Toplumsal Adalet Kadın Meclisi konferansı yapıldı

Toplumsal Adalet Kadın Meclisi konferansında yıllık raporlarda ortaya çıkan sonuçlar değerlendirildi ve yeni kararlar alındı.

Qamişlo’da Toplumsal Adalet Kadın Meclisi 3’üncü konferansını gerçekleştirdi.

Qamişlo’daki Rojava Üniversitesi’nde başlayan Toplumsal Adalet Kadın Meclisi 3. Konferansı’na Cizre Bölgesi’nden yaklaşık 200 kadın kurum ve kuruluş üyesi katıldı.

Konferansta ‘Kadın devrimi adalet devrimidir’ vurgusu yapılarak kadınlara, özgür kadın düşüncesiyle adalet temelinde Hevrîn Xelef’in çizgisinde mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Yıllık raporlar okunduğu konferansta, Cizre bölgesi Kadın Toplumsal Adalet Meclisi’nin örgütlenmesi üzerine tartışmalar yürütüldü.

RAPORDA GEÇEN VERİLER

Yıllık rapora göre, 2019 yılında Genel Savcılığa 135 çok eşlilik, 51 küçük yaşta evlilik, 292 kadına yönelik şiddet, 25 kadın cinayeti, 6 kadın intiharı, 29 fuhuş, 4 evliliğe ihanet, 3 cinsel saldırı ve 11 tecavüz dosyası başvurusu gerçekleşti.

2020 yılında 176 çok eşlilik, 217 küçük yaşta evlilik, 226 kadına yönelik şiddet, 12 kadın cinayeti, 11 kadın intiharı, 7 fuhuş, 7 evliliğe ihanet, 5 cinsel saldırı ve 24 tecavüz dosyası Genel Savcılıkta soruşturuldu.

2021 yılında ise 193 çok eşlilik, 73 küçük yaşta evlilik, 175 kadına yönelik şiddet, 48 kadın cinayeti, 12 kadın intiharı, 10 evliliğe ihanet, 29 cinsel saldırı ve 23 tecavüz dosyası Kadın Toplumsal Adalet Meclisi’ne ulaştı.

Rapordaki verilere göre şu ana kadar Meclis’te 943 boşanma davası açıldı.

Cizre Arabuluculuk Komitesi’ne, bin 583 dosya sevk edildi. Bunların bin 184’ü komite tarafından çözüme kavuşturuldu. 145 dosya üzerinde çalışmalar devam ediyor. 94 dosya Adalet Divanı’na 160 dosya da çeşitli kurumlara gönderildi.

SON 3 YILDA 114 KADININ SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Cizre Bölgesi Kadın Evi’ne yapılan 9 bin 464 kadın başvurusunun 6 bin 378’i çözüme kavuşturuldu. 2 bin 588’i Adalet Divanı’na 503’ü ise diğer kurumlara gönderildi.

Son üç yılda şiddete maruz kalan ve Kadın Evi’ne müracaat eden 114 kadının sorunu çözüme kavuşturuldu.

Raporda ayrıca Kadın Evi ve Arabuluculuk Komitesi’nin 8 bin 496 aileyi ziyaret ettiğini ve bu ziyaretlerde ailelerin kanunlar konusunda bilinçlendirildiğine, kadın sorunlarına ilişkin 42 seminer düzenlendiğine, bu seminerlere yaklaşık 5 bin 229 kadının katıldığına yer verildi.

Raporun okunmasının ardından katılımcılar değerlendirmelere başladı. Kadına yönelik şiddetin son bulması için yapılan öneriler öne çıktı. Kadın sorunlarının çözülmesi için toplumun bilinçlendirilmesi çalışmalarına ağırlık verilmesi konusuna dikkat çekildi.

ATK’DE ÖZEL DOKTORLAR GÖREVLENDİRİLECEK

Kadın cinayetlerinin daha detaylı incelenmesi için Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) özel doktorların görevlendirilmesi önerisinde bulunuldu. Uyuşturucu madde ile mücadelenin daha güçlü şekilde yürütülmesinin toplumun bilinçlendirilmesini kolaylaştıracağına dikkat çekildi.

Tartışmaların ardından yapılan öneriler oylamaya sunuldu. Delegelerin oylarıyla kabul edilen kararlar, Kadın Toplumsal Adalet Meclisi Üyesi Aynûr Paşa tarafından okundu.

MEDENİ KANUN KADIN ELİYLE YAZILACAK

Alınan kararlar şöyle:

-Waşukani Kampı’nda çok eşlilikle mücadele, gizli evlilik, uyuşturucu madde konusunda duyarlılık ve gençlerin korunması için eğitim kampanyaları başlatılacak.

-Kadın Toplumsal Adalet Meclisi adına dijital ortamda açılacak bir internet sitesi ve sanal medya hesaplarında adalet kurumlarının kadınlara yönelik suçlar karşısında yaptığı çalışmalar tanıtılacak.

-Birçok kadın kurumu temsilcisinin yer alacağı bir platform kurulacak. Bu platformda kadına yönelik şiddetle mücadelenin yol ve yöntemleri tartışılacak.

-Kadın Komitesi ve Cizre Kadın Koordinasyonunun katkılarıyla, geçici kadın koruma yerleri ve şiddete maruz kalmış kadınların kalacağı yerlerin sayıları arttırılacak.

-Adalet kurumlarında çalışanlara sağlık güvencesi sağlanacak.

-Kadın Evi ve Arabuluculuk Komitesi’nde çalışan kadınların geçimlerini sağlayabilecekleri ekonomik projeler geliştirilecek.

-Erkek egemen zihniyetle mücadele için erkeklere özel eğitim devreleri düzenlenmeye devam edilecek.

-Kadınlara dair yasalar, uluslararası sözleşmelere uygun hale getirilecek.

-Medeni Kanun’un kadın eliyle yazılması için komite oluşturulacak.

-Cizre Kadın Koordinasyonu’nun katkılarıyla okuma-yazma kursları açılacak.