Son Dakika: Metîna’da 15 işgalci cezalandırıldı

Kurdistan'da kadına şiddet: Bir yılda onlarca cinayet ve 'şüpheli' ölüm

İHD Amed Şubesi, Kuzey Kurdistan'da son bir yılda onlarca kadının katledildiğini, en az 34 kadının şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle 1 Kasım 2022-1 Kasım 2023 tarihleri arasında Kurdistan kentlerinde kadına yönelik şiddete ilişkin hazırladığı raporu dernek binasında açıkladı.

İHD Amed Şube Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu Aksoy, "Şiddet fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet halinde devam etmektedir” derken, İHD Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Jiyan Ormanlı, şunları söyledi:

"Devletin cezasızlık politikasından vazgeçip etkin bir yargılama sürecini sağlaması, kadınlara ve diğer dezavantajlı gruplara yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yasal değişiklikler ve yeni düzenlemelerin yapılması, kadına yönelik şiddetin ana sebeplerinden olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması, devletin anayasa ve uluslararası sözleşmelere uygun bir şekilde görevlerini yerine getirmesi, toplumda cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için kamu kurumlarında çalışanlara konu hakkında farkındalık kazandıracak eğitim ve seminerler düzenlemesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için MEB müfredatına kadına yönelik şiddete karşı öğrencilerde farkındalık yaratacak derslerin eklenmesi gerekmektedir.”

KATLİAM, ŞÜPHELİ ÖLÜM, İNTİHAR, ŞİDDET...

İHD Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Esra Saçaklıdır da Kuzey Kurdistan kentlerinde kadına yönelik şiddetin bir yıllık bilançosunu şöyle açıkladı:
"Bölgede en az 34 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. En az 7 kadın intihara sürüklenerek yaşamına son vermiştir. Bölgede aile içi şiddet sonucu en az 37 kadın yaşamını yitirirken, en az 7 kadın yaralanmış, en az 1 kadın ise cinsel saldırıya uğramıştır. Bölgede toplumsal alanda şiddet sonucu en az 8 kadın yaşamını yitirirken, en az 6 kadın yaralanmış, 3 kadın ise yaralanmıştır. Bölgede en çok Amed, Antep ve Urfa’da kadın cinayetleri gerçekleşirken, kadınlar mekânsal olarak en çok ev içinde katledildi. Şüpheli kadın ölümleri en çok Hakkari, Wan ve Urfa’da gerçekleşmiştir.”