Brezilya’da ormansızlaştırma politikası

Brezilya Çevre Bakanı, Amazonlardaki ormansızlaştırma politikası ile mücadelenin gerekli fon elde edilemediği için süremeyeceğini belirtti.

Brezilya’da Jair Bolsonaro’nun devlet başkanı olduğu tarihten bu yana dünyanın akciğerleri olarak tanımlanan Amazonlar’da ciddi bir ormansızlaştırma politikası yürütülüyor.

Brezilya Çevre Bakanı önceki gün ormansızlaştırma politikası ile mücadele edecek yeterince maddi imkanlarının olmadığını belirtmişti.

Çevre bakanlığı, ormansızlaştırma ile mücadelede önemli bir rol oynuyor. Özellikle ağaç kesenler ve kaçak maden arayanlara karşı operasyonlar yürütülerek, dünyanın en büyük tropik ormanının korunması için çaba harcaması gerekiyor.

Bakan yaptığı açıklamada ormansızlaştırmaya karşı mücadele için ayrılması gereken bütçenin Federal Bütçe Bürosu tarafından orman kurumaya tahsis edildiğini belirtti. Bu emrin ise sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun genel sekreterlik bürosundan geldiğini de kaydetti.

Çevre bakanının bu açıklamasından kısa bir süre sonra başkan yardımcısı Hamilton Mourao bu açıklamayı yalanladı ve çevre bakanının çabuk davrandığını belirterek, basına yaptığı açıklamada 11,1 milyon dolar tutarındaki 60 milyon realin debloke edilmesinin hemen olmayacağını söyledi.

Dün öğleden sonra ise, ormansızlaştırmaya karşı mücadele amacıyla fonların hizmete konduğu belirtildi.