Amed’den AKP’ye: Kürt düşmanlığı bitişiniz olacak

İstasyon Meydanı’ndan iktidara seslenen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Çözüm Soçi’de değil, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünde” dedi. DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise örgütlü ve özgürlüğe kilitlenen iradeyi selamladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Çözüm Biz’de, savaşa ve sömürüye hayır” şiarıyla Amed’in İstasyon Meydanı’na bölge mitingi, on binlerin coşkusuyla devam ediyor. Diyarbakır Emniyeti’nin provokasyonlarına rağmen Aysel Tuğluk’un dev posterinin yer aldığı “Tüm hasta tutsaklara özgürlük” pankart, miting meydanına bırakıldı.

ÖZTÜRK: ÇÖZÜM SOÇİ DEĞİL İMRALI’DIR

Mitinge konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, mitinge katılan on binleri selamlayarak, “Türkiye büyük bir kriz içinde. Bunun nedeni faşist AKP-MHP iktidarı dışarda geziyor. Çözümü dışarda aramayın. Savaş kararı verdiniz. 5 Nisan 2015’te tecridi Sayın Öcalan üzerine derinleştirdiğiniz, karar verdiniz. Yüz yıllık zihniyetle Kürtleri katledeceğiz, zindanlara atarak, istediğiniz Kürt’ü yaratmak istediniz. Bu plan tutmadı. İstasyon Meydanı’nda bunu bir kez daha bu halk size gösterdi. Soluğu Soçi’de alıyorlar. Çözüm Soçi değil, çözüm İmralı’dır, Abdullah’dır, fiziki özgürlüğüdür” dedi. 

‘HESAP VERİLMEDEN NASIL HELALLEŞECEĞİZ’

Kürtlerin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Öztürk, “1980’li yıllarda zindanlar şahsında büyük bir vahşet yaşattılar. Kürtleri teslim almayı amaçladılar, ihaneti geliştirmek istediler. Ancak yoldaşlarımız büyük bir cevap verdi. Efendiliği bir kenara bırakın, Kürtler diz çökmez. Kürtler bugüne kadar ne elde ettiyse, bedel ödeyerek elde etti. Bundan sonra da bu direniş sürecektir. Muhalefete de sesleniyoruz. Helalleşme diyorlar. Zîlan’ın, Dersim’in, Roboskî’nin hesabı verilmeden, nasıl helalleşeceğiz” şeklinde konuştu. 

Kürt sorununun çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı işaret eden Öztürk, “Kürt sorunu çözülmeli, düşmanlıkla olmaz. Her saldırınıza karşı güçleniyoruz. 2013-2015’i hatırlatmakta fayda var. Abdullah Öcalan ile görüşüldü. Hesabınıza gelmedi, süreci bozdunuz ne olursa olsun, o masaya oturacaksınız. Onun dışında bir seçenek yok” diye belirtti. 

 AYDENİZ: SELAM OLSUN DİZ ÇÖKMEYEN İRADEYE

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, İstasyon Meydanı’nı dolduranları Kürtçe’nin Kurmancî ve Kirmançî lehçelerinde selamladı. Aydeniz, şöyle konuştu: 

Bütün zorluklara, olumsuzluklara, engellemelere, sıcak havaya rağmen Amed halkı bölge bu faşist iktidara güçlü bir ses vermek için İstasyon Meydanını doldurdu. Selam olsun sizlere, her bijî size. Bu iktidarın ağzı açılıyor, ‘mecalleri kalmamış’ diyor. Bütün zulümlere, baskılara rağmen her koşulda ve durumda HDP fikriyatına sahip çıkmak için alanları dolduruyor. Görün, iktidarın karşısında diz çökmeyen bu halkın duruşunu, görün iradeyi. Selam olsun bu iradeye, selam olsun mücadele azmine. Bizler her koşulda HDP fikriyatının sahibi milyonlarca halk olarak sahip çıkacağız. Hiç bir kumpas ve kapatma davasının bu fikriyatı bitirmesine izin vermeyeceğiz. Her koşulda bu fikriyatın arkasında olacağız. Bu miting bunun kanıtıdır. 

‘SAVAŞ POLİTİKALARINIZ HİÇ TUTMADI’

Güney Kürdistan’da yürütülen ilhak politikalarıdır. Savaştan baskıdan kayyımdan beslenen bir iktidar var karşımızda, bu iktidar yüzyıllık ret inkar asimilasyon politikalarından gücünü alıyor buradan aldığı güçle her yerde savaş ilan ediyor. Bugün Güney Kürdistan’da yürütülen savaşın tam da sebebi aslında bin bir emekle bedelle elde edilen Kürt kazanımlarını ilhak etmek için sömürge politikalarını hayata geçirmek için Kürtleri ve Kürdistanı sömürge olarak yönetmek için sonuna kadar savaşa sarıldılar. Güney Kürdistan’da Rojava'da savaş yapıyorlar. Her gün Maxmur’u, Şengal’i bombalıyorlar. Biz de buradan söylüyoruz, bütün savaş politikalarınız hiçbir zaman tutmadı hiçbir zaman savaş politikalarıyla bu sorunu çözemediniz, o yüzden bu savaş politikalarından vazgeçin. Bugün Güney Kürdistan’da yürütülen ilhak politikalarıdır. Zaxo’ya yapılan bombardıman bunun başka bir versiyonudur. Zaxo’ya yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Zaxo’da yapılmak istenen aslında Güney Kürdistan’ı insansızlaştırmak ve Kürt kazanımlarını ayaklar altına almaktır. Bu yüzden her gün saldırıyorlar, kimyasallar kullanıyor ama nafile. Bu savaş 50 yıldır sürüyor. Bu savaştan tek bir adım ileri atamadınız. Bu savaştan Türkiye daha çok krizlerle ve kaosla karşı karşıya kaldı. Onun için çözüm savaş değildir. 

ŞENGAL’İN STATÜSÜ TANINMALIDIR

 Sadece Güney Kürdistan'da değil Şengal’de de saldırılar sürüyor. Buradan 73 ferman yaşayan Êzidîlere bin selam olsun. Selam olsun Êzidîlerin direnişine, Şengal halkının statüsüne. Biz Şengal, statüsünü elde edene kadar mücadele edeceğiz, Şengal halkının yanında olacağız. Şengal halkının statüsü mutlaka tanınmalıdır. 73 fermanda Şengal halkını korumayanlar bundan sonra da koruyamazlar. Biz Şengal halkının yanındayız. Şengal halkının talepleri net ve açıktır. Bu talepler bir an önce tanınmalıdır. Hem bölgesel devletler hem de uluslararası güçler tarafından tanınmalıdır. Artık 74’üncü fermanın önü açılmamalıdır. Şengal halkını bir kez daha selamlıyorum.

İKTİDARIN TOPLUMA VERECEĞİ TEK BİR ŞEYİ YOK’

Güney Kürdistan'da sonuç alamayanlar, kendine milliyetçi dalga oluşturup ayakta tutamayanlar bugün de Rojava'ya savaş açmanın hesaplarını oluşturuyorlar. Biz diyoruz ki Efrîn de Serêkaniyê’de ne yaptınız da bundan sonra da gidip Rojava’da Suriye'de aynı şeyi yapmanın derdine düşmüşsünüz. İşte Efrîn’de, Serêkaniyê’de Girê Spî’de nasıl çetelere peşkeş çektiğiniz ortadayken Suriye'ye ve Rojava’ya savaş açmak, bu ülkenin daha fazla kriz yaşaması demektir. Biz bu savaşların karşısında duracağız. Bu savaşları kendi bekaları için açıyorlar. Bugün Rojava'dan tek bir çakıl taşı buraya atılmamışken kendi bekaları için savaş planlarını gündeme alıyorlar. Bu iktidarın topluma vereceği tek bir şeyi yok, o yüzden sonuna kadar savaşa sarılıyorlar. Ondan dolayı Rojava’ya saldırmanın planlarını yapıyorlar. Rojava'da; Kobanê’de, Reqa’sa, Efrîn’de Kürt halkı DAİŞ’i geriletti. O yüzden bu savaş DAİŞ’i yeniden canlandırmanın ve öcünü alma savaşıdır. Ondan dolayı savaş politikasıyla kendini devam ettirmesine asla izin vermeyecek Kürt halkı. 

‘ÖZGÜRLÜĞE KİLİTLENMİŞ BİR HALK VAR’

Bugün bu iktidar nereye gidiyorsa heybesinde Kürt düşmanlığı var. Soçi’ye, Madrid’e gidiyor Kürt düşmanlığı, Astana’ya, Tahran’a gidiyor Kürt düşmanlığı. Eninde sonunda bu Kürt düşmanlığı sizin bitişiniz olacak. Bundan vazgeçin diyoruz. Bugünkü iktidar Lozan’ın yüzüncü yılında ikinci Lozan’ı Kürt halkına yaşatmak istiyorlar. Yüzyıl önce nasıl ki Kürt halkı tarih sahnesinde uluslararası güçlerin desteğiyle silindiyse, aynı politikalar AKP ve MHP öncülüğünde bu yüzyılı daha Kürt halkına kaybettirmek istiyorlar. Kürtler özgürlük mücadelesi veriyorlar ve bugün Ortadoğu'da ve Türkiye’de de siyaseti belirleyen duruma gelmişlerdir. Bugün asla bir daha Lozan yaşanmayacak. Çünkü Kürtler 100 yıl önceki Kürtler değil. Daha örgütlü ve kararlı bir durumdalar ve özgürlüğe kilitlenmiş durumdalar. 

TECRİT BİTİRİLMEDEN BİZE DURMAK YOK

Kürtlere yönelik zulüm devam ediyor. Cezaevleri Kürtlerle dolu hasta tutsaklara zulüm ediliyor. Çevik Bir tahliye edilirken Aysel Tuğluk Kürt olduğu için tahliye edilmedi. Buradan cezaevindeki rehinelere selam olsun. Aysel Tuğluk’un tahliye kararı kadınların mücadelesi sayesinde olsun. Aysel Tuğluk ve bütün siyasi tutsaklar tahliye edilene kadar her alanda mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz. Bütün bu politikaların dayandığı yer, tecrit politikalarıdır. Bugün İmralı'da başlayan ve bütün topluma yayılan bir tecrit gerçekliği var. Bu tecrit bitirilmeden bize durmak yok. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Tecrit bir insanlık suçudur. Kendisine insanım diyen, demokrasiyi savunan herkesi bu tecrit politikasına karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz. Milyonlarca insanın irademdir dediği ve özgürlüğünü savunduğu Abdullah Öcalan tecrit. Muhalefet ne diyor? Buradan soruyoruz. 

KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ İMRALI'DAN GEÇER

Öyle Kürdistan’a gelip ‘helalleşeceğim’ diyerek, ‘demokrasinin yolu Diyarbakır’dan geçiyor’ diyerek, Ankara’da sözünü değiştiriyor. Kürt halkının kırmızı çizgisi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüdür. Biz buradan Türkiye’nin demokratikleşmesi için cumhuriyetin yüzüncü yılında, cumhuriyetin demokratikleşmesi için çözüm savaş değil, Kürt düşmanlığı değil, kadın düşmanlığı değil, ormanları yakmak talan değil, çözüm bütün bunlara ilişkin çözüm iradesi olan Abdullah Öcalan’dır. Abdullah Öcalan’ın bütün bu sorunlara karşı net çözümü var. Bugün bütün dünyada Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemler yürütülmektedir. Herkes bu paradigmanın kapitalist sisteme alternatif, umut, çözüm olduğunu görüyor. Cumhuriyetin yüzüncü yılında cumhuriyetin demokratikleşmesi ve Kürt sorunun çözümünün yolu İmralı'dan geçer. Bunu muhalefet de iktidar da bilsin. 

7 Ağustos 2019’da avukatlarıyla yaptığı son görüşmede ‘bir haftada çözerim’ iradesi ortaya koyan Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için her zaman mücadelede olacağız. Her zaman bu iradenin yanında olacağız.”