenlere soruşturma açıldı. Doku'nun son görüştüğü Zainal Abarakov ve ailesi açık şekilde korundu. Abarakov'un yurt dışına çıkışına göz yumulurken, Gülistan’ın ablası Aygül Doku hakkında dava açıldı, para cezası verildi. Doku'nun bulunması için mücadele eden kadınlar ise Dersim başta olmak üzere birçok kentte “Gülistan Doku nerede?” diye sormaya devam ediyor.

Doku Ailesi, 2. yılında Dersim'e gelerek adliye binası önünde oturma eylemine başladı. Anne Bedriye Doku ve Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu'ndan Dilan Ergül, ANF'ye konuştu.

Adaletsizliğe yaktığı Kürtçe ağıtlarla isyan eden Doku, şunları söyledi: “Kızım tam iki yıldır ortada yok. İki yıldır 'kızım nerede?' diye soruyorum. Çalmadık kapı kalmadı. Sözler verildi ama sonuç almadım. Gülistanıma ne olduğunu Abarakov biliyor. Katil elini kolunu sallayarak iki yıldır dışarıda dolaşıyor. O dışarıda bu kadar rahat dolaşırken kızımın kemikleri dahi yok. Gülistanıma ne yaptınız? Adalet, adalet, adalet... Kızımın bari bir mezarı olsun istiyorum. Ağlamaktan gözlerim kurudu. 20 yıl geçse de ’Gülistan nerede?' diye sormaya devam edeceğim.”

FAİLLER SORGULANMADI BİLE

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu'dan Dilan Ergül, iki yıldır faillerin sorgulanmadığını, devletin koruma sağladığını söyleyerek, “Eğer beni koruyan bir düzen varsa ben istediğim yaparım, diyorlar. Yaptıkları her şey yanlarına kar kalıyor. Hiçbir suç cezasız kalmamalıdır" dedi. İlk günden itibaren ciddiyetsiz yaklaşıldığını, etkin arama yapılmadığını, Abarakov ve ailesinin sorgulanmadığını hatırlatan Ergül, “Çünkü en son Gülistan, Zainal ile görülmüş, Zainal'ın annesi ile mesajlaşmış fakat Zainal'ın babasının polis olması dolayısıyla umursanmadı. Kaybedilen bir kadın değil de bir eşyaymış gibi davranıldı” şeklinde konuştu.

HEPİMİZ TEHLİKEDEYİZ

İki yıldır, hem sokaklarda hem de medyada ses çıkardıklarını,  pes etmediklerini vurgulayan Ergül, şunları ekledi: “Bulunana kadar devam edeceğiz. Hepimiz tehlikedeyiz ve hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz."