İşgal saldırılarına ilişkin rapor Irak hükümetine sunuldu

Türk devletinin Güney Kürdistan’daki saldırılarına ilişkin Irak parlamentosu bünyesinde oluşturulan soruşturma heyeti hazırladığı raporu parlamento ve hükümete sundu.

Irak Parlamentosu Asayiş ve Savunma Komitesi üyesi Kati Rikabi, Türk devletinin saldırılarına ilişkin hükümet ve parlamentoya bir rapor sunduklarını açıkladı.

Irak ve Güney Kürdistan parlamentolarının oluşturduğu ortak komisyon, 8 ve 9 Haziran günleri özellikle Duhok’un Amêdiyê, Dêrelok, Şeraniş, Şêladizê bölgelerinde incelemelerde bulunmuştu.

5 Haziran’da KDP’nin Metina’ya büyük bir güç göndermesi sırasına yaşanan patlamada 5 peşmegenin haytını kaybetmesi ardından komisyon kurulması kararı alınmıştı. HPG, peşmergelerin öldüğü saldırı ile ilgilerinin olmadığını belirtirken, bölgedeki kaynaklar, bazı peşmergelerin tanıklıkları ve patlama ardından olay yerindeki görüntüler saldırının Türk devleti tarafından gerçekleştirildiğine işaret etmişti. HPG bağımsız bir heyetin, olayı araştırması çağrısında bulunmuştu.

Kati Rikabi, Iraklı Sabah gazetesine yaptığı açıklamada raporda Türk devletinin Irak’ın toprak egemenliğine yönelik ihlalleri, doğa talanı ve ağaç kesiminden bahsettiklerini belirtti. Rikabi, ayrıca Türk devletinin “Suriye’de yaptıklarını Irak topraklarında da tekrarlamak istediğini” kaydetti.

TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARINDA 103 SİVİL KATLEDİLDİ

Hristiyan Barış Örgütü’ne (Christian Peacemaker Teams -CPT) göre geçen beş yıl içerisinde Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarında en az 103 sivil hayatını kaybetti, 148 köy boşaltıldı. 500 köyünde boşaltılma tehdidi altında olduğu kaydedildi.

1,3 MİLYON DÖNÜM ORMANLIK ALAN YAKILDI

Kürdistan Doğa Örgütü tarafından hazırlanan bir rapora göre ise son 10 yılda 1,3 milyon dönümden fazla orman ve bitki örtüsü yok edildi. Bu yangınların yüzde 35’i binlerce dönüm bağ, bahçe ve doğal ormanlık alanlara zarar veren Türk ve İran bombardımanlarından kaynaklanıyor. Ayrıca tarımsal araziler, birçok yabani hayvan türü ve evler de zarar görürken, son 50 yılda Kürdistan ve Irak'taki ormanların yüzde 50'si yok edildi.

23 Nisan’dan itibaren Türk işgal saldırılarının ilk 40 günündeki bombardımanlarda 7 bin dönüm tarım arazisinin yandığının belirtildiği raporda, “Operasyonun ilk 9 gününde Kani Masi ve Avaşin'de köylülere ait 1.300 arı yuvası yok edildi. Kani Masi ilçesine bağlı Adne köyünde su sağlayan büyük bir su projesi yıkıldı” diye kaydedildi.