Polonya’da kürtaj hakkı için eylemler üçüncü gecesindeydi

Polonya’da kürtaj hakkının neredeyse tümüyle yasaklanmasına karşı binlerce kişinin protesto gösterileri üçüncü gecesinde de sürüyor.

Aşırı muhafazakar ve kadın haklarını kısıtlayan politikalarıyla bilinen PiS iktidarının Anayasa Mahkemesi kararıyla getirdiği yeni kürtaj yasaklarına tepkiler sürüyor. Başkent Varşova’da sokaklara inen halk, pankartlar ve sloganlarla yasağa tepki gösterdi.

Eylemde, ‘Benim bedenim, benim seçimim’, ‘Düşünüyorum, kabul ediyorum, karar veriyorum’, ‘Devrimin de bir rahmi vardır’ ve ‘Ellerinizde kan var’ yazılı pankartlar taşındı. Ayrıca çok sayıda kadının Arjantin’deki kürtaj hakkı mücadelesindeki kadınların taşıdığı yeşil fularlardan taşıdıkları görüldü.

Polis ise, eylemcilerin kent içinde yürüyüşlerini engellemek için barajlar oluşturdu.

Katolik inancının hâkim olduğu Polonya’da iktidardaki PiS, son olarak Ekim ayında Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kürtajı daha da zorlaştıran kararı yürürlüğe koymuştu. Yeni kararla birlikte trizomi 21 dahil fetüste görülen hastalık durumunda dahi kürtaj yasak olacak.

38 milyon nüfuslu Polonya’da bu karardan önce dahi yıllık en fazla 2 bin civarında kürtaj gerçekleştirilebiliyordu. Ülkede merdiven altı denilen yöntemlere veya yurtdışına giderek kürtaja başvuran kadınların sayısının ise 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.