Belediye gaspçıları, 200 bin nüfuslu ilçeyi susuz bıraktı

Van Büyükşehir Belediyesi'nin AKP’li gaspçısı ile Erciş belediyesi gaspçısı, su şebekelerinin elektriğini ödeyemediği için, 200 bin nüfuslu ilçe 10 gündür susuz.

Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak Van’da bulunan DBP’li belediyelere AKP tarafından atanan gaspçılar, belediyelerin tüm mal varlıklarını sattıkları gibi, belediyeleri de büyük borç altına soktu. DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi ve Erciş belediyelerini borçsuz şekilde gasp eden kayyumlar 2 yıl gibi kısa süre de belediyeleri milyonlarca borcun altına soktu. Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) ve Erciş Belediyesi kayyumu, su şebekelerin elektrik borçlarını ödemediği için elektrik şirketi su şebekelerinin elektriğini kesti. Elektrik kesintisi ile birlikte, 200 bin nüfuslu Erciş ilçesi susuz kaldı.

TEK İCRAATLARI HALKI MAĞDUR ETMEK

Gasp edilen belediyelerin borçları nedeniyle halk sürekli mağdur oluyor. 2016 yılında DBP’li belediyelerin gasp edilmesinin ardından belediyelere ait tüm taşınmaz mallar, çok kısa zaman diliminde satılarak AKP ve yandaşlarına peşkeş çekildi. Belediyelerin tüm mallarını satan AKP'li gaspçılar, belediyeleri borç batığına sürükledi. Bu belediyelerin başında ise Erciş Belediyesi geliyor.

Erciş, son 100 yıl içinde 3 büyük depremle yerle bir oldu. Binlerce insan yaşamını yitirdi, on binlercesi yaralandı. Bugüne kadar büyük acılar yaşayan Erciş halkı devlet tarafından hep sömürüldü. En son 2011 yılında yaşanan büyük deprem den sonrası 30 bin liraya mal olan deprem konutları insanlara 90 bin liraya satıldı. 2008 yılında temeli atılan Yeni Erciş Devlet Hastanesi ise 10 yıldır bitirilmeyerek AKP’lilerin rantı haline geldi. Bugüne kadar devletin Erciş’e yatırımı ve hizmeti ise sadece rant oldu.

SUSUZ KALAN KENTE BULAŞICI HASTALIKLAR BAŞLADI

Erciş’i rant haline getiren AKP ve gaspçı kayyum yüzünden 10 gündür 200 bin nüfuslu kent susuz. Susuz kalan Erciş ilçesinde bulaşıcı hastalıklar baş göstermeye başladı. Son günlerde yüzlerce bebek, çocuk ve yaşlı kusma, ishal gibi nedenlerden dolayı Erciş Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Günlerdir susuz kalan ilçeye, temiz su verilmemesi halinde ilçe genelinde bulaşıcı hastalıkların yayılacağı belirtiliyor.

'BUNLARIN TEK BİLDİKLERİ HALKI SOYMAKTIR'

İlçenin susuz kalması halkın da tepkisine neden oldu. ANF’ye konuşan ilçe halkı, kayyumların her ay haksız şekilde yüzlerce lira su parası kestiklerini belirterek tepkilerini şöyle dile getirdi: "Günlerdir 200 bin nüfuslu ilçe susuz olmasına rağmen, yetkiler herhangi bir açıklama gereği bile duymuyor. 10 gündür sularımız akmıyor. Sular akmadığı için içme suyumuz kalmadı, yıkanamıyoruz. Koskoca Van Büyükşehir Belediyesi ve Erciş Belediyesi, su şebekelerinin elektriğini ödeyemiyor mu?

Bizden her ay aldıkları paraları nerelere harcıyorlar. Bu paraları hizmet için değil de kendileri için mi harcıyorlar. DBP’li Van Büyükşehir ve Erciş belediyeleri döneminde bu tür sorunlar yoktu. Belediyelerimiz topladıkları paraları yine bize hizmet olarak ger veriyordu. Ama kayyumlar ne yapıyor, bizden aldıklarını kendi yandaşlarına veriyor. Eğer bizden aldıkları paraları hizmet için kullansalardı, bugün Erciş halkı susuz kalmazdı. Bunların tek bildikleri halkı soymaktır. Önümüzdeki yerel seçimlerde bunlara hesabını soracağız."