Defend Kurdistan Derbendîxan’da: Doğaya yönelik savaş var

Türk devletinin işgal saldırılarının durdurulması ve Kürt örgütler arasında diyalogun geliştirilmesi amacıyla kurulan Defend Kurdistan İnisiyatifi, Derbendîxan’ı ziyaret ederek, doğaya verilen zararları görüştü.

Kürdistan’ı Savun (Defend Kurdistan) İnisiyatifi, Güney Kürdistan’ın Süleymaniye bölgesinde yer alan Derbendîxan kentini ziyaret etti.

Derbendixan’da Defend Kurdistan heyetini ilk olarak KNK üyesi Dr. Hekim ile Nahiye Kültür Müdürü Hasan Heme Saleh karşıladı.

Dr. Hekim yaptığı konuşmada, Kürdistan’a gelip işgal saldırılarını yerinde görüp dünyaya rapor etmesini bir şans olarak değerlendirdi.  Hekim, grubun Hewlêr’de yaşadığı engellemeleri de kınadı.

Dünyanın farklı yerlerinden harekete geçen heyetin 50 üyesi sınır dışı edilmiş, en az 27’si de Alman polisi tarafından havaalanında engellenmişti.

Heyet adına yapılan bir konuşmada, Kürdistan’a yönelik saldırılarda halkın yanı sıra zarar gören doğaya işaret edilerek, doğanın korunmasının bir görev olduğu kaydedildi.

Heyet özellikle Kürdistan Doğa Örgütü ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sırasında Doğa Örgütü, heyete haziran ayı başlarında hazırladığı bir raporu sundu.

Heyet, Derbendixan barajında Küçük Zap suyunu kesen İran yönetiminin baraja ve bölgeye etkileri hakkında da yetkililerden bilgi aldı

Doğa Örgütü’nün sunduğu raporda Türkiye ve İran’ın saldırıları sonucu yaşanan doğa tahribatına yer veriliyor. Raporda Türk devletinin onlarca yıldır sürdürdüğü savaşın aynı zamanda doğaya karşı açılmış bir savaş olduğuna vurgu yapılıyor.

‘BU AYNI ZAMANDA DOĞAYA AÇILMIŞ BİR SAVAŞTIR’

Raporda şu tespitler dikkat çekiyor: “Türkiye’nin Kürdistan’daki ekolojik kırımı Türk faşist ordusu Güney Kürdistan’da 40 askeri üssü ve Rojava’da işgal altında tuttuğu alanlarda insanlık dışı binlerce suç işlemektedir. Bu işgalci ordu Kürdistan’ı on yıllardan bu yana bombalamakta ve doğasını tahrip etmektedir.

Savaşta sadece insanlar ölmez, çevre ve hayvanlar ölür, hava kirlenir, su zehirlenir ve toprak zarar görür. Türk devletinin on yıllardan bu yana süren savaşı aynı zamanda çevre ve gezegenimize karşı açılmış savaştır. Türkiye Kürdistan’ın çevresine zarar vermek, bitki ve hayvanlarını yok etmek istiyor. Bu bir gerçektir ve Kürdistan’da yaşanmaktadır. Dünya ve uluslararası kamuoyu da bunu sessizce izlemektedir.”

ON YILDA 1,3 MİLYON DÖNÜM ORMAN YOK EDİLDİ

Rapora göre son 10 yılda 1,3 milyon dönümden fazla orman ve bitki örtüsü yok edildi. Bu yangınların yüzde 35’i binlerce dönüm bağ, bahçe ve doğal ormanlık alanlara zarar veren Türk ve İran bombardımanlarından kaynaklanıyor. Ayrıca tarımsal araziler, birçok yabani hayvan türü ve evler de zarar görürken, son 50 yılda Kürdistan ve Irak'taki ormanların yüzde 50'si yok edildi.

Raporda, “Türkiye 1992’den bu yana sürekli olarak kara ve hava güçleriyle Kürdistan’ı bombalamaktadır. Binlerce sivil ve gerillanın ölümüyle sonuçlanan bu saldırılarda binlerce hektar orman da yok olmuştur.

Peşmergenin istatistiklerine göre 2015-2019 yılları arasında Türk devleti Kürdistan topraklarına 698 kez havadan 555 kez da karadan saldırmıştır. 2020’de ise 1300 hava saldırısı ve 120 kara saldırısı gerçekleşmiştir” denildi.

İLK 40 GÜNDE 7 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİ YANDI

Türk işgal saldırılarının ilk 40 günündeki bombardımanlarda 7 bin dönüm tarım arazisinin yandığının belirtildiği raporda, “Operasyonun ilk 9 gününde Kani Masi ve Avaşin'de köylülere ait 1.300 arı yuvası yok edildi. Kani Masi ilçesine bağlı Adne köyünde su sağlayan büyük bir su projesi yıkıldı” diye kaydedildi.

BOYKOT EDİN, İŞBİRLİĞİNE SON VERİN

Kürdistan Doğa Örgütü, “Türkiye'yi Kürdistan topraklarındaki askeri operasyonlarını durdurmaya ve Kürdistan doğasına yönelik soykırıma son vermeye” çağırdı.

Örgüt ayrıca, Kürdistan halkını ve tüccarlarına da çağrıda bulunarak bu doğa katliamı ile Türk pazarlarının canlandırılmasına ortak olmamalarını ve Türk mallarını boykot etmelerini istedi.

Raporda, “Türk ordusuyla işbirliğine devam eden ülkeleri Türkiye ile işbirliğine son vermeye çağırıyoruz" denildi.