Amed'de İmralı tecridi protesto edildi

DTK, TJA, DBP ve HDP, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı kitlesel eylem düzenledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ile kentteki çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle Amed'de kitlesel açıklama yapmak istedi. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen eşbaşkanlar ve milletvekillerinin açıklama yapması polislerce engellenirken, Sanat Sokağı’na çıkan Şair Sırrı Hanım ve Cami sokakları polis bariyerleriyle giriş çıkışlara kapatıldı. Sanat Sokağı çevresine yüzlerce polis zırhlı araçlarla konumlandırıldı. HDP Yenişehir İlçe Binası da polis ablukasına alındı.
Halkın açıklamanın yapılacağı Sanat Sokağı’na girişine engel olunurken, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, TJA aktivistleri, DBP Eşbaşkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Pero Dündar, Remziye Tosun, Dersim Dağ, Hişyar Özsoy, Ayşe Acar Başaran ve İmam Taşçıer ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Sanat Sokağı’nda yürüyüşe geçti. Caddelerde toplanan halk da eyleme katıldı ve Gevran Caddesi’ne “Direne direne kazanacağız”, “HDP halktır halk burada” sloganlarıyla yürüyüş düzenlendi.

MİLLETVEKİLLERİNE SALDIRI

Gevran Caddesi üzerinde polis gruba saldırdı. Saldırıda yere düşen Amed Milletvekili Remziye Tosun kolundan yaralanırken, bazı milletvekilleri de polislerce darp edildi. Yürüyüş yapan kitle, Gevran Caddesi üzerinden polislerce çembere alındı.

Kentin farklı noktalarında grupların protestosu slogan, alkış ve zılgıtlarla devam ederken, çembere alınanlardan biri baygınlık geçirdi. Baygınlık geçiren kişi, saatler sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Gevran Caddesi polislerce kapatılırken, çembere alınan grupların eylemi sürüyor.

'AŞAĞILIK SALDIRILAR'

Gevran Caddesi'nde polis ablukasında konuşması sık sık engellenen HDP’li vekillerden Tayyip Temel, "Ne olursa olsun bugün buradan kalkmıyoruz. Bugün İmralı’daki tecrit için buradayız. İzmir’deki katliam için buradayız. HDP’yi değil çeteleri engelleyin. Halka karışmayın. Bırakın açıklamamızı yapalım. Bugün burada aşağılık saldırılarla karşı karşıya kaldık. İki arkadaşımız darp edildi" diye belirtti.

'ASLA GERİ ADIM ATMAYACAK, TECRİDİ KIRACAĞIZ'

Çemberde konuşan HDP Milletvekili Ömer Öcalan ise “Biz Sayın Öcalan üzerindeki tecrit için buradayız. Barış için buradayız. Düşüncemizden geri adım atmayacağız. Tecridi kıracağız” dedi.

Gevran Caddesi polislerce kapatılırken, çembere alınan halk sık sık, “HDP halktır halk burada”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” ve “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganlarıyla direnişini sürdürüyor.

Yaklaşık bir saat ablukada tutulmalarının ardından anneler ve kadınlar da polis ablukasında HDP İl Binası’na geçti.