GÖRÜNTÜLÜ

Zilan Kadın Festivali: Yeni yaşamı inşa ediyoruz

Zilan Kadın Festivali’nde konuşan YJK-E Sözcüsü Kezban Doğan, Kürt kadınlar öncülüğünde dünyada yükselen kadın mücadelesinin, rengini Abdullah Öcalan’ın felsefesinden aldığını belirterek, “Artık yeni bir yaşamı inşa ediyoruz” dedi.

18. ZİLAN KADIN FESTİVALİ

Avrupa ve Almanya’da Kürt Kadınları tarafından organize edilen en büyük etkinlik olan Zilan Kadın Festivali, Duisburg’da binlerce kişinin katılımı ile devam ediyor. Almanya Kürt Kadın Birliği (YJK-E) tarafından “Bi Jin, Jiyan Azadî, Ber Bi Şoreşa Jinê” şiarı ile düzenlenen etkinlik, bu yıl Kürt Özgürlük Mücadelesinde haziran ayında şehit düşen öncü kadınlara adandı.

Kürt ulusal kıyafetleriyle festival alanına akın eden binlerce kadın, sık sık sloganlar ve zılgıtlarla alanı şölene çevirdi. Alanda açılan kitap, ulusal kıyafet ve eşyaların tanıtıldığı stantlar yoğun ilgi gördü.

Festivalde sahne PKK’nin şehit öncü kadın kadrolarının resimleriyle donatılırken, alanda da taşındı. Kadın Özgürlük Mücadelesini simgeleyen flamaları taşıyan kadınlar, sürekli “Jin Jiyan Azadî” “Şehîd Namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı.

18. Zilan Kadın Festivali’nin müzik programı, Zarokên Rojê korosunun sahnede Ey Raqîp marşını okuması ve bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Program ardından Zarokên Rojê korosunun söylediği şarkılarla devam etti.

YJK-E SÖZCÜSÜ: YENİ YAŞAMI İNŞA EDİYORUZ

Festivalde YJK-E Sözcüsü Kezban Doğan bir konuşma yaptı. Kezban Doğan, Zilan Kadın Festivali’nin sadece siyasi ve kültürel bir festival olmadığını belirterek, bu festivalin aynı zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülen hamlenin bir parçası olarak gerçekleştiğini söyledi. Kezban Doğan, Kürt kadınlar öncülüğünde dünyada yükselen kadın mücadelesinin, rengini Abdullah Öcalan’ın felsefesinden aldığını söyleyerek, özellikle Türk devletinin Kürt kadınlara karşı gerçekleştirdiği katliamlara karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi.  Kezban Doğan, Kürt kadının öncülük ettiği yeni bir yaşamın artık inşa edileceğini söyledi.

Konuşmanın ardından festival, Koma Kewana Zêrîn’in müzik ve arbane dinletisi ve dengbêj dinletisi ile devam etti. Sanatçı Suna Alan’ın da sahne aldığı festival, Afgan kadınların oluşturduğu dans grubunun gösterisi ile sürdü.

SAFİZ MANZOOR: ÖZGÜRLÜK HAREKETİ BELUCİ HALKINA ESİN KAYNAĞI OLDU

Festivalde Beluci kadın aktivist Safiz Manzoor bir konuşma yaptı. Manzoor konuşmasında Belucistan’ın özgürlüğü için kadınların yürüttüğü mücadeleden bahsederek, özellikle genç kadınların özgürlük için yürüttüğü ve ödediği ağır bedelleri anlattı. Kürt Özgürlüğü Mücadelesi öncülüğünde yürütülen mücadelenin birçok halk için esin ve umut kaynağı olduğunu söyleyen Manzoor, konuşmasını Beluci özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren öncü kadınların yaşam hikayelerini anlatarak sürdürdü.