AKP, Kürdistan'ın zenginliklerini sömürmeyi hızlandırdı

AKP, Kürdistan illerinde bulunan yer altı zenginliklerini sömürmeye devam ediyor. Yer altı kaynakları bakımından zengin olan Kürdistan'da devletin petrol arama çalışmalarını hızlandırdı.

Tarihi boyunca insanlığın merkezi olan Kürdistan yer altı ve yer üstü zenginliği nedeniyle bağrından birçok medeniyet çıkardı. Bu özelliklerinden dolayı farklı toplulukların yüz yıllarca bir arada yaşadığı Kürdistan coğrafyasında; madenlerin yanı sıra su kaynakları, tarım ve hayvancılıkta hep ön planda oldu. Bu bakımından Kürt halkı ve bölgede yaşayan halklar dış ülkelere bağımlı kalmadan yaşamlarını sürdürdü. Bu zenginliklerden dolayı, başta Kürt halkı olmak üzere diğer halklar Kürdistan’da dünyaya yön veren büyük medeniyetler kurdu.

BÖLGEDE ÇIKARILAN MADENLER, BATIYA GÖTÜRÜLÜYOR

Dünyanın en zengin coğrafyası konumunda olan Kürdistan, yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin. Türkiye’de çıkarılan petrolün yüzde yüzü Kürdistan coğrafyasında çıkarılıyor. Kürdistan’da petrol zenginliğinin yanı sıra diğer madenler bakımından da oldukça zengin. Kürdistan’da demir, bakır, bronz, krom, kurşun, gümüş, kömür, linyit ve birçok maden bakımından dünyanın en zengin rezervlerine sahip. Burada çıkarılan bu madenler bugüne kadar bölge halkı yararlanamadı. Çıkarılan madenler hep Türkiye’nin batısına götürülerek işletildi. İşletilen bu madenler bölge halkına pay verilmeden yurt dışına satılıyor.

TÜRKİYE’DE ÇIKARILAN PETROLÜN TAMAMI KÜRDİSTAN’DAN ÇIKARILIYOR

Bugün çıkarılan petrolün tamamı Batman, Adıyaman, Amed, Şırnak-Silopi, Siirt, Urfa, Mardin-Nusaybin, gibi Kürdistan kentlerinde çıkarılıyor. Türkiye’de sadece Kürdistan bölgesinde çıkarılan petrolün tamamı, boru hatları ve araçlarla Türk kentlerine taşınıyor. Kürdistan petrolü, İzmir-Aliağa Rafinerisi, Kocaeli – İpraş Rafinerisi, Kırıkkale – Orta Anadolu Rafinerisi ve Hatay-Dört Rafinesine taşınarak işleniyor. Osmanlı sömürgecinin Padişahı Abdülhamit, yüz yıl önce Kürdistan'da kapsamlı bir petrol araştırması yapmış ve petrol bölgelerini belirlemişti. Abdülhamit’in ölümünün üzerinde yüz yıl geçtikten sonra AKP Hükümeti, Abdülhamit’in görevini devraldı.

AKP, YENİ PETROL KUYULARI AÇIYOR

Yüz yıldır Kürdistan'da petrol çıkaran Türk devleti, yeni petrol kuyularını bulmak ve açmak için çalışmalarını hızlandırdı. AKP hükümeti; son yıllarda Hakkari- Van üçgeninde arama çalışmaları başlattı. AKP özellikle Hakkari, Çukurca, Şemdinli, Bitlis ve Van bölgelerinde Abdülhamit’in belirlediği noktalarda petrol aramalarını hızlandırdı.

Mayıs ayından Çukurca ilçesinde kurulan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı petrol arama sahasında incelemelerde bulunmak üzere geldiği Hakkari’de Çukurca’da ilk derin sondajı gerçekleştirdiklerini açıklayan AKP hükümetinin önceki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bölgenin, potansiyeli ve yer altı kaynakları itibariyle hem petrol aramaları hem de madencilik noktasında uzun zamandır konuşulan bir yer olduğunu belirtti. Albayrak yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki dönem Şemdinli’den Cizre’ye kadar, kuzeyde Van’dan Siirt’e kadar alan içinde, çok yoğun uçakla gravite veri toplama işlemine başladık. Bu, çok önemli bir adım" diyerek bölgede yer altı kaynaklarını daha fazla çıkaracaklarının işaretini verdi.

'KAYNAKLARIMIZI KENDİMİZ KULLANMAK İSTİYORUZ'

Kürdistan halkı ise, AKP hükümetinin petrol arama çalışmalarından rahatsız. ANF'ye konuşan insanlar, yıllardır kendi bölgelerinde çıkarılan petrolün Türkiye’nin batısına taşındığını ve Kürt halkının kendi kaynağı olan petrolden hiç yararlanamadığını belirtti. Türk devletinin çıkardığı petrolü çıkarı için kullandığına dikkat çeken yurttaşlar, batı bölgesi zenginleşirken Kürt halkının ise gittikçe fakirleştiğini kaydetti. Türk devletinin Kürdistan'daki kaynakları sömürdüğünü dile getiren yurttaşlar, "Biz, Türk devletinin kaynaklarımızı çıkarmasını istemiyoruz. Kendi kaynaklarımızı kendimiz kullanmak istiyoruz" diye konuştu.