KDP eliyle yitirilen fedailer-3

Vefat eden annesi için kurdukları taziyede kardeşinin KDP eliyle katledildiği haberini aldıklarını anlatan Nûrî Ehmed, “Hainlikleri olmasaydı bugün farklı durumda olurduk. İşgalcilerin uşağı haline gelmişlerdir. Bir gün bu halka hesap verecekler” dedi.

KDP’nin 1997 yılında şehit düşürdüğü Efrînli gerilla Hamit’in abisi Nûrî Ehmed Ehmed, “KDP, Kürdistan’ın ve Kürt halkının en büyük düşmanıdır. Direnişimiz ve mücadelemizle bu hainleri tarihten atacağız ve biz kazanacağız” dedi.

Mustafa Ehmed (Hamit), 1970, Efrîn/Qantar köyü doğumlu. Kürt Özgürlük Mücadelesini 1985 yılında tanımaya başlayan Hamit, 1988 yılında gerillaya katılır. Lübnan’da Mahsum Korkmaz Akademisi’nde de kalan Hamit, bir süre Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın güvenliğini üstlenir.

1990 yılında ise ülkeye dönen Hamit, bir süre Botan’da kaldıktan sonra Başûrê Kürdistan’a geçer, Zaxo ve Heftanîn alanlarında halkı örgütleme çalışmaları yürütür. 1997 yılında Garê’de KDP güçlerinin saldırısında şehit düşer.

‘EYLEMCİ BİR RUHA SAHİPTİ’

Kardeşi Hamit’in çocukluğundan beri eylemci bir ruha sahip olduğunu belirten Nûrî Ehmed, “Mustafa, zeki ve hiperaktifti. Okula giderken Kürt Özgürlük Mücadelesine katılma kararı aldı. Lübnan Kampı’nda 9 ay Önder Apo’nun güvenliğinde yer aldı, sonra ülkeye gitti. 1996’da televizyonda görüntüsünü gördük. Zap’taydı; ayakta durmuş saatiyle uğraşıyordu” diye anlattı.

Kürt Özgürlük Mücadelesini 1985 yılında dayısının oğlu Rifat sayesinde tanıdıklarını söyleyen Nûrî Ehmed, 1986’da ilk toplantının düzenlendiği Halep’te kendisinin de yer aldığını, 1996-1997’de ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı görme fırsatına kavuştuğunu ifade etti. Nûrî Ehmed, “Önderliğin ideolojisi ve toplumda oluşturduğu inanç, etki tarif edilemez” dedi.

ANNESİNİN TAZİYESİNDE ŞEHADET HABERİ GELDİ

Ehmed, kardeşi Hamit’in şehit düştüğünü öğrendiklerinde yaşadığı duyguları şöyle tarif etti: “Ben evde değildim. Annem yeni vefat etmişti, annem için bahçede taziye açmıştık. Halk akın akın geliyordu. Rejimin yoğun baskılarına maruz kalıyorduk. Kara bir gün üstüne bir de kardeşimin Barzani ailesi tarafından şehit düşürüldüğünü öğrendiğimizde öfkemiz daha da büyüdü.”

Daha önce KDP’nin esasta yurtsever, Kürtlüğü ve Kürdistan’ı savunan bir örgüt diye düşündüklerini ifade eden Nûrî Ehmed, “Babam, Mustafa (Hamit) doğduğunda nüfus müdürlüğünde adını Mustafa Mele Barzani koymak istiyor. Nüfus müdürlüğündeki görevli kişi, ‘Olmaz, başın ağrır’ diyerek geri çeviriyor. Biz çocuklarımıza onların adını verirken onlar bizi öldürüyorlar” diyerek tepki gösterdi.

BARZANİ AİLESİNE ERDOĞAN, BAASÇILAR BENZETMESİ

KDP’nin işgalcilerin uşağı haline geldiğini belirten Nûrî Ehmed, şunları söyledi: “Onların hainliği ve ihanetinden olmasaydı bugün farklı durumdaydık. Kürdistan’da Kürt halkının en büyük düşmanları olarak tanınıyorlar. Kürdistan halkının kendi kimliğini tanımasına, kendine gelmesine izin vermiyorlar. Nerede bir ruh varsa yok ediyorlar. Bize yalan ve uğursuzluk dışında bir şey vermemişler. Barzani ailesi de Kürdistan’da Erdoğan ve BAAS rejimi gibidir. İşgalcilerin uşağı haline gelmişlerdir.”

DÜŞMANDAN DAHA DÜŞMAN

KDP’nin 16 Mayıs 1997’de onlarca yaralı gerilla ve kitle çalışanını hastanede; daha yakın bir tarih olan Ağustos 2021’de Xelîfan’da gerilla grubuna pusu kurarak 5 gerillayı katlettiğini hatırlatan Nûrî Ehmed, “Binlerce gerillayı şehit etti, yüzlercesinin cenazelerini kaybettirdi. Artık hesap defterleri dolmuştur. Bu, ihanetlerini yeterince açıklıyor. Onların yaptığını bugün Türk devleti bile yapamıyor. Düşmandan daha düşmandırlar. Aileler Sêmalka’da ve birçok noktada eylem yaptı. Ancak ailelere cevap vermek yerine olayı ve gerçeği tersine çevirmek istediler. Eğer bir gram vicdanları kalmış olsaydı, o cenazeleri teslim ederlerdi” dedi ve şunları ekledi: “İhanetçilere sesleniyorum; kendinizi düşünmüyorsanız çocuklarınızı geleceklerini düşünün. Yarın ortağı olduğunuz işgalciler sizi yarı yolda bırakır, para vermez, ortada kalırsınız. Bir gün bu halka hesap vereceksiniz. Ajanlar ve ihanetçiler Kürdistan tarihinden atılacaktır. Elbet işgalciler ve ortakları kaybedecek, zafer bizim olacaktır.”

Yarın: Firyal Ehmed, kardeşi Mustafa Omer’i anlattı

https://anfturkce.com/rojava-surIye/kdp-eliyle-yitirilen-fedailer-i-169018

https://anfturkce.com/rojava-surIye/kdp-eliyle-yitirilen-fedailer-ii-169057