Parlamenter Şayan Eskeri: Amaç işgal ve katliam, PKK bahane

Güney Kürdistan’da peşmergelerin öldürüldüğü bölgelerde inceleme yapan Irak ve Güney Kürdistan parlamentosu heyette yer alan milletvekili Şayan Eskeri, peşmergelerin yaşamını yitirdiği saldırıyla gerillaların bir alakası olmadığını belirtti.

Irak ve Güney Kürdistan parlamento üyelerinden oluşan ortak inceleme heyetinde yer alan Şahan Eskeri, Derkarê’de bir peşmergenin yaşamını yitirdiği saldırıyla gerillaların bir alakasının olmadığını açıkladı. Eskeri, Metina’da 5 peşmergenin yaşamını yitirdiği aracın ise kendilerinden gizlendiğini ve inceleme yapmalarına izin verilmediğini duyurdu.

Metina’da peşmergeleri taşıyan bir aracın havadan vurulması sonucunda 5 peşmergenin yaşamını yitirdiği olayı, sınır bölgesinde yaşanan durumu ve bir peşmergenin yaşamını yitirdiği Derkarê olayını incelemek üzere bölgeye giden heyette yer alan parlamenter Şayan Eskeri, yaptıkları incelemeler ve elde ettikleri sonuçları kamuoyu ile paylaştı.

‘PEŞMERGENİN ŞEHİT OLDUĞU DERKARÊ’DE GERİLLA YOK’

Parlamento üyesi Şayan Eskeri “Derkarê’de bir peşmerge kendi karargahına çok yakın bir yerde şehit olmuş. Buralara yakın her hangi bir yerde gerillalar yok” dedi.

8 -9 Haziran tarihlerinde bölgede incelemelerde bulunduklarını belirten Eskeri, Metina’da 5 peşmergenin yaşamını yitirdiği aracın heyete gösterilmediğini, heyet olarak oraya gidip inceleme yapacaklarının bilinmesine rağmen aracın bir gün önceden oradan kaldırıldığını aktardı.

‘TÜRK DEVLETİ 60 KÖYDE AĞAÇLARI KESMİŞ’

Türk devlet güçlerinin Behdinan bölgesinde yaptığı doğa katliamına, çıkarılan yangınlara ve ağaç kesimine yönelik izlenimlerini de aktaran Şayan Eskeri, “Maalesef sınır hattındaki köylere gidemedik. Çünkü o köylerde hava saldırıları devam ediyor ve bundan dolayı köylüler köylerini terk etmek zorunda kalmışlar. Bölgede yaşayanlar bize Türk devletinin ağaçları keserek Türkiye’ye götürüp sattıklarını aktardı. 60 köyün arazisinde ağaç kesimi yapılmış.

Komisyon olarak ulaştığımız sonuç şudur: Türkiye, bölge topraklarını bombalamak, işgal etmek, bölgenin doğasını talan etmek ve sivil yurttaşlarımızı şehit etmek için PKK’yi bahane ediyor. Peşmergelere ait evlerin, bağ ve bahçelerine giden halkın bombalanması bunu kanıtlıyor” dedi.

Komisyon olarak vardıkları kararlara ilişkin de Şayan Eskeri şu değerlendirmeleri yaptı: “Sınır birliklerinin arttırılması gerekiyor. 384 km’lik sınır boyunca sadece 3 tugay var. Irak Parlamentosu üyesi komisyon bu konuyu Irak hükümeti ile konuşacakları sözünü verdi. Ayrıca uluslararası kamuoyunun da Türk devletinin bu işgaline karşı çıkması ve işgali durdurması gerekiyor.”