Varlı: Kadın cinayetlerinin sorumlusu AKP’dir

DBP Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, AKP’nin kadın düşmanlığına dikkat çekerek, kadın cinayetlerinin teşvik edildiğini, erkekler iktidardan cesaret aldığını belirtti.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldıktan sonra, kadınlar daha rahat şekilde katledilmeye başlandığını belirterek, bu cinayetleri yapan erkeklere cesaret verenin ise AKP olduğunu söyledi.

AKP iktidarının, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle birlikte milyonlarca kadın erkeklerin hedefi haline geldi.

Türkiye’de hemen hemen her gün birçok kadın erkekler tarafından katlediliyor. Türkiye ve Kuzey Kürdistan kentlerinde son 10 yılda kadına yönelik şiddet yüzde 1400 artarken, 2008’den Kasım 2021’e kadar 3 bin 776 kadın, erkekler tarafından katledildi.

AKP iktidarının, 20 Mart 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden geçilmesinden bu yana 200 kadın katledildi. 2021’nin 11 ayında katledilen toplam kadın sayısı ise 271.

KADIN CİNAYETLERİ TEŞVİK EDİLİYOR

DBP Van İl Eşbaşkanı Gülderen, yüzyıllar boyunca kadın bedeni ve emeğini hiçe sayan, yaşam alanlarını daraltan, iktidar ve eril zihniyet birçok kadının ölümünden, intiharından sorumlu olduğunu söyledi.

AKP’nin politikaları, kadınları korumayan yasalar ve medya üzerinden geliştirilen öteki söylemlerin kadını ölüme, intihara sürüklediğini ifade eden Varlı, şöyle konuştu: “Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldıktan sonra kadınlar daha rahat şekilde katledilmeye başlandı. Bu katillere cesaret veren ise çıkarılan yasalardır. Kadınları katledenler, bu yasaların kendisini koruyacağını biliyor. Türkiye’de her gün birçok kadın katlediliyor ve bunu yapanlara verilen cezalara bakıldığında nedenlerini daha iyi anlıyoruz. Kadını öldüren, bir kapıdan giriyor, diğerinden çıkıyor. Kadınlara öldürülenlere yeterli ceza verilmediği için diğer erkeklere cesaret veriyor.”

AKP’DE KADIN DÜŞMANLIĞI VAR

Kadın katliamlarının çoğalmasının, AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ve kadın politikasından kaynaklandığını kaydeden Varlı, şunları ifade etti: “AKP’nin söylemlerine, eylemlerine baktığımızda kadını dışladığını görüyoruz. Bu katliamlara kimin sebep olduğu apaçık ortadır. Kadınları bu güne kadar koruyan belki de tek sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi, AKP’nin keyfi kararı ile ortadan kaldırıldı. Sözleşmenin kaldırılması ile birlikte kadın katliamları daha arttı. Tabi ki bunun tek sorumlusu AKP’dir. DBP olarak cinsiyetçi ve eril politikalarına karşı kadın yaşamının her alanda etkinleşmesi için mücadele ediyoruz. Eşit temsiliyet ilkesiyle tek bir mahalle, sokak ve ev kalmadan çalışma yürütüyoruz. Mücadelemiz devam edecek.”