Suriye’den Türkiye’nin Efrîn'de yaptığı tarih kıyıma karşı çağrı

Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, uluslararası kuruluşları Türk devletinin Efrîn'deki tarihi yapılara yönelik gerçekleştirdiği yağma ve soykırıma karşı harekete geçmeye çağırdı.

Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk devletinin Efrîn’de bulunan tarihi eserleri ve yapıları talan ettiğini ve yağmaladığını belirterek uluslararası kuruluşları müdahaleye çağırdı. Müdürlüğün yaptığı açıklamada, Efrîn'de hazine ve tarihi eser arayan işgalci Türk devleti ve ona bağlı çetelerin bölgedeki 3 tarihi mekanı dozerlerle yıktığı bilgisine yer verildi.

Açıklamada, Efrîn'de yürütülen yasadışı faaliyetlerin belgelendiği belirtilerek şu detaylara yer verildi: ‘‘M.Ö. 1’inci yüzyılda Roma dönemine ait tarihi eserler Türk devletinin saldırılarından zarar gördü. Nebî Hurî, Cindires ve Burc Abdalo tepesi gibi Efrîn'in önemli tarihi mekanları saldırılardan kaynaklı tahrip oldu’’

Öte yandan, Efrîn'i işgal saldırıları esnasında Eyn Dara bölgesindeki tarihi höyük ve mekanların Türk devleti tarafından bombalandığı ve binlerce yıllık tarihi yapıların saldırıda tahrip edildiği, görüntüleriyle birlikte basına yansımıştı.