Zeynep Celaliyan’a pişmanlık dayatması

İran’da 16 yıldan beri tutsak olan Zeynep Celaliyan’ın kelepçeli bir şekilde sorgulandığı ve pişmanlık dayatıldığı öğrenildi.

Rojhilatê Kurdistan İnsan Hakları Ağı, İranlı yetkililerin geçtiğimiz haftalarda siyasi tutsak Zeynep Celaliyan’ı kelepçeli halde sorguladığını açıkladı. Ağın açıklamasına göre, kelepçeli sorguya alınan Zeynep Celaliyan’a ailesiyle görüşebilmesi için zorla itirafta bulunması ve pişmanlık duyması yönünde dayatmalarda bulunuldu. Zeynep Celaliyan’ın pişmanlık dayatmasını kabul etmediği süre boyunca tıbbi hizmetlere erişim de dahil olmak üzere tüm temel haklarından mahrum kalacağı belirtildi.

Kürt siyasetçi Zeynep Celaliyan, 26 Şubat 2008'de tutuklanarak ömür boyu hapse mahkum edilen ve yaklaşık 3 yıldır tüm haklarından mahrum bırakılan Zeynep Celaliyan, Yezd Merkez Cezaevi'nde tutuluyor. Zeynep Celaliyan’ın, görme bozukluğu, astım, böbrek ve sindirim sistemi gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor. Zeynep Celaliyan’ın, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına ve tedavi olmasına izin verilmiyor.