Stockholm'de kadınlar Rojava ve Rojhilat için yürüdü

İsveç'in başkenti Stockholm'de kadın örgütleri Türk devletinin Rojava'yı işgalini ve İran devletinin halka yönelik şiddetini protesto etmek için bir eylem düzenledi.

Norra Bantorget Meydanı'nda bir araya gelen Kürtler ve dostları, Rojava Devrimi'ni sahiplenmek ve Türk ve İran devletlerini kınamak için “İşgal şiddettir, Hevrin'in mücadele ruhuyla faşizme karşı diren” şiarıyla bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Amara Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada Türk devletinin Rojava'da kadınların kuruluşuna ve yönetilmesine öncülük yaptıkları feminist, ekolojik, adil ve eşitlikçi sistemi ortadan kaldırmak için Kuzey Suriye'ye yönelik işgal saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Türk devletinin işgalinin şiddet olduğu vurgulanan konuşmada, dünya kadınlarına ve halklarına umut veren Rojava'daki sistemin savunulması için kadınlar başta olmak üzere ezilen haklara Türk devletinin işgaline karşı çıkmaları çağrısı yapıldı.

Rojhilat'ta İran devletine karşı verilen demokrasi ve özgürlük mücadelesine Kürt kadınlarının önderlik ettiğine vurgu yapıldı.

Adalet Partili sosyalistler, gönderdikleri dayanışma mesajında Türk ve İran devletlerinin baskı ve saldırılarını kınadı. İran, Türkiye ve Kürdistan halklarıyla dayanışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

BOLİVYALI KADINLAR: KÜRT KADINLARI İLHAM KAYNAĞI OLDU

Bolivya'nın yerli halklarından üç kadın, bayraklarıyla gösteriye katılarak Kürt kadınlarına destek verdi. Kadınlar, ”Rojava'da DAİŞ çeteleri ve Türkiye'nin işgaline direnen Kürt kadınları dünya kadınlarına ilham kaynağı oldu, mücadelelerini selamlıyoruz. Kürtler ve Bolivya'nın yerli halkları faşizme ve diktatörlüklere karşı mücadele ediyor” şeklinde konuştu.

Feminist İnisiyatif adlı partinin temsilcisi, Türk devletinin Kuzey Suriye'ye yönelik işgalini kınadı. Rojava devrimini savunan kadınlar ve halklarla dayanışma içinde olduğunu söyledi. Türk devleti ve beraberindeki çetelerin savaş suçları işlediğine hatırlattı. Uluslararası topluma işgalin son bulması için somut önlemler alması çağrısı yaptı.

İRAN VE ROJHILAT'TA HALK BASKI, İŞKENCE VE İDAMLARA DİRENİYOR

İran Demokratik Platformu adına yapılan konuşmalarda ise, İran ve Rojhilat'ta benzin zamlarından sonra ortaya çıkan kitle eylemlerinin rejimin on yıllar boyu süren baskı, işkence ve idamlarına karşı yoksul halkın direnişi olduğu değerlendirmesi yapıldı. İsveç ve Avrupa Birliği'ne İran rejiminin katliamlarına karşı halkın yanında yer almaları çağrısı yapıldı.

İDAMLAR VE KADIN ÖLÜMLERİ TEMSİLİ OLARAK PROTESTO EDİLDİ

Konuşmaların ardından kitle, Norrmalstorg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kortejin en önünde İran'da idamları ve kadın ölümlerini kınamak için boyunlarına urgan geçirilmiş üç kadın yer aldı.

Onların ardından da Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın DAİŞ ve El Kaide gibi gruplara destek vermeleri canlandırıldı.

Çevrenin ilgiyle karşılaştığı yürüyüş boyunca Türk ve İran'ın gerçekleştirdiği insanlığa karşı suçlar teşhir edildi. “Rojava ve Rojhilat'la dayanışma”, ”Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin”, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Jin jiyan azadi”, ”Kahrolsun İran İslam rejimi”, “İran'da idamlara son” gibi sloganların yanı sıra ”Yaşasın YPJ/YPG” sloganı atıldı.

Eylem Amara Kadın Meclisi, Feminist Rise up for Rojava, RONAK, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kadın Komisyonu, Adalet Partisi-Sosyalistler, Bakur Komiteleri, Rojava Komiteleri ve Feminist İnisiyatif'  tarafından düzenlendi.