TJA, 25 Kasım’ın startını Qoser’de verdi

Tevgera Jinên Azad (TJA) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla planladığı etkinliklerin startını Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde verdi.

TJA’nın Qoser’de organize ettiği eyleme Kuzey Kurdistan’ın birçok kentinden gelen kadınlarla birlikte Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mêrdîn milletvekili Saliha Aydeniz de katıldı.

Polisler Özgürlük Meydanı’nda yürüyüş yapmak isteyen kadınları ablukaya alarak, yürüyüşe izin vermedi.

Ellerinde katledilen kadınların fotoğraflarını taşıyan kadınlar oldukları yerde, “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana jin a” sloganları ve zılgıtlar eşliğinde polis ablukasının kaldırılmasını istedi.

Yapılan müzakerenin ardından kadınlar meydanda açıklama yaptı. Kadınlar adına açıklamayı yapan TJA aktivisti Jiyan Öner yaptı.

ÇÖZÜMÜN ADRESİ ABDULLAH ÖCALAN

25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nü “Jin jiyan azadî” sloganı ile karşıladıklarını belirten Jiyan Öner, “Kadın emeğinin özgürleşmesi için emeğin örgütlü mücadelesini bütün kadınlar birlikte yükselteceğiz” dedi.

Jiyan Öner, küresel, bölgesel ve yerel düzeyde şiddete, kadın kırım politikalarına ve erkek egemen sisteme itirazı örgütleyen kadın mücadelesinin önüne geçmek isteyen iktidarın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi derinleştirdiğini belirtti

Tecridin derinleşmesi ile beraber toplumun sorunlarının da büyüdüğünü ve çoklu kriz halinin ortaya çıktığını ifade eden Jiyan Öner, tecridin Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği kadın özgürlük paradigmasını hedef aldığını söyledi.

Jiyan Öner, Kürt sorunu ve Türkiye’deki kaosun çözüm adresinin Abdullah Öcalan olduğunu vurgulayarak “Mutlak tecridi kırıp, kadın özgürlükçü yaşamı inşa etme kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

TOPLUMSAL ÖZGÜRLÜĞÜ BÜYÜTME ÇAĞRISI

Jiyan Öner, şunları ifade etti: “21’inci yüzyılı kadın devrim çağına dönüştürmek için mücadelemizi, örgütlülüğümüzü kadınlar olarak birlikte gerçekleştirelim. Bu sorumluluk Rojhilat’ta Jîna şahsında saç telini isyana dönüştürdü. Başur’da Nagihan’ın bıraktığı miras oldu. Paris’te Evin’in Sara’nın direnişi, Rojava’da kadınların inşa ettiği umut oldu. Bu temelde ‘jin jiyan azadi’ ile tüm dünya kadınları ile mücadelemizi birleştiriyor. Kadınların öncülüğünde, toplumsal özgürlüğü büyütmeye, 25 Kasım’da tüm kadınları alanlarda mücadelede buluşmaya çağırıyoruz.”

SOKAKLARDA OLACAĞIZ, VAZGEÇMEYECEĞİZ

Milletvekili Saliha Aydeniz ise bugünün mücadele günü olması için dünya kadınlarının az bedel ödemediğine dikkat çekti.

Saliha Aydeniz, “Erkek-devletin, militarist, cinsiyetçi zihniyetine karşı bu mirası, bu mücadeleyi o günden bugüne kadar taşıdık. Bu nedenle sokaklarda olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kurdistan’da en çok yaşanan şiddetin üniformalı şiddet olduğunun altını çizen milletvekili, şöyle noktaladı:  “Bunu Kurdistan’da yaygınlaştırmak istiyorlar. Kürt halkı, Kürt kadın tüm bu politikalara karşı üniforma şiddetine karşı mücadele etmeye devam edecektir. Kadına yönelik şiddet devlet eliyle gerçekleşiyor. Biz de buna karşı ‘jin jiyan azadî’ şiarı ile sokaklarda olacağız. Tecrit devam ediyor. Mücadelemiz öncelikle tecridin kaldırılmasına yönelik olacak. Kadın gücünü kıramazsınız, hiçbir kurumunuzla kadın özgürlüğü önüne engel olamazsınız. Kadın ve toplum ittifakını gerçekleştirene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”