Sistematik bir şekilde tarım arazilerini yakıyorlar

İşgalci Türk devleti, son haftalarda Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’na bağlı alanlarda tarım arazilerini hedef alarak yakıyor. Son saldırı bu Cuma günü Girê Spî’de gerçekleşti. Yerel ekonomi hedef alınıyor.

Türk devleti ve çeteleri, Girê Spî’nin Serzorê ve Faris köylerinde halka ait tarım arazilerini ateşe verdi.

Yerel kaynaklara göre köy sakinleri birkaç gün içerisinde arpa ve buğday arazilerinde hasada başlamayı planlıyordu. Yerel saatle 12.45 sıralarında yangın devam ediyordu.

SON GÜNLERDE YEREL EKONOMİYİ HEDEF ALAN YANGINLAR

İşgalci devletin bölgenin temel geçim kaynaklarına yönelik saldırıları son haftalarda boyutlandı.

14 Mayıs gecesi Girê Spî’nin batısındaki Qizelî ve Silîp köyleri ile Qizelî buğday deposu topçu atışlarıyla bombaladı. Saldırıda halka ait ev ve tarım arazilerinde yangın çıktı.

13 Mayıs günü Bab’ın doğu köylerinde Ankara’ya bağlı çeteler tarım arazilerini ateşe verdi. Bab Askeri Meclisi savaşçıları ve çiftçiler, alevlerin diğer tarlalara sıçramaması için harekete geçerek yangını söndürdü.

Bab Askeri Meclisi savaşçısı Baran Arîme, Türk devletine bağlı ‘Fırat kalkanı’ çetelerinin bulunduğu bölgedeki Şêx Nasir köyünde çıkarılan yangının ceviz ve zeytin ağaçları ve buğday tarlalarının bulunduğu alanı kapsadığını söyledi.

12 Mayıs günü işgal altında tuttuğu Eyn Îsa’nın Temamiye köyünde sivillere ait tarım arazileri yakıldı. Yangın kısa sürede Seyda ve Mexalaq köylerindeki tarım arazilerine sıçradı ve saatlerce devam etti.

10 Mayıs günü de Eyn Îsa Göçmen Kampı ve kamp yakınından geçen M4 karayolu ile Girê Spî’nin Qizelî ve Şorbenisk köyleri top atışları ile bombalanmış, tarım arazilerinde yangın çıkmıştı.

4 Mayıs akşamı Girê Spî’nin batısındaki Zenûbiya ve Zey Ereb köylerini topçu atışlarına tutulmuş, halka ait evler ve tarım araziler yanmıştı.

GEÇEN YIL 435 BİN 500 DÖNÜM EKİLİ TARIM ARAZİSİ YAKILDI

İşgalci Türk devleti ve DAİŞ çeteleri el ele vererek, 2019 yılında da hasat mevsiminde Kuzey ve Doğu Suriye’de yüzbinlerce dönüm ekili tarım arazisini ateşe vererek, Özerk Yönetim ekonomisini darbelemeyi hedeflemişti.

Özerk Yönetim Tarım ve Ekonomi Komitesi verilerine göre, geçtiğimiz sene 435 bin 500 dönüm ekili tarım arazisi ateşe verildi. Yangınları söndürme çabalarında ise aralarında sivil, QSD savaşçısı, itfaiye çalışanları ve İç Güvenlik Güçleri üyesinin bulunduğu 14 kişi yaşamını yitirmişti.

Bu yıl da aynı endişelerden dolayı Cizre Bölgesi’ndeki çiftçiler ve tarım kurumları, hasat mevsiminde olağanüstü tedbirler alıyorlar.