Fransız parlamenterlerden çetelerin çocuklarının geri getirilmesi çağrısı

Fransız parlamenterler, Batılı ülkelerin Kuzey Doğu Suriye’deki kamplardaki çocuk vatandaşlarını geri alması için çağrıda bulundu.

DAİŞ ile mücadeleyi zafere taşıyan QSD güçlerin denetimindeki kamplarda kalan on binlerce çete ve aileleri arasında Avrupa ülkelerinin vatandaşı olan binlerce kişi de bulunuyor. Bu kişiler Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi tarafından kıt imkanlara rağmen kurulan kamplarda tutulurken, birçok çağrıya rağmen Avrupa ülkeleri kendi vatandaşı olan kadın veya çocukların geri alınması konusunda çaba sarf etmiyor.

Bu ülkelerden biri ise, 200 kadar çocuk vatandaşı bu kamplarda yaşayan Fransa. Konuyla ilgilenen komünist Senatör Pierre Laurent ile merkez sağ Milletvekili Pierre Morel-A-L’Huissier, Fransız hükümetine çağrı yaparak en azından DAİŞ çetelerinin çocuklarının geri alınmasını istedi.

Hükümete gönderdikleri mektupta, ebeveynlerinin yaptıklarına rağmen çocukların ‘çıkarlarının’ düşünülmesini isteyen Fransız parlamenterler, hükümetin harekete geçmemesini eleştirdiler.

Cihatçıların çocuklarının geri getirilmesi meselesi birçok Avrupa ülkesinde ‘kamuoyu tepkisi’ nedeniyle ağırdan alınıyor. Fransa şimdiye dek sadece 35 çocuğu ülkeye geri getirdi.

Bu konuda Avrupa ülkelerinin hükümetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında da görüş ayrılığı söz konusu. Örneğin Fransa’da yapılan anketler, halkın üçte ikisinin Fransa’yı terk ederek DAİŞ veya diğer çete gruplarına katılanların çocuklarının Irak veya Suriye’de kalmasından yana. Hükümet de buna göre hareket ediyor.

Ancak BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği uzmanları, Kuzey ve Doğu Suriye’deki güvenlik ve diğer konularda yaşanan zorlukları dikkate alıyor. 8 Şubat’ta bir açıklama yapan Komiserlik, aralarında Fransa’nın da olduğu 57 ülkeye çağrı yaparak, özellikle kadın ve çocuk vatandaşlarını geri almaları çağrısı yapmıştı.