RJAK: Jin-Jiyan-Azadî ruhunu sürdüreceğiz

Jin-Jiyan-Azadî direnişinin yıl dönümünü selamlayan RJAK, "Bu ruhu sürdüreceğiz. 'Jin-Jiyan-Azadi felsefesi Ortadoğu ve dünyanın manifestosu haline geldi" dedi.

Jîna Emînî’nin katledilmesi ve sonrasında gelişen ‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişinin üzerinden bir yıl geçti. Aylarca süren isyan dalgasına karşı İran devleti güçlerinin saldırılarında 500’ü aşkın insan katledildi. On binlerce insanın tutuklanmasının yanı sıra 4 kişi idam edildi.

Kurdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), ‘Jin-Jiyan-Azadî’ direnişinin birinci yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

'ÖNDER APO'DAN İLHAM ALINDI'

Açıklamada, "Jin, Jiyan, Azadî’ isyanı acı, direniş, fedailikle dolu bir yılını geride bıraktı. Bu isyan başta ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesinin mimarı olan Önder Apo’ya kutlu olsun. Jîna Emînî şahsında özgürlük uğruna canlarını feda eden tüm kadınlar için kutlu olsun" denildi.

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Tarih boyunca değerlerin, iradenin ve özgürlüğün savunulması için birçok direnişçi ve öncü kadın tarih sahnesindeki yerini aldı. Jîna Emînî, bu direniş geleneğinin Doğu Kurdistan’daki halkası oldu. O da özgürlük için faşist zihniyete karşı başını eğmedi. İlhamını Önder Apo’nun felsefesinden alan iradesiyle tepkisini ortaya koydu.

Önder Apo, ‘Özgürlük kolay olsaydı Berivan ve Ronahi bedenlerini yakmazlardı’ der. Jîna Emînî’nin katledilmesi de ağır bir bedeldi. Ne kadar acı olsa da Jîna ‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişinin ruhu oldu ve bu ruh dünyaya yayıldı. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesi Ortadoğu ve dünyanın manifestosu haline geldi.

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek ve eril zihniyete son vermek için RJAK olarak ‘Jin, Jiyan, Azadî’ direniş ruhunu sürdürme sözünü veriyoruz.”