KJK Beritan’ı andı, gerilla saflarına çağırdı

KJK Koordinasyonu, 1992 yılındaki güney savaşında şehit düşen PKK gerillası Beritan’ı (Gülnaz Karataş) anarak soykırım sistemine ve işbirlikçi güçlere karşı “gerilla saflarında yer almaya” çağırdı.

Yazılı bir anma mesajı yayınlayan KJK Koordinasyonu, “T.C. faşist işgalciliği ve ilkel-milliyetçi, işbirlikçi-teslimiyetçi gericiliğe karşı 1992 güney savaşında kahramanca direnerek şehadete ulaşan Beritan (Gülnaz Karataş) yoldaş şahsında tüm soylu, direnişçi kadın ve erkek şehitlerimizi özlemle, minnetle anıyor bu büyük şehitlerimizin anısı gereği özgürlük mücadelesini yükseltme sözümüzü yineliyoruz” dedi.

Mesajda devamla şu ifadeler yer aldı:

“Beritan yoldaş Dersimin yiğit, soylu ve onurlu bir kızı olarak yaşamı ve eylemiyle halkının ve Kürt kadınlarına uygulanan soykırım tarihine en büyük cevabı vermiştir. T.C. faşist işgalciliği ve Kürt işbirlikçi ve teslimiyetçi çizgiye karşı son mermisine kadar savaşmış, teslim olmamak için kendisini uçurumdan atmayı tercih etmiştir. 1938’de Dersim’de soykırımcı T.C. ordusuna karşı son mermisine karşı savaşan ve teslim olmamak için kendisini uçuruma bırakan Besêlerin, Osmanlı ordusunun eline esir düşmemek için kendilerini uçurumlardan, Batman Çayı ve Dicle sularına atan Êzidi Kürt kadınlarının görkemli direniş tarihini kendi kişiliği, yaşamı ve eyleminde gerçekleştirmiştir. Tarihi ve anı kişiliğinde, eyleminde buluşturan bu duruş, Kürt kadınlarının, Alevi kadınların özgür tercih ve öz bilinci ile erkek egemen sistemden kopuşun aynı zamanda soykırımcı politikalara karşı öze dönüşün sembolü olmuştur.  Dersim’de Besêlerle, Zarifelerle, Saralarla, Beritanlarla, zilanlarla varlık bulan, düşmanında dahi saygı uyandıran bu direniş çizgisi ve kültürü süreklilik kazanmış, büyük kadın özgürlük ordusu ve hareketini yaratarak kadın devrimine yol açmıştır.

Beritan arkadaşın direniş duruşu aynı zaman da Dersim de yaşayan Kürt Aleviliğinin T.C devletinin geliştirmiş olduğu asimilasyona, soykırıma karşı nasıl bir mücadele, direniş ve özgürlük duruşu ile karşılık verileceğini de göstermiştir. Dersim’in kurtuluşu özgür Kürdistan ve özgür kadın çalışmalarının geliştirilmesi, Kürt ulusal birliğine güçlü katılması ile mümkün olacaktır. Beritan arkadaşın çizgisi aynı zaman da alevi halkımızın öze dönüşünün de bir sembolüdür.

1992 Güney işgal ve ihanet savaşında işbirlikçi-teslimiyetçi çizgiyi Beritan arkadaşın özgürlük ve direniş çizgisi boşa çıkarmıştır. 29 yıl sonra günümüzde bu işbirlikçi çizgi özgür Kürtlüğe, hareketine ve gerillasına karşı imha konseptiyle saldırı içerisindedir. Medya Savunma Alanları ve Güney Kürdistan başta olmak üzere tek bir özgür Kürdün yaşamasına imkân vermemek için siyasi, askeri ve kirli savaş yöntemleri ile özgürlük hareketimize ve gerillasına saldırarak şehit etmekte, Kürt soykırımcısı, faşist, sömürgeci TC. işgalinin yerleşmesi için hareketimizin tasfiyesi için her şeyi yapmaktadır. Ancak Beritan arkadaşın direniş ve özgürlük çizgisi günümüzde Avaşin, Zap ve Metina’da dayatılan bu ihanete ve T.C. soykırımına karşı yüzbinlerce Beseler olarak çağın kadın gerillacılığıyla zafere yürümektedir. Dünyanın en barbar ve vahşi tekniği-savaşı karşısında, kullanılan kimyasal silahlar ve vahşi tekniğe rağmen eğilmez iradesi ve özgürlük tutkusuyla YJA-STAR militanları çağın gerillacılığına komuta ederek düşmana büyük darbeler vurmakta, Beritan arkadaşın vasiyetini, ilkelerini yerine getirerek ülkelerini işgalcilere bırakmamaktadırlar.

Büyük komutan Beritan arkadaş şahsında gerçekleşen ve dağlarda, ovalarda kadınların varlık koşulu haline gelen kadının öz savunma çizgisi artık özgürlük tercihine, yaşamına ve mücadelesine saldırılan tüm kadınlara ilham ve umut olmuş, Ortadoğu’nun lanetli, kördüğüm haline getirilmiş kaderini yerle bir etmiştir.

Beritan arkadaş özgürlük, yaşam ve eylem çizgisiyle unutulmazdır. Sonsuz özgürlük arayışçılığı, tarih ve kadın bilincindeki derinliği, Önderlik çizgisi temelinde gerçekleştirdiği bütünlüklü kadın militanlığı, soylu yaşamı, tüm kadınların ve onurlu erkeklerin çizgisi olmalıdır. Özgür varlığın sağlanması, kadının, toplumun özgürleştirilmesi bu çizginin başarısı ve yaratıcısı olan Önder APO’nun özgürlüğü ile mümkün olacaktır. En büyük değerlerimiz olan şehitlerimizin hayallerini gerçekleştirmek onur borcumuzdur.

Başta Önderliğe uygulanan rehine ve mutlak tecrit sistemi olmak üzere Kürt halkına ve kadınlara karşı yürütülen tüm inkâr, imha ve saldırılara, dayatılan ihanetçilik, teslimiyetçilik ve işbirlikçiliğe karşı özgürlüğü Beritan ruhu ve direniş çizgisinin zaferiyle taçlandıracağız.

Soykırım sistemi, T.C. faşizmine ve işbirlikçi güçlere karşı başta kadınlar olmak üzere özgürlük tutkusu olan her kesi Önderlik etrafında kenetlenmeye, özgür dağlarda gerilla saflarında yer almaya, Beritanlaşmaya ve Beritan çizgisinin bir militanı olmaya çağırıyoruz.

Demokratik toplumda özgürce yaşam ideali olan tüm demokratik hareket ve bireylerini Kürdistan’da kadın öncülüğünde gerçekleşen özgür kadın, özgür insan, özgür toplum inşasına katılmaya, T.C. faşizminin kimyasal silahlara varan kirli soykırım savaşına karşı seslerini ve eylemlerini yükseltmeye çağırıyoruz."