MİT'in Hol Kampı'ndan kaçırdığı kadın DAİŞ üyesi

MİT'in Hol Kampı'ndan kaçırdığı Natalia Barkal isimli DAİŞ'li kadın, kampın "en tehlikeli" bölümü olarak bilinen "muhacerat" kısmında kalıyor. Ayrıca Barkal'ın DAİŞ'in kamptaki gizli örgütlenmesi "El Hisbe" üyesi olduğu tahmin ediliyor.

Türk istihbaratı (MİT) Kuzey-Doğu Suriye'deki Hol Kampı'ndan kaçırdığı Natalia Barkal, kendilerini "muhacir" veya "cihadçı" olarak tanımlayan ve "en tehlikeliler" kategorisinde yer alan kısımdan kaçırıldı. Kampın bu bölümünde Dêrazor'un Baxoz nahiyesinde en son çıkan ve DAİŞ'li olduğuna kesin gözüyle bakılan kişiler kalıyor.

Türk devletinin resmi yayın organı Anadolu Ajansı (AA) bugün "MİT, Moldovalı kadın ve 4 çocuğunu YPG/PKK'nın elinden kurtardı" başlığıyla servis ettiği haberde, MİT'in Hol'deki DAİŞ'lileri kaçırdığını itiraf etmişti.

Konuya ilişkin ANF'nin ulaştığı Hol Kampı yetkilileri, MİT'in kaçırdığı Natalia Barkal'ın kaçırılmadan önce Hol Kampı'nda "kendilerini muhacir olarak tanımlayan en tehlikeli üyelerinin kaldığı kısımda kaldığını" belirtti.

Kamp yetkilileri, Türk istihbaratının, kampta özellikle kendilerini "muhacir" olarak tanımlayanları kaçırmaya çalıştığını belirterek, şimdiye kadar birçok kaçırma girişiminin ise başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Kamp yönetimi, bugün de bir kaçma girişiminin kamp güvenliği tarafından önlendiğini belirterek, Türk istihbaratının özellikle insan kaçakçıları yoluyla bu kişileri kaçırmaya çalıştığı bilgisini paylaştı.

KAMPTA 48 FARKLI ÜLKEDEN 67 BİN KİŞİ KALIYOR

Irak ve Suriye'nin dışında 48 farklı ülkeden DAİŞ üyelerinin ailelerinden 67 bin kişinin bulunduğu Hol kampı, "dünyanın en tehlikeli kamplarından biri" olarak nitelendiriliyor.

Kampta, Irak ve Suriye'nin dışında Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan, Çeçenistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tunus, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Fransa, Mısır, Almanya, Belçika, Norveç, Hollanda, Finlandiya, Avusturalya, ABD, Doğu Türkistan, Endonezya, Malezya ve Hindistan gibi 48 farklı ülkeden 67 bin kişi bulunuyor.

EL HISBE GİZLİ ÖRGÜTLENMESİ

Toplamda 13 bölümden oluşan kampta DAİŞ, yeniden örgütlenmeye çalışıyor. Kadınlar üzerinden örgütlenen DAİŞ, kampta "El Hisbe" adı verdiği bir yapı üzerinden yeniden toparlanmaya çalışıyor.

Çoğunluğu kendilerini "muhacir" veya "cihadçı" yabancı uyruklardan oluşan söz konusu yapı, kampta gizli eğitimler düzenliyor, mahkemeler kuruyor ve yaptırım uyguluyor.

Söz konusu "El Hisbe" yapılanması son bir yılda 30'u aşkın kadını "DAİŞ'in uygulamalarını kabul etmedikleri" gerekçesiyle infaz etti. Kesici ve delici aletlerle infaz edilen kadınların birçoğu çadırların altına gömülmüştü.

'NATALIA BARKAL EL HISBE ÜYESİ OLABİLİR'

Hol Kampı Yönetimi, MİT'in kaçırarak, Moldova'ya teslim ettiği Natalia Barkal isimli kadının da "El Hisbe" örgütlenmesi üyesi olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Güvenlik nedeniyle ismini yazmadığımız Hol Kampı Sorumlusu, "Natalia Barkal'ın Türk devleti için önemli bilgilere sahip biri olabileceği ve kaçırılması için bu kadar çaba sarf edildiğini düşündüklerini" kaydetti.

MOLDOVA BAŞVURU YERİNE NEDEN MİT'TEN DESTEK İSTEDİ

Anadolu Ajansı haberinde, Natalia Barkal'ın Moldova hükümetinin talebi üzerine MİT tarafından kaçırıldığını belirtiyor ve Moldova'ya teslim edildiğini aktarıyor.

Ayrıca Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon da ülkesine dönen Barkal ve 4 çocuğunu ağırladığı fotoğrafları da sanal medya üzerinden paylaştı.

Hol Kampı'ndaki çok sayıda yabancı uyruklu DAİŞ üyesinden birçoğu ülkelerinin Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne yaptığı başvuru üzerine ülkelerine teslim edilmişti.

Dêrazor'un Baxoz nahiyesinin DAİŞ'ten temizlendiği 21 Mart 2019 tarihinden Şubat 2020 tarihine kadar bin 200 yabancı uyruklu DAİŞ'li ülkelerine teslim edildi.

Ancak Moldova hükümetinin Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne başvurmak yerine, Türk istihbaratından Natalia Berkel'i kaçırmasını istemesinin nedenleri merak ediliyor.