SKM: Yaşamak için isyanda, özgürlük için sokaktayız

Sosyalist Kadın Meclisleri, salgın sürecinde giderek artan kadın cinayetlerini ve kadına yönelik erkek şiddetini Kadıköy’de protesto etti.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), özellikle salgın sürecinde yapılan “evde kal” çağrılarıyla artış gösteren kadın cinayetleri ve kadına yönelik erkek şiddetini protesto etti. Kadıköy Süreyya Operası önünde gerçekleşen eylemde, “Yaşamak için sokakta, özgürlük için isyandayız” yazılı pankart açıldı. Sık sık, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarının atan SKM’li kadınlar adına açıklamayı Nazlı Yöyler okudu.

KADIN KATLİAMI SALGIN SÜRECİNDE HIZ KESMEDEN SÜRÜYOR

Kadın katliamının salgın sürecinde de hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Yöyler, "Evde kal" çağrıları yapılırken, kadınların devlet tarafından erkek şiddetine ve ölüme terk edildiğine işaret etti. Şiddet ve sömürü arttıkça kadınlar için hayat eve sığmaz olduğunu vurgulayan Yöyler, üç ay içerisinde yaşanan kadın cinayetleri bilançosunu şöyle açıkladı: “Mart ayında katledilen 34 kadından 26'sının en yakınındaki erkek tarafından katledildi. Katledilen 8 kadının ise faili bulunamadı ya da bulunmak istenmedi. Nisan katledilen 36 kadından 8'i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 5 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi. 1 kadın ekonomik bahaneyle, 22 kadın ise kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Mayıs ayında da kadın katliamı devam ediyor.”

KADIN CİNAYETLERİ MEŞRULAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Geçtiğimiz hafta Zeynep Şenpınar’ın erkek arkadaşı tarafından katledildiğini hatırlatan Yöyler, katilin cinayet sonrası twitter’de yazacak kadar aklı yerinde olmasının, yandaş medyanın "cinnet geçirdi" yalanının da gerçekliğinin olmadığını açığa çıkardığını vurguladı. Yöyler, öte yandan Zeynep Şenpınar cinayeti sonrası AKP'nin belediye meclis üyesi Hamdullah Arvas yaptığı "Özgürlük düşkünü bir kadın ve gayrimeşru yaşantısı içinde geçen bir ölüm hikayesi" şeklindeki açıklamayla kadın cinayetlerini meşrulaştırmaya çalıştığını hatırlattı.

TEK KİŞİ EKSİLMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Türkiye’de erkek şiddeti ile devletin tüm mekanizmalarının kurduğu suç ittifakı nedeniyle kadınların her gün öldürüldüğünü vurgulayan Yöyler, “Katledilen tüm kadınların hesabı soruluncaya ve artık kadınların öldürülmediği bir dünya yaratıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Çünkü, biz kadınların artık tek bir kişi daha eksilmeye tahammülü yok! Katledilen kadınlar isyanımızdır! Yaşasın kadın özgürlük mücadelemiz” dedi.

Rosa Kadın Derneği yöneticilerine ve TJA aktivistlerine yönelik siyasi soykırım operasyonunu da protesto eden SKM’li kadınlar, gözaltı ve tutuklamaların kadın mücadelesini geriletmeye yetmeyeceğini kaydetti.