Doğup büyüdükleri köylerine izinsiz giremiyorlar

Şırnak'a bağlı Deştalela Köyü’nde doğup büyüyen ve devletin zulmünden dolayı topraklarını terk etmek zorunda kalan Emine İnedi (52) hala izinsiz köylerine giremediklerini belirtti.

Şırnak'ın Deştalela Köyü’nden 25 yıl önce zorla çıkartılan Emine İnedi (52) ve ailesi şimdilerde köye asker-polisten izinsiz giremiyor. Yılın belli dönemlerinde günü birlik girişler için izin verildiğinde piknik için köye gelen İnedi ailesi, köylerine yabancı gibi girmek istemediklerini belirtti.

Yıllar önce köylerinde kalabilmek için kendilerine koruyuculuğun dayatıldığını, kabul edenlerin köyde kaldığını, etmeyenlerin ise kendileri gibi göçe zorlandığını söyleyen Emine İnedi, "Sabah 6’dan sonra asker ve polis köy yolunu tutuyor ve geçişimize izin vermiyor. Bu şekilde köyüme gelmek zoruma gidiyor" diye konuştu.

Kendilerini köylerinden koparanları affetmeyeceğini ifade eden İnedi, "Bizi bir şekilde köyümüzden çıkardılar ama topraklarımızdan edemediler” ifadelerini kullandı.

İnedi, şunları ekledi: “Cizre’ye geldik direngenliğimiz burada da devam ediyor. Yılda birkaç kez gelmeden edemiyoruz. 10 çocuğum var hepsini Cizre’de büyüttüm. Köylerini görsünler, kopmasınlar buralardan diye getiriyorum onları.”

GÖREMEDİKLERİ TOPRAKLARA ÖZLEM…

Köye her gelişinde eski köylülerinden kalan korucu ailelere bakıp yaşadığı hüznü ifade eden İnedi, "Biz onları görünce utanç yaşıyorsak, onlar da bizi görünce dik duruşumuzdan kaynaklı bin utanç yaşıyorlar. Hakkımı onlara helal etmiyorum" dedi.

Yaşının ilerlediğini ve çeşitli hastalıklar ile boğuştuğunu kaydeden İnedi, bir gün köyüne geri dönmenin hayali ile yaşadığını vurguladı. Yasakların artık kaldırılması gerektiğini belirten İnedi, "Umarım çok geç olmadan buralara tekrar dönebilirim" şeklinde konuştu.

Köyde doğup, Cizre’de büyüyen İnedi’nin en büyük çocuğu Hanım Bekçi (30) ise, köye her gelişinde annesini daha da iyi anladığını söyledi.

Yıllardır masal dinler gibi annesinden Deştalela köyünü dinlediklerini belirten Bekçi, "Ben bile bilmediğim, içinde büyüyemediğim bu köyün özlemi içerisindeyim" dedi. Eşi ve 3 çocuğu ile İstanbul’da yaşayan Bekçi, "Cizre’ye her gelişimde çocuklarımı da köyümüze getiriyorum. Bir gün buralara mutlaka temelli döneceğiz" diye konuştu.