Asuri-Süryani köyleri yoğun saldırı altında

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey-Doğu Suriye'de “Hristiyanların haklarını "gözettiklerini" iddia etse de, Til Temir'deki Asûrî-Süryani köylerini işgal etmek için insanlık dışı saldırılarda bulunuyor.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede, Kuzey-Doğu Suriye'deki Hristiyanların haklarını "gözettiklerini" iddia ediyordu. Oysa günlerdir, Hristiyanların haklarını ağır bombardımanlarla hedef alarak yok etmeye çalışıyor.

Çoğu Ermeni soykırımı ve Seyfo katliamı sonrası Türkiye ve Kuzey Kürdistan'dan tehcir edilen Asûri, Süryani, Keldani ve Ermenilerin ailelerin çocukları tarafından Habur çayı boyunca kurulan köyleri hedefleyen Türk devleti, söz konusu köylere yönelik havadan ve karadan saldırılarını sürdürüyor.

ERDOĞAN'IN 'ÖZEL GAYRETİ' BELLİ!

Erdoğan'ın Washington'daki "Keldani, Ezidi ve Hristiyanlar noktasında da bizim özel gayretimiz, çalışmamız var. (...) Onlara da yiyecek, giyecek, ilaç vesaire, onları da götürüyoruz" söylemlerinin aksine Habur boyunca uzanan Asuri, Süryani, Keldani ve Ermeni köyleri saldırı altında.

ASÛRİ VE SÜRYANİ KÖYLERİ HEDEFTE

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı El Kaide, DAİŞ ve El Nusra çeteleri dünden bu yana Asûri köyleri Til Tawîl, Mezra Gebro, Qasimiyê, Rihaniyê, Reşidiyê, Um el Xêr ve Erbain köylerini hedef alıyor.

HEDEF TIL TEMIR'İ İŞGAL ETMEK

İşgalci Türk devleti ve çeteleri Asuri, Süryani, Keldani, Kürt, Ermeni ve Arap halkının bir arada yaşadığı Til Temir kentini işgal etmek için kentin batısından doğusuna, Zirgan hattında kadar geniş bir alanda saldırıyor.

BATIDAN DOĞUYA DOĞRU SALDIRI

Kentin batısındaki Aliya hattından başlanarak, kentin kuzeyindeki Erbain, Erîşa, Sukir Hemra, Um el Xêra Asuriyan, Dawudiyê, Ezîziyê, Um El Xêr, Um El Kêf, Qasimiyê, Rihaniyê ve Reşîdiyê köylerinden doğusundaki Dirdara hattına kadar geniş bir alanda saldırı altında bulunuyor.

TALAN VE HIRSIZLIĞA BAŞLADILAR

İşgalci Türk devleti ve çeteler girdikleri Qasimiyê, Reşîdiyê ve Rihaniyê köylerinde ise halkın evlerini talan ediyor. Edinilen bilgilere göre, evlerde halka ait değerli eşyalar çeteler tarafından çalınıyor.

ASURİ-SÜRYANİ GÜÇLERİ DİRENİYOR

Saldırıların yoğunlaştığı bölgelerde Süryani Askeri Meclisi ve Asurilerin Haburûn Koruyucuları (Parêzvanên Xabûr) savaşçıları da işgale karşı direniyor. 13 Kasım Çarşamba gününden bu yana Süryani Askeri Meclisi'nin 5 savaşçısı şehit düştü, 3 savaşçı ise esir alındı.

ASURİLER: NEREYE GİDELİM?

Til Kevçî köyünde yaşayan Semir Tuma dedelerinin Osmanlı katliamları sonrası bölgeye geldiğini hatırlatarak, "Savaşın durduğunu söylüyorlar ama yalan. Ötemizdeki Erîşa köyüne saldırıyorlar. Halk göç etmek zorunda kalıyor. Bizi sürgün etmek istiyorlar. Peki biz nereye gideceğiz?" diye soruyor.