YJK-S 8 Mart için alanlara çağırdı

İsviçre Kürt Kadın Hareketi, "Diren, örgütlen, özgür yaşa!" sloganıyla İsviçre’de 12 gün sürdürecekleri 8 Mart etkinliklerine katılmaya çağırdı.

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla “Kadın Kırımına Karşı; Özgür Kadını ve Toplumu Savunma Zamanı” hamlesi temelinde 12 gün sürecek olan eylem takvimini açıkladı.

YJK-S, 1 Mart'ta startını vereceği eylem ve etkinliklere katılım çağrısında bulundu. 

İkinci yılını geride bırakan “Kadın kırımına karşı özgür kadını ve toplumu savunma zamanı” hamlesi temelinde direniş ve mücadele yürüten Kürt kadınları olarak 2022 8 Mart’ını da hamlemiz kapsamında “Diren, örgütlen, özgür yaşa!” sloganı ile karşılıyoruz"  denilen çağrı mesajının devamında şu ifadeler yer aldı:  

“Kapitalist modernitenin insanlığı bitirdiği bir süreçte, insanlığın umudu olan özgür kadınla özgür toplumu savunma zamanı dediğimiz bugünlerde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yaşamın kadınla özgürleşeceği, kadınla güzelleşeceği, kadınla erkek egemenliğin bitirileceği ve kadın konfederal sistemin tartışıldığı günümüz şartlarında bunun öncülüğünü yapan Kürt Kadın Hareketinin rolü ve misyonu gün geçtikçe daha belirgin ve toplumda büyük bir zihniyet devriminin yolunu açmaktadır. Erkek aklının hüküm sürdüğü bu düzende kadının varlığını ve gün geçtikçe erkek egemen zihniyetine karşı Kürt kadın hareketinin ivme kazanması ve toplumda söz sahibi olacak düzeye gelmesi erkek egemen zihniyetini büyük bir korku yumağına sokmaktadır. 

Bu açıdan bakıldığında kadın örgütlenmelerinin ortak bir potada birleşip, erkek egemen zihniyetin ortadan kaldırılması için bir arada olma mesajını güçlü bir şekilde vermesi elzemdir. 

YJK-S olarak başta Kürdistan olmak üzere dünyada yaşanan ekoloji kırımına karşı alanlarda olacağız. Evimiz olan dünya, her gün yavaş yavaş ölmektedir. Bunun nedeni erkek egemen sistemin gözü doymayan kar hırsı ve açgözlülüğüdür. Sadece tüketime dayanan, toprağı, havayı, suyu zehirleyen ve yok olmayla karşı karşıya bırakan bu finans kapital çağa karşı yine en yüksek sesi kadınlar haykırmaktadır.

2022'nin 8 Mart'ında bir kez daha  eylem ve etkinliklerimizle toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkacağız! 'Bu dünya bizim’ diye haykıran binlerce kadın tek yürek olacağız! Ve yaşanacak bir dünya olacaksa eğer bunun ancak kadınların ortak mücadelesi, öz savunma ve örgütlenmesi ile olacağını haykıracağız. 

Bu temelde  1 Mart ve 12 Mart arasında yapacağımız eylem ve etkinliklere tüm kadınları tüm güçleriyle katılmaya çağırıyoruz.”

EYLEM TAKVİMİ

1-12 Mart tarihleri arası İsviçre’de gerçekleştirilecek eylemler şöyle:

Zürih

5 Mart’ta saat 13.30’da İsviçreli ve göçmen kadın platformlarıyla ortak yürüyüş ve miting düzenlenecek.

Adres: Ecke Bahnhofstrasse- Oetenbachgasse, beim Brunnen 8001, Zürich 

Basel

 12 Mart günü saat 16.00’da Theaterplatz’ta ortak yürüyüş ve miting

Winterthur

8 Mart’ta saat 19.00’da ortak yürüyüş ve miting

Adres: Steinberggasse,  8400, Wintherthur

Bern 

8 Mart’ta saat 18.00’da Schützenmatte’de ortak yürüyüş ve miting

Cenevre 

6 Mart’ta saat 15.00’da kadın kurumları ile ortak yürüyüş ve miting

Ayrıca Kürt Toplum Merkezi’nde tiyatro gösterimi ve etkinlikler 

Biel

9 Mart’ta saat 15.00’da Kürt Toplum Merkezi’nde kadın platformları ile ortak etkinlik

Adres: General-Dufour-Strasse 60, Biel

Lozan 

5 Mart’ta bilgilendirme standı, 8 Mart’ta saat 18.00’da ise kadın kurumları ile ortak yürüyüş ve miting

Adres: St François, Lausanne

Luzern

 8 Mart’ta saat 16.00'da Bahnhofplatz'ta farklı kadın platformlarıyla yürüyüş ve miting  

Ayrıca 1-12 Mart tarihleri arasında İsviçre’nin bütün bölgelerinde YJK-S öncülüğünde 8 Mart vesilesiyle panel, seminer, tiyatro vb etkinlikler düzenlenecek.