Reqa’da kadın çalıştayı

Reqa'da 25 Kasım etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen bir çalıştayda, "Kültür ve Ahlak" ile "Halkların Kardeşliği" konuları tartışıldı.

Zenûbiya Kadınlar Topluluğu Meclisi tarafından organize edilen etkinlik, Kuzey ve Doğu Suriye Örgüt ve Kurumların Ortak Eylemleri Platformu'nun 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü için düzenlenen programın bir parçasıydı.

Çalıştayda, Reqa, Dêrazor, Tebqa ve Minbic bölgelerindeki tarih, kültür, yaşam ve kadın konularına odaklanıldı.

Toplamda 250 kişinin katıldığı etkinlikte, "halkların kardeşliği", "jineloji" (kadın bilimi), "jin, jiyan, azadî felsefesi", ahlak ve kültür gibi konular ele alındı.

Reqa Eğitim ve Öğretim Komitesi Eş Başkanı Zuleyxa Ebdî açılış konuşmasında, "halkların kardeşliği" felsefesine vurgu yaparak, Ortadoğu'nun kadim tarihi kültürüne sahip olduğunu ve toplumsal yaşamın ilk adımlarının atıldığı bir coğrafya olduğunu belirtti.

Zuleyxa Ebdî, ancak ataerkil sistem ve iktidara dayalı sınıflı toplumun ortaya çıkmasıyla anaerkil yaşam kültürünün yanlış yönlendirildiğini ifade etti.

İktidarcı zihniyetin özgürlük getirmediğini vurgulayan Zuleyxa Ebdî, özgürlüğün topluma saygı, toplumsal ilişkilerin kurulması ve halkların kardeşliğine dayanması gerektiğini söyledi.

Suriye Gelecek Partisi Yönetimi üyesi Hind Daxistanî'nin yönettiği ikinci oturumda ise "Kültür ve Ahlak" konuları ele alındı.

Hind Daxistanî, “Önder Abdullah Öcalan, toplumların varlığını ahlakın varlığına bağladı. Bir toplumun ahlâk kültürü yoksa varlığı ve bekası da yoktur. Toplum, doğası gereği, üzerinde anlaşmaya varılan ahlaki ilkelere dayalı bir toplum oluşturan bir grup bireyden oluşur" dedi.

Etkinlikte, katılımcılar görüşlerini paylaşarak, toplum bileşenlerinin birliği ve Önder Abdullah Öcalan'ın fikir ve felsefesine olan inancın önemine vurgu yaptılar. Ayrıca, çalıştay, "Coğrafya ve Aşiret Kavramı" başlıklı bölümlerin tartışılmasıyla devam edecek.