Maxmûr Meclisi’nden Özerk Yönetim’e mektup

Maxmûr, Kampı Halk Meclisi, Özerk Yönetim'e mektup göndererek, koronavirüse karşı destek çağrısında bulundu.

Şehit Rüstem Cudi (Maxmûr) Kampı Halk Meclisi, bugün koronavirüse karşı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne mektup gönderdi.

'KÜRT HALKININ DURUMU DAHA VAHİM'

Mektup şöyle:
"Tüm dünya halkları gibi biz de zorlu bir süreçten geçiyoruz. Savaş ve yoğun saldırılardan dolayı Kürt halkı olarak bizlerin durumu, diğer halklardan farklıdır. Bu zorlu süreçteki mücadelede ve ihtiyaçlarımız çok büyük zorluklarla yüz yüzeyiz. Bugün Kürdistan’ın dört parçasındaki halkımız tehlike altındadır. Koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına almasına rağmen bir yandan Türkiye, halk iradesine karşı faşist devlet saldırılarını sürdürmekte; kan emici İran rejimi Kürt gençlerini zindana atmakta ve idam etmekte; Rojava Kürdistan’ı büyük saldırılarla yüz yüze kalmakta ve Türk devleti tarafından bölgenin suyu kesilmekte ve Güney Kürdistan’da ise Şengal ve Mexmûr’a yönelik saldırılar devam etmektedir. Söz konusu saldırılarla birlikte halkın ihtiyaçlarını karşılayamadığı bir dönemde koronavirüs hastalığının ortaya çıkması bizi büyük bir zorluğun içine düşürmüştür. Bu durum halkımızın geleceği ve sağlığı için tehlike oluşturmaktadır.

'KÜRT ÖRGÜTLERİ YARDIM ETMELİ'

Mexmûr halkı olarak, Kürt halkının içinde bulunduğu zorluklarla beraber yaşamsal ihtiyaçlarımızın engellenmesiyle karşı karşıyayız. Bir yandan DAİŞ tehlikesi nedeniyle bölgemizde güvenlik sıkıntısı yaşanmakta diğer yandan halkımıza dönük aylardır devam eden ambargo uygulanmaktadır. Tüm bunlarla beraber ortaya çıkan koronavirüs salgını halkımız üzerinde büyük tehlike oluşturmaktadır ve biz, yaşamsal sorunlarla karşı karşıya bulunmaktayız. Sorunlarımız ve yaşadığımız zorluklar gün geçtikçe daha da artmaktadır ve bu duruma karşı çözüm geliştirememekteyiz. Kampa giriş çıkışların yasaklanması, üzerimizde uygulanan ambargo ve hiçbir yerden yardım ulaşmaması bizi büyük bir belirsizliğe itmiştir ve yaşamsal tehlikeler yüz yüze kalmamız yakındır. Hem ekonomik açıdan, hem yaşamsal ihtiyaçlarımızın giderilmesi hem de sağlık ihtiyaçlarımızın temini konusunda büyük zorluklar yaşıyoruz. Bu zorlu süreci aşmamız, halkımızın ihtiyaçlarını karşılamamız için en fazla yardım etmesi gerekenler Kürt örgütleri ve çevreleridir.

SAĞLIK KOMİTESİ KUTLANDI

Rojava Kürdistan’ının Sağlık Kurumunu (Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Komitesi), İsveçli bir kurumla beraber koronavirüs tespiti için gösterdiği başarıyı kutluyor, mutluluklarını belirtiyoruz. Karşı karşıya bulunduğumuz virüsle mücadele konusunda Kürt doktorları tarafından gösterilen bu başarı Kürt halkı ve tüm insanlık için büyük bir gelişmedir. Bu çalışmanın koronavirüsle mücadele eden halklar için umut olacak ve insanlık için büyük fayda sağlayacaktır.
Mexmûr halkı olarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve Sağlık Komitesi’e, geliştirdikleri koronavirüs test kitlerinin Mexmûr Sağlık Kurumu’na da ulaştırılması ve bu konuda bize destek olunması çağrısı yapıyor ve gerekli desteğin verileceğine olan inancımızı belirtiyoruz.

'YAŞAMSAL İHTİYAÇLARIMIZ TEMİN EDİLMELİ'

Koronavirüse karşı mücadele ile birlikte başka bir virüs özelliği gösteren egemen devletlerin halkımızın yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamasına koyduğu engelleri aşmak için dayanışmaya ve birliğe ihtiyacımız vardır. Çünkü bugün yaşadığımız ve maruz kaldığımız en büyük zorluk yalnızca ortaya çıkan virüs salgını değildir. Vicdansız egemenlerin uluslararası hukuku çiğneyerek ortaya çıkardığı zorluklar en büyük insanlık virüsüdür.
Mexmûr halkı olarak Rojava Kürdistan’ının Özerk Yönetimi’ne, söz konusu kitlerin ulaştırılması, salgınla mücadele için kullanılacak maske, oksijen cihazı, ilaç, özel kıyafet ve benzeri ihtiyaçların karşılanması ve yaşamsal ihtiyaçlarımızı temin etmek için çağrı yapıyoruz. Kürdistan’ın dört parçasında ve dünyanın dört bir yanındaki tüm insan hakları kurumları ve sağlık örgütlerine, halkımızın yanında olmaları için aynı çağrıyı yapıyoruz.
İnsanlığın koronavirüsten en az zararla kurtulacağını ümit ediyor, saygı ve selamlarımızı sunuyoruz…”