'Taşdemir'in iadesi siyasi bir karardır'

4 Temmuz günü Norveç tarafından Türkiye’ye teslim edilen Kürt kadın aktivisti Gülizar Taşdemir’in ciddi sağlık sorunları olduğu ve Almanya’da ameliyat edildiği ortaya çıktı.

Norveç, 4 Temmuz günü kadın aktivisti Gülizar Taşdemir’i insan hakları ihlallerine, tutsaklara yapılan insanlık dışı uygulamalara rağmen Türkiye’ye teslim etti.

Taşdemir 2015 yılında Norveç’e iltica talebinde bulundu. Taşdemir’in iltica talebi, “Siyasi değilsin, Türkiye’ye dönersen de herhangi bir tehlike yok” denilerek reddedildi. Ancak ciddi sağlık sorunları bulunan Taşdemir’in daha sonra insani iltica talebinin de reddedildiği ortaya çıktı.

Norveç’teki iltica prosedürünün sona ermesi ardından ise Taşdemir, Almanya’ya giderek, iltica talebinde bulundu. Almanya ise Dublin anlaşması gerekçesiyle Taşdemir’i 2 Temmuz günü apar-topar Norveç’e telim etti.

Norveç’teki Kürdistanlılar, insan hakları ve kadın örgütleri ise 3 Temmuz’da Taşdemir’in avukatları aracılığıyla gelişmeden haberdar oldu.

Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere, insan ve kadın hakları örgütlerinin Taşdemir’in sağlık durumu, Türkiye’ye gönderilmesi durumunda maruz kalacağı baskılara ilişkin bulundukları girişim ve yazdıkları mektuplara rağmen, Türkiye’ye gönderildi.

KALP SORUNUNUN YANISIRA BAŞKA HASTALIKLARI DA MEVCUZ

Norveç’te iltica prosedürü sürdüğünün sürdüğü süre zarfında Taşdemir tedavi olurken, kalp rahatsızlığının yanı sıra vücudunun kan oluşturmada sorunlar yaşadığı da öğrenildi. Almanya’dan Norveç’e gönderilmeden önce ameliyat edildiği de belirtiliyor.

AYDAR: KARAR SİYASİDİR

Norveç’in Taşdemir’i Türkiye’ye teslim etmesine ilişkin ANF’ye konuşan siyasetçi Seher Aydar, “Norveç kararını tekniki bir şekilde verdiğini öne sürüyor. Ama kararın siyasi bir karar olduğu görülüyor. Norveç’e farklı kesimlerden mülteciler geldi ve neredeyse hepsinin iltica talebi de kabul edildi. Norveç Türkiye’de var olan durumu çok iyi biliyor ve buna rağmen Gülizar Taşdemir’i teslim ettiler” dedi.

Bu kararı siyasi olarak değerlendiren Aydar, şöyle devam etti: “Türkiye’de çok büyük bir siyasi aktiviten yoksa bile, Erdoğan’ın görüşüne sempatik bakmamak bile cezaevine girme gerekçesi. Bu açıdan Taşdemir’in teslim edilmesi siyasi bir karardır.”

Norveç’ten Taşdemir’in Türkiye’deki durumunun takip edilmesi talebinde bulunduklarını da sözlerine ekleyen Aydar, insan ve kadın hakları, siyasi örgütlerin Taşdemir’in sağlık ve tutulduğu koşullar hakkında bilgi istediğini de sözlerine ekledi.