Süryani halkı işgali kabul etmeyecek, direnecek!

Türk Devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırı tehditlerine karşı bölge halklarının tepkileri gün geçtikçe çoğalıyor. Süryani temsilciler, işgali kabul etmeyeceklerini ve tüm güçleriyle direneceklerini belirtti.

Süryani Birlik Partisi üyesi ve Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Nazira Gewriye ile Süryani Gençlik Sözcüsü Rami İsa, Türk devletinin işgal tehditlerine tutumlarını ifade etti.

Gewriye,“Erdoğan yönetimindeki Türkiye hükümetinin ve AKP faşizminin saldırılarına karşı Kuzey ve Doğu Suriye halkları direnmekte” dedi.

Türk rejimin bölge üzerindeki tehditlerinin arttığına dikkat çeken Geyriye, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’nun yarattığı güvenlikli ortamı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik ulus projesini ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti.

“Daha önce de Efrîn üzerinde aynı tehditlerle saldırı ve işgal politikası yürütmüş ve bu noktada işgal etmiştir” diyen Gewriye, şöyle devam etti:

“Efrîn halkını Efrîn’den çıkarmış, Bab ve Cerablus’ta da aynı şekilde bir siyaset yürütmüştür. Kendisine bağlı Ahrar u Şam ve El Nusra adındaki çeteler aracılığıyla bölgeyi kontrolü altına almak ve işgal etmek istiyor. Suriye Demokratik güçleri tarafından güvenliği sağlanan bölgelerde güvenliği tehlikeye sokup, burada bulunan terörist gruplarca bölgeyi hâkimiyeti altına alma çabası içerisindedir. Asıl amaçlarından diğeri ise yıllardır çete gruplarına karşı savaşmış olan, halkın güvenliğini sağlayan ve bu uğurda binlerce şehit veren QSD ve diğer askeri güçleri ortadan kaldırmaktır.”

‘TÜM İMKANLARIMIZLA SAVUNMAYA HAZIRIZ’

Gewriye, “Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak Kürt, Arap, Çerkez, Süryani ve Ermeni halkları olarak bu işgal politikasına hayır diyoruz” diye ekledi.

Türk devletinin “Güvenli bölge” adı altında topraklarını işgal etmeye çalıştığını belirten Gewriye, buna “dur” dediklerini ifade etti.

Gewriye şöyle devam etti: “Bütün halklar olarak kurmuş olduğumuz askeri meclisleri olarak, bütün imkânlarımızla çetelerin topraklarımıza girmemesi ve işgal girişimlerine karşı topraklarımızı korumaya her zaman hazırlıklıyız. Bir kez daha çetelerin topraklarımıza girmemesi için savunmamızı yapmaya hazırız. Şu an Türkiye hükümeti güvenli bölge oluşturacağına ve dair söylemlerde bulunuyor, Türkiye’deki göçmenleri buraya yerleştireceğini söyleyen Erdoğan, esasında asıl amacını söylemiyor. Asıl amacı bölge halklarının iradesini kırmaktır.”

Gewriye, Türk rejiminin bölgede şimdiye kadar halkların elde ettiği tüm kazanımları yok etmek istediğini sözlerine ekledi.

‘BÜTÜN İRADEMİZLE DİRENECEĞİZ’

Süryani Gençlik Sözcüsü Rami İsa ise tarihin bugünler de yeniden tekerrür etmekte olduğuna dikkat çekerek, “Yine bu vesileyle görüyoruz ki düşmanlarımızda bu şekilde kendini tekrar ediyor. Türkiye devleti geçmişte de halklara ve özelde de bölge halklarına karşı düşmanlık yapmıştır. Bugün yine bu temelde yine bölgeyi işgal etmek çabasındadır” dedi.

Süryani halkına yönelik katliamların yıldönümünden geçtiklerini hatırlatan İsa, “Erdoğan ve onun komutasındaki askerler bugün yine bizlerin kurduğu askeri meclislerimize saldırı hazırlığı yapmakta. Süryani Askeri Meclisi, YPG, YPJ olarak ve özelde de Süryani gençliği olarak T.C devletinin bu saldırılarına karşı direneceğimizi belirtiyoruz” diye konuştu.

İsa şöyle devam etti: “Bugün tarihin yine tekrar etmesini istemiyoruz, Sayfo’ların, Halepçe’lerin tekrarlanmamasını istiyoruz. Asuri halkımıza karşı geliştirilen Semele katliamının sebeplerinden biri de yine bugün AKP’de mevcut olan İttihat Terakki zihniyetinin eliyle yapılmıştı. Kürtler, Ermeniler ve Araplar üzerinde yürütülmüş olan bütün katliamların sebeplerinden biri de Türkiye devletidir. Bizler Kürt, Arap, Süryani bütün gençler olarak, bütün irademizle bu saldırılara ve güvenliğimizi tehlikeye koyanlara karşı topraklarımızı koruyacağımızı tekrarlıyoruz. Halkların birliği temelinde, Demokratik Ulus zihniyetiyle birlik içerisinde topraklarımızı koruyup saldırıları boşa çıkaracağız.”