Kuzey ve Doğu Suriye'de 8 Mart programı belli oldu

Kuzey ve Doğu Suriye genelindeki 8 Mart programı açıklandı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın hareketleri ve örgütlerinin ortak faaliyetleri platformu, yaptığı iki açıklamayla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin programları duyurdu.

 Açıklamalar, Qamîşlo’da Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde ve Reqa’da ise Şehit Hevrîn Xelef Bahçesi’nde düzenlendi.

Açıklamada, “Birlikte devrimimizi savunacağız ve topraklarımızı özgürleştireceğiz' sloganıyla 8 Mart’ı Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarına, dünya kadınlarına, zindandaki kadınlara, şehit annelerine armağan ediyoruz, kadınlar için canlarını feda eden şehitleri anıyoruz” denildi.

'KADINLAR KÖKLÜ DEĞİŞİME YOL AÇTI'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Onlarca yıl süren mücadeleye rağmen kadınlar ataerkil ve baskıcı zihniyet tarafından her türlü şiddet, baskı ve kölelikle karşı karşıya kaldı. Dünya’daki bütün kadınların iradesinin kırılması için, özellikle Ortadoğu’da baskıcı rejimler, işgalci Türk devleti ve radikal örgütler tarafından Suriye’nin işgal altındaki bölgelerinde işkence yapılıyor.
Kadınlar öz güçleriyle Kuzey ve Doğu Suriye’de köklü bir değişim meydana getirmiş ve Özerk Yönetimin kurulmasında rol almıştır.
Kadınlar, kazanımlarını korumak için YPJ’nin mücadelesi ve şehitler Sosin Bîrhat, Awaz Urmiyê, Nûjiyan, Rojîn, Viyan, Îvana Hoffman, Kerîma Loran, Hevrîn Xelef, Hind, Seîda, Zîlan Ereb ve Wîdad Yûnan’ın izinde amansız bir şekilde mücadelelerini sürdürüyor."
Açıklamada Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlara 8 Mart etkinliklerine güçlü katılım çağrısı yapıldı. Yine Suriye ve dünya kadınlarına da devrimi koruma ve mücadeleyi yükseltme çağrısında bulunuldu.

PROGRAMIN DETAYLARI

Açıklamanın sonunda 23 Şubat-10 Mart tarihlerinde yapılacak eylemlerin detayları şöyle duyuruldu:

"*Kuzey ve Doğu Suriye genelinde 8 Mart kutlamaları yapılacak,
*1 Mart’ta şehit mezarları ziyaret edilecek, mezarlarda mum yakılacak ve platform adına açıklama yapılacak,
*Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin özel seminerler verilecek,
*Dijital medya üzerinden bölgesel ve Orta Doğu düzeyinde toplumsal paneller gerçekleştirilecek,
*10 Mart’ta Kuzey ve Doğu Suriye genelinde bütün kadın hareketleri ve örgütleri kutlama düzenleyecek,
* Kadın hareketleri ve örgütleri kendi programlarına göre çeşitli etkinlikler düzenleyecek.”