ARGK gerillası Karakoyun Van’da anıldı

Van'da 1999 yılında çıkan çatışmada sağ yakalandıktan sonra infaz edilen ARGK gerillası Şehmuz Karakoyun (Amed Fırat) yaşamını yitirişinin 16'ncı ölüm yıldönümünde Van’da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Van'da 1999 yılında çıkan çatışmada sağ yakalandıktan sonra infaz edilen ARGK gerillası Şehmuz Karakoyun (Amed Fırat) yaşamını yitirişinin 16'ncı ölüm yıldönümünde Van’da düzenlenen etkinliklerle anıldı. Karakoyun’un ismi Van’da bir mahalleye verildi.

25 Mart 1999’da Van’da girdiği çatışmada yaralı olarak yakalandıktan sonra infaz edilen ve cesedi Hacıbekir Mahallesi’ne bırakılan ARGK gerillası Şeyhmuz Karakoyun (Amed Fırat) 16. yıldönümün de Van’da anıldı. Anma töreni nedeniyle Nuda Kültür Merkezi önünde toplanan kitle ilk olarak Karakoyun’un mezarının bulunduğu Garipler Mezarlığı’nda düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Anma törenine Karakoyun’un ailesi, DBP Van İl Eş Başkanı Miraz Çallı, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, Edremit Belediyesi Eş Başkanları Rojbin Sevil Çetin ve Abdulkerim Sayan HDP-DBP İl Yöneticileri, Van MEYA-DER Başkanı İbrahim Alkan, Barış Anneleri Meclisi aktivistleri ve kalabalık bir kitle katıldı. Mezarlıkta düzenlenen anmada Karakoyun ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile PKK, KCK bayrakları açılırken sık sık “Şehit namirin” sloganları atıldı.

Barış ve Özgürlük Şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Karakoyun’un kardeşi Nazan Karakoyun, anmaya katılanlara teşekkür ederek Şeyhmuz Karakoyun için silah arkadaşları tarafından yazılan şiiri okudu. Anma Karakoyun’un mezarına karanfillerin bırakmasıyla son buldu.

Mezarlıktaki anma etkinliğinin ardından kitle Edremit Belediyesi tarafından ismi Şehit Fırat Mahallesi olarak değiştirilen Dere Mahallesi’ndeki resmi açılışa katıldı. Mahalle merkezinde asılan “Şehit Fırat Mahallesi” tabelası önünde bir araya gelen kitle barış ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

DBP Van İl Eş Başkanı Miraz Çallı, Karakoyun’un sağ yakalandıktan sonra infaz edildiğini hatırlatarak savaşın bile bir hukukunun olduğunu ancak devletin 90’lı yıllarda bu hukuku hiçe saydığını belirterek, “Karşımızda öyle bir düşman var ki hiçbir hukuk tanımıyor. Şehit Fırat 1999 yılında ateşkes döneminde yargısız olarak infaz edilmiştir. Savaşlarda düşmanın atına bile dokunulmaz. Ama bunlar Roboski’de ve birçok yerde atları da katlediyor. Seyit Rıza’yı oğlunu onun gözlerinin önünde idam ettikten sonra idam ettiler. 90’lı yıllarda Hizbullah ve JİTEM eliyle birçok katliamı gerçekleştirdiler. İşte bu yüzden Sayın Öcalan hakikatleri araştırma komisyonu’nun kurulmasını istiyor. Gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyor” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından Karakoyun’un ailesi ve il eş başkanları ile Edremit Belediye Eş Başkanları mahallenin yeni isminin yazılı olduğu tabelaya asılı olan kırmızı kurdeleyi kesti.

Mahallenin açılışının ardından yurttaşlar son olarak Karakoyun’un infaz edildikten sonra cansız bedenin atıldığı yere yürüyerek bulunduğu yere kırmızı karanfiller bıraktı.