İspanya açıklarında göçmen trajedisi : En az 13 ölü

Son aylarda Avrupa’ya yönelik göçte daha fazla tercih edilen İspanya ile Fas arasında çok sayıda göçmenin boğularak yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Fas’ın kuzeydoğusunda bulunan İspanya’ya bağlı Melila şehri açıklarında çok sayıda göçmenin boğulduğu öğrenildi.

Melila’daki İspanyol makamlarının verdiği bilgiye göre, Fas’tan yola çıkan 93 göçmenden sadece 80’i sağ kurtarılabildi. İki ayrı botla yola çıkarılan göçmenlerden 9’unun cansız bedenine ulaşılırken, diğer 4 göçmenin ise daha sonra kurtarılamayarak yaşamlarını yitirdiği belirtildi.

Melila’nın 20 mil açıklarında bulunan iki ayrı bottaki göçmenlerin Sahra altı Afrika ülkelerinden geldikleri de verilen bilgiler arasında.

Son yıllarda daha çok İtalya ve Yunanistan üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göç yaşanırken, bu yıldan itibaren büyük oranda İspanya’ya göçte artış kaydediliyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre bu yılın başından itibaren İspanya’ya ulaşan göçmenlerin sayısı 47 bini aşarken, en az 564 göçmen de hayatını kaybetti veya Akdeniz sularında kayboldu.

Fas üzerinden İspanya’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin önemli bir kısmını Afrika ülkelerinden gelen mülteciler oluşturuyor.